Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2005
Over de wijnmaker
De charismatische Giulio Armani maakt sinds 2005 wijnen onder de naam Denavolo, te danken aan de heuvels waarop de gaarden te vinden zijn. Giulio raakte in zijn jonge jaren -vroeg in de jaren ’90- al betrokken als wijnmaker bij La Stoppa, waar hij de kneepjes van het vak leerde.
Sinds 2005 past hij zijn schat aan kennis en intuïtie toe in zijn eigen gaarden en in de kelder, die ongeveer 5 hectare in totaal beslaan. Denavolo wordt gerund door Giulio en zijn zoon Jacopo, die voornamelijk het werk in de wijngaarden op zich neemt. Samen vormen ze een illuster duo, waarbij Giulio met ongekende precisie het vinificatieproces begeleidt.
Over de wijngaard
De gaarden van Denavolo bevinden zich in het heuvelachtige Emilia Romagna, dichtbij het stadje Piacenza. In 2005 kreeg Giulio de kans om een in-1975-aangeplante gaard over te nemen, waar op 400 meter boven zeeniveau voornamelijk het iconisch druivenras Malvasia di Candia Aromatica staat aangeplant over klei en kalksteen. Aangevuld met Piacenza’s lokale varieteit, Ortrugo, en de Franse Marsanne, worden van dit perceel de cuvées Dinavolo en Dinavolino gemaakt. In 2008 breidde Giulia het domein uit door 3 hectare aan te planten op 600 meter boven zeeniveau. De aanplant is hier soortgelijk als in het oudere perceel, aangevuld met wat Sauvignon Blanc en Trebbiano.
Over de wijnen
De wijnen van Denavolo worden gekenmerkt door een goede dosis kruidigheid, aroma en textuur. Giulio experimenteert ondanks zijn jarenlange ervaring nog steeds fanatiek met verschillende rijpingsvaten en lengtes van maceraties, waardoor zijn wijnen elke jaargang weer een feest zijn om te mogen drinken. Van enig sulfiet overigens geen sprake bij Giulio; alle wijnen worden geheel
zéro-zéro gevinifiëerd. Giulio is een iconische wijnmaker en maakt bedachtzame, hele bijzondere oranje wijnen.
The Morning Claret-profiel en verticale Denavolo
Surface area 5 ha.
Natural since 2005
About the winemaker
The charismatic Giulio Armani has been making wine under the name Denavolo since 2005, named for the hills where his vineyards are rooted. Giulio’s journey into natural wine began back in the early '90s, when he became winemaker at La Stoppa and honed his craft.
Since 2005, he has channelled a wealth of knowledge and instinct into his own land and cellar, which together cover around five hectares. Denavolo is a true family-run vineyard, with Giulio and his son Jacopo who now oversees most of the vineyard work forming a quietly formidable team. Giulio, with unmatched precision, personally steers the vinification of every wine from start to finish.
About the vineyard
The Denavolo vineyards are set in the rolling hills of Emilia Romagna, not far from the town of Piacenza. In 2005, Giulio seized the chance to take over a vineyard originally planted in 1975, sitting at 400 metres above sea level and rooted in clay and limestone soils. Here, the iconic Malvasia di Candia Aromatica dominates, accompanied by the local Piacenza variety Ortrugo, and a touch of French Marsanne. These vineyards produce the estate’s signature cuvées, Dinavolo and Dinavolino. In 2008, Giulio expanded the domain, planting an additional three hectares at an altitude of 600 metres. This upper plot is planted with a similar mix, now also including Sauvignon Blanc and Trebbiano, reflecting Denavolo’s commitment to sustainable viticulture and organic vineyards in Emilia Romagna.
About the wines
Denavolo’s wines are unmistakable: expressive, aromatic, and textural, always delivering a generous dash of spice and character. Despite decades of experience, Giulio is a restless experimenter constantly testing different maturation vessels and maceration lengths, which gives each vintage its own unique signature. As a true low-intervention producer, Giulio never uses sulphites; all the wines are vinified completely
zéro-zéro. He stands as a leading artisan winemaker among European natural wine producers, crafting thoughtful and genuinely rare orange wines with a spirit all their own.
Denavolo Website
The Morning Claret profile and Denavolo vertical