Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016
Over de wijnmaker
Francesco Ferreri en zijn vrouw Nicoletta zijn in 2016 Tanca Nica gestart, en in 2017 hebben zij de eerste vintage gemaakt op het prachtige vulkanisch eiland Pantelleria, voor de kust van Tunesië. Wat natuurlijke wijnen betreft is dit eiland bekend door de enigmatische wijnmaker Gabrio Bini, maar Tanca Nica is hard aan de weg aan het timmeren om de volgende Pantelleriaanse ster te worden.
Francesco is vanaf zijn 14e jaar al bezig met wijbouw, en heeft uiteindelijk oenologie gestudeerd aan de wijnbouwschool in Conegliano, in Veneto. Daarna is hij afgestudeerd in Trento en in Udine, en is hij in kelders in Veneto en Friuli gaan werken, waar hij veel heeft geleerd over vinificatie. Daarna heeft het duo ook in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, waar ze veel hebben geleerd over biodynamische landbouw.
Het domein is geboren uit het verlangen van Francesco en Nicoletta om terug naar hun zogeheten roots te gaan. Ondanks dat Francesco’s vader geen wijnboer maar schipper was, had de familie wel een halve hectare aan wijngaarden op Pantelleria.
Over de wijngaard
Het domein beslaat nu 2,5 hectare, en naast druiven verbouwen ze traditiegetrouw ook oregano en kappers. Ze bewerken 12 verschillende plots land, ieder met verschillende stokken en leeftijden. Tanca Nica maakt in de brede zin onderscheid tussen twee verschillende bodemtypen waar de druiven op staan aangeplant, namelijk soki soki en, in Francesco’s woorden, ‘strong earth’. Soki soki is bodem met puinsteen en zand, en strong earth noemen ze de rode aarde en klei, voornamelijk bestaande uit basalts, die erg rijk is aan ijzer en aluminium.
Over de wijnen
Tanca Nica is vanaf het begin een natuurlijk wijndomein, omdat Francesco en Nicoletta beiden vinden dat je alleen terroir-wijn kan maken zonder het toevoegen van allerlei correctie-producten. Er wordt in geen één moment in het proces sulfiet gebruikt, alleen wordt er voor sommige cuvées in sommige vintages een homeopatische hoeveelheid sulfiet toegevoegd, die nooit meer dan 15-20 mg/L totaal sulfiet bedraagt. De wijnen zijn allen hommages aan de druiven en wijnmaakmethodes van Pantelleria. Voor het wit oranje en het zoet wordt Zibibbo gebruikt, en voor de rosé gebruiken ze Catarratto, Pignatello en Inzolia. Ook maakt Tanca Nica de traditionele passito, wat zoete wijn is gemaakt van druiven die in de gaarden naast de ranken op de grond worden gedroogd. De leeftijd van de stokken is op sommige plekken tot 90 jaar oud, wat de wijnen enorme kracht geeft. In de wijnen van Tanca Nica komt het traditionele prachtig samen met de moderne manier van wijnconsumptie, maar bovenal staan de natuur en haar pracht altijd voorop.
Vine Trail-profiel Tanca Nica
Instagram Tanca Nica
Surface area 2.5 ha.
Natural since 2016
About the winemaker
Francesco Ferreri and his wife Nicoletta founded Tanca Nica in 2016, producing their first vintage in 2017 on the striking volcanic island of Pantelleria, just off the coast of Tunisia. While this Mediterranean outpost is best known in the natural wine community thanks to the enigmatic winemaker Gabrio Bini, Tanca Nica is quickly carving out its own path well on the way to becoming the next star among European natural wine producers from Pantelleria.
Francesco’s journey in wine started at just 14 years old, eventually leading him to study oenology at the viticulture school in Conegliano, Veneto. He later earned degrees in Trento and Udine, and immersed himself in winery cellars across Veneto and Friuli, gaining invaluable experience in vinification. Later, Francesco and Nicoletta broadened their horizons in Hungary and New Zealand, where they deepened their commitment to biodynamic winemaking and sustainable viticulture.
The estate was born from a desire to reconnect with their roots. Though Francesco’s father was a sailor rather than a vigneron, the family always tended a half-hectare of vines on Pantelleria a tradition that has now become Tanca Nica’s foundation as a small-scale, artisan winery.
About the vineyard
The estate now covers 2.5 hectares, and true to local tradition they cultivate not only grapes but also oregano and capers. They farm 12 distinct plots, each with its own combination of vines and varying ages. Tanca Nica broadly distinguishes between two main soil types that shape their organic vineyards: “soki soki” a stony, sandy terrain and what Francesco calls “strong earth”: red earth and clay, made up mainly of basalt, and remarkably rich in iron and aluminum.
About the wines
Tanca Nica has been dedicated to natural wine from the outset, guided by Francesco and Nicoletta’s shared belief that true terroir expression can only be captured without intervention and the addition of correction agents. No sulphites are used at any stage of the process, except for select cuvées in certain vintages where a homeopathic dose never more than 15–20 mg/L total is added. The wines are tributes to Pantelleria’s native grape varieties and time-honored methods: Zibibbo is used for whites, oranges, and dessert wines; Catarratto, Pignatello, and Inzolia find their place in the rosé. Tanca Nica also crafts the island’s traditional passito, a luscious sweet wine made from sun-dried grapes left to raisin right in the vineyards. Vines as old as 90 years lend the wines exceptional force and character. Tanca Nica’s range marries tradition with the evolving culture of wine, but it is always nature and its vitality that is placed firmly at the heart of their work.
Vine Trail profile Tanca Nica
Instagram Tanca Nica