<< terug

Thibaud Capellaro

Chavanay, Noord-Rhône, Frankrijk
1683
1340
1684
1685
1686
1687
1688

Oppervlakte 2 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2018

Over de wijnmaker
Veelbelovend jong talent Thibaud Capellaro is een wijnmaker gevestigd in Condrieu, een befaamd dorp in he noordelijke deel van de Rhône-vallei, waar hij in 2018 zijn eigen wijnproject heeft opgezet. Na zijn studie aan de wijnschool te Beaune heeft Thibaud tussen 2015 en 2018 een lange tijd voor verschillende wijnhuizen in de Rhône-vallei en in Australië gewerkt. Zo werkte hij bij onder andere André Perret (Noord-Rhône), Guy Bernard (Noord-Rhône), Domaine Joblot (Bourgogne), Adam Foster (Victoria, Australië) en bij Ducloux (Noord-Rhône), waar hij alles leerde over het maken van delicate wijnen en het werken met Syrah, Viognier, Roussanne en Marsanne, dé druiven van de noordelijke Rhône. Ondanks dat de wijnmakers waar hij werkte geen natuurlijke wijnmakers waren, ontdekte hij gaandeweg wel dat hij zelf natuurlijke wijnen wilde maken.

Over de wijngaard
Na de aankoop van kleine stukjes land in Côte-Rotie en Saint-Joseph in 2017 van onder andere François Bouillot-Salomon, besloot hij in 2018 zijn eigen domein te starten. De stukjes land heeft hij zelf tussen 2017 en 2021 beplant, en sinds 2020 huurt hij een extra gaard van 0,35 hectare in Côte-Rotie. Thibaud heeft op de zelf-aangeplante hellingen ook terrassen moeten aanleggen, en bewerkt deze gaarden uiteraard van ‘jongs’ af aan biologisch en natuurlijk, terwijl een groot deel van de statige noordelijke Rhône nog steeds stijf staat van herbiciden en pesticiden. Het biologisch houden van gaarden in één van de steilste gebieden van Frankrijk in combinatie met de torenhoge grondprijzen maakt dat velen Thibaud voor gek zouden verklaren. Hiermee volgt Thibaud dan ook in de voetsporen van natuurlijk pioniers en enfants terribles Thierry Allemand en Jean-Michel Stéphan.

In 2021 heeft Thibaud voor het eerst druiven geoogst van de gehuurde gaard in Côte-Rotie. Omdat de zelf-aangeplante gaarden in Saint-Joseph en in Côte-Rotie nu nog weinig druiven produceren en hij op den duur wegens de hoge grond- en gaard-prijzen zijn eigen gaarden maar heel langzaam uit kan breiden, heeft hij naast zijn eigen domein een négoce-project opgezet, genaamd SLOPE.

Over de wijnen
Voor SLOPE gebruikt Thibaud biologische druiven die hij koopt bij onder andere legendarisch natuurwijnmaker Gérald Oustric van Le Mazel in Valvignières (Ardèche), en bij biologisch domein Maison Clusel-Roch in Ampuis (Noord-Rhône). De druiven van Clusel-Roch komen uit de appellaties Saint-Joseph en Coteaux du Lyonnais. Gezien het feit dat Thibaud erg kieskeurig is met betrekking tot het aankopen van druiven zijn de aantallen van zijn SLOPE-wijnen nog steeds erg gelimiteerd.

Om onderscheid te maken tussen de (domein)wijnen van zijn eigen gaarden en de (négoce)wijnen, zullen de wijnen verschillende labels dragen, en dragen de wijnen die hij maakt als négociant de naam SLOPE, wat een knipoog is naar de steile hellingen van het noordelijk deel van de Rhône-vallei.

De SLOPE-wijnen van Thibaud waren in zijn eerste vintages al zeer veelbelovend: de wijnen zijn super aromatisch en dynamisch en veranderen in het glas met elke slok. Wij konden dan ook niet wachten om de pure Côte-Rotie’s en Saint-Joseph’s te proeven. Inmiddels zijn Thibaud’s eerste domeinwijnen bij ons gearriveerd, en het was het wachten meer dan waard!

Thibaud vergist de wijnen uitsluitend natuurlijk, gebruikt geen toevoegingen en experimenteert met verschillende rijpingsmethoden. Zo gebruikt hij onder andere oude eikenhouten vaten, RVS, fiberglass, terracotta en keramiek om z’n wijnen in te rijpen. Aan alles valt terug te proeven dat Thibaud heel nauwkeurig werkt, en dat alle wijnen, zelfs jong, in textuur, smaak en aroma uitgesproken maar gefocust zijn. Net zoals over de herkomst van de gekochte druiven is Thibaud transparant over het gebruik van sulfieten. Voor sommige cuvées voegt hij niets toe, en voor sommige cuvées voegt hij, afhankelijk van de vintage, louter bij botteling maximaal 10 mg/L toe, wat zich uiteindelijk vertaalt naar maximale totale sulfietniveau’s van tussen de 10 en 30 mg/L. Alles wat Thibaud doet met betrekking tot het maken van zijn wijnen is atypisch en ongewoon voor een streek waar het makkelijker is (en waar het vaak van wijnmakers wordt verwacht) vast te houden aan conventies.

Thibaud’s wijnen zijn werkelijk iets bijzonders, niet alleen in de context van de adembenemende streek met haar prachtige terroir, maar ook als op-zichzelf-staande wijnen.

Instagram Thibaud Capellaro
Living Wine-profiel Thibaud Capellaro

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader