Oppervlakte 4 ha.
Natuurlijk sinds 2014
Over de wijnmaker
Davide Andreatta is een zeer energieke wijnmaker gevestigd in het dorp Citadella in Veneto, waar hij een kelder huurt net achter zijn ouderlijk huis. De mogelijkheid te overnachten bij zijn tante die om te hoek woont, maakt het leven gemakkelijk. Davide’s wijnen werden ons aanbevolen door onze favoriete wijnwinkel in Vicenza. Davide is pas enkele jaren geleden begonnen met wijn maken, en hij is volledig door zijn wijngaarden geobsedeerd; Davide spendeert zijn volledige dag (van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat) door in zijn gaarden, meer dan elke andere wijnmaker die wij kennen.
Over de wijngaard
Davide huurt oude wijngaarden, met wijnstokken ouder dan 80 jaar in de buurt van het dorp Breganze. Hij bewerkt de wijngaarden op een zeer traditionele manier en houdt ervan om zich te concentreren op kleine veranderingen in de manier waarop hij werkt, met als doel de kwaliteit van zijn druiven continu te verbeteren. Waar hij zijn Vespaiola en Pinot Grigio houdt, bestaat de bodem voornamelijk uit vulkanisch materiaal. Bij de percelen van de rode druivensoorten, Merlot, Cabernet Sauvignon en Groppello, bestaat de bodem meer uit kalksteen.
Over de wijnen
Toen wij de wijnen van Davide naar Nederland mochten laten komen, was dat het eerste land waar Il Ceo naar exporteerde. Tot dan toe verkocht Davide zijn wijnen voornamelijk in Venetië, waarbij hij de leveringen zelf per boot deed. Dit romantische plaatje is inmiddels veranderd, aangezien Davide door groeiende populariteit in steeds meer landen vertegenwoordigd wordt. En terecht!
Voorheen produceerde Davide maar ongeveer 8.000 flessen, maar hij is nu stukje bij beetje zijn productie en diversiteit in aanbod aan het vergroten. Het feit dat Davide relatief ‘kort’ wijn maakt, maakt de diepte van zijn wijnen des te bijzonderder. Het wit is gestructureerd en gelaagd, waar het rood juist prettig fris drinkt en fijn verteerbaar is. Aanrader!
Instagram Il Ceo
Surface area 4 ha.
Natural since 2014
About the winemaker
Davide Andreatta is a spirited and intensely driven artisan winemaker based in the village of Citadella in Veneto, where he rents a cellar just behind his childhood home. Having his aunt living around the corner, always ready to host him for the night, makes life refreshingly simple. We first heard about Davide’s natural wines through our favourite wine shop in Vicenza, and what a discovery he turned out to be. Davide only began crafting wine a few years ago, but he’s already utterly devoted borderline obsessed with his organic vineyards. From dawn until evening, he spends more time among his vines than any low-intervention producer we’ve ever known.
About the vineyard
Davide cultivates old vineyards, with vines over 80 years of age near the village of Breganze. He manages these plots with an unwavering commitment to tradition, favouring old-school techniques and focusing on fine-tuning every detail to consistently raise the quality of his grapes. The parcels dedicated to Vespaiola and Pinot Grigio are rooted in predominantly volcanic soils, while those planted to red grape varieties Merlot, Cabernet Sauvignon, and Groppello thrive in more limestone-rich ground. This patchwork of soils gives each vineyard block its distinct identity and shapes the character of the wines.
About the wines
When we had the chance to bring Davide’s natural wines to the Netherlands, ours became the very first country where Il Ceo exported. Until then, Davide had mostly sold his bottles in Venice personally delivering them by boat, no less. That idyllic scene might have changed, but rightly so, as his following grows across more and more countries.
Davide’s family-run winery previously produced only around 8,000 bottles, but he is now gradually expanding both his production volume and the diversity of his offerings. For someone relatively new to biodynamic winemaking, the depth and complexity of his wines are remarkable. His whites show structure and layered nuance, while the reds are expressive but breezy, deliciously fresh, and supremely drinkable. Highly recommended!
Instagram Il Ceo