Oppervlakte 7 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Nadia Verrua’s familiedomein beslaat zo’n 7 hectare aan wijngaarden in de heuvels van Monferrato, rondom Asti. Daarnaast is er nog eens 5 hectare aan hazelnootboomgaarden waar, naar men zegt, de beste hazelnoten van Italië vandaan komen.
Nadia nam het werk in de kelder over van haar vader, die in het begin nog wel het onderhoud van de gaarden overzag.
Over de wijngaard
Momenteel wordt er gewerkt met Barbera, Grignolino, Freisa en Ruchè, die allen biologisch, met biodynamische ingrepen worden verbouwd op zandrijke bodem.
Dit deel van Asti is grotendeels vergeten geraakt, maar Nadia heeft het geluk dat veel oude gaarden met unieke, ouderwets-Piëmonteese variëteiten door haar familie zijn gered. Zo bestaat er nog maar zo’n 40 hectare ter wereld van Ruché-aanplant.
Over de wijnen
In de kelder worden de wijnen vergist in oude botti, in cement en in glasvezel. Een leuk feit is dat Nadia’s man in Turijn het restaurant Consorzio heeft, wat tot voor kort de enige plek was waar je Nadia’s tafelwijn, haar Vino Rosso kon drinken. Nadat naast haar vrienden, familie en de gasten van Consorzio ook anderen geïntrigeerd raakten door haar Vino Rosso, begon ze deze wijn te exporteren.
De wijnen van Nadia laten vaak een enorme indruk op ons achter, mede vanwege het feit dat je héél erg veel wijn krijgt voor je geld. De wijnen zijn krachtig, diep, maar onmiskenbaar fruitig en fris. Nadia lijkt soms wel bijna magische krachten te hebben, en ze lijkt wijnen te maken om mensen een glimlach op het gezicht te doen toveren.
Louis/Dressner-profiel Cascina Tavijn
Instagram Cascina Tavijn
Surface area 7 ha.
Natural since 2007
About the winemaker
Nadia Verrua’s family-run vineyard stretches across 7 hectares in the rolling hills of Monferrato, surrounding Asti. Alongside the vines, the family also tends 5 hectares of hazelnut groves locally renowned for producing some of the best hazelnuts in Italy. Nadia stepped into the cellar to take over winemaking from her father, who, in the early days, still kept a careful watch over the maintenance of the vineyards.
About the vineyard
Today, Nadia works with Barbera, Grignolino, Freisa, and Ruchè, cultivating all grapes organically with biodynamic practices on the sandy soils unique to the region. This corner of Asti has largely slipped from the spotlight, but Nadia’s family had the good fortune and foresight to preserve a remarkable collection of old vineyards planted with rare, traditionally Piedmontese varieties. Just 40 hectares of Ruchè remain in the world, and a precious part of that heritage endures here.
About the wines
Down in the cellar, fermentation takes place in old botti, cement, and fiberglass tanks a low-intervention approach that respects the character of each vintage. A fun detail: Nadia’s husband runs the restaurant Consorzio in Turin, which, until recently, was the only place you could enjoy Nadia’s table wine, Vino Rosso. As her Vino Rosso captured the curiosity of friends, family, and Consorzio’s guests alike, Nadia decided to share it with a broader audience and began exporting.
There is something truly striking about Nadia’s wines a sense of abundance and generosity in each bottle. They are powerful and deep, yet always unmistakably fresh and juicy. There are times it seems as if Nadia possesses a touch of magic in her craft, bottling wines that exist simply to bring a smile to those who pour a glass.
Louis/Dressner profile: Cascina Tavijn
Cascina Tavijn Instagram