Oppervlakte 1,5 ha.
Natuurlijk sinds 2020
Over de wijnmaker
Enrico en Costanza van I Versanti ontmoetten elkaar tijdens werken bij legendarisch wijnhuis Cascina degli Ulivi van Stefano Bellotti; hier ontsprong dan ook de passie voor het platteland en de natuurlijke wijnen, waarin zij elkaar vonden. Ze besloten de krachten te bundelen, en een wijnbedrijf te starten, niet ver van Ulivi vandaan. Tegenwoordig zijn de twee geen stel meer, en zet Enrico het wijndomein in zijn eentje voort, maar de connectie tussen de twee ligt wel aan de basis van het maken van de wijnen.
Over de wijngaard
Enrico, telg uit een wijnmakersfamilie, mocht een deel van de wijnbouwgrond van zijn ouders overnemen. Helaas werd deze grond nog niet natuurlijk bewerkt, dus besloten Enrico en Costanza eerst de grond natuurlijk te gaan bewerken voordat ze er wijnen van wilde gaan maken. De anderhalve hectare worden nu volledig volgens biodynamische principes bewerkt, en de wijngaarden liggen op schuine hellingen nabij Acqui Terme, in regio Alessandria. Onder de zandgrond gaat kalkmergel schuil, wat de wijnen pit en kracht mee geeft. Verder merkt Enrico dat de planten ook weer helemaal opleven doordat hij de bodem, die jarenlang onder de chemie heeft geleden, nu rust en tijd geven.
Over de wijnen
In 2020, na vier jaar van conversie, heeft het duo onder de naam I Versanti nu dan de eerste wijnen uitgebracht, en deze mogen er zeker zijn! Net zoals op het land wordt er in de kelder bijna niet geïntervenieerd; ze zeggen zelf dat ze het sap simpelweg begeleiden in de transformatie naar wijn. Er wordt gewerkt met druiven als Barbera, Moscato en de wat minder bekende Brachetto. Brachetto is een druif die de Piëmontezen normaliter als minderwaardig beschouwen en voornamelijk voor zoete wijn gebruiken, maar die in de handen van I Versanti droog is gevinifiëerd, en prachtige aroma’s van gedroogd fruit teweeg brengt. Over het algemeen oogst Enrico relatief rijp, soms zelfs met wat botrytis, maar de wijnen behouden hun energie en zuur, en zijn dan ook niet te alcoholisch. De wijnen die beschikbaar zijn hebben allen een beetje koolzuur, en er wordt daarom ook met kroonkurken gebotteld. Het CO2 beschermt aan de ene kant de ongezwavelde wijnen, maar geeft aan de andere kant ook veel leven en energie. Pure wijn!
Instagram I Versanti
Surface area 1.5 ha.
Natural since 2020
About the winemaker
Enrico and Costanza of I Versanti first crossed paths while working at the legendary Cascina degli Ulivi under Stefano Bellotti a place where their shared love for rural traditions and natural wine took root. The connection formed there inspired them to join forces and launch their own winery, just a stone’s throw from Ulivi. Today, the two are no longer a couple, and Enrico now runs the family-run vineyard on his own, but that original partnership continues to shape I Versanti’s ethos and the kinds of wines he crafts.
About the vineyard
Enrico, descended from a family of winemakers, was given the opportunity to steward a portion of his parents’ land. Though the ground had yet to see organic or biodynamic practices, Enrico and Costanza made it their mission to restore the soil before even considering their first natural wine. Now, the entire 1.5-hectare site is farmed according to biodynamic winemaking principles, the organic vineyards perched on sloping hillsides near Acqui Terme in the Alessandria region. Beneath the sand sits marl rich in limestone, lending the wines both backbone and vitality. Enrico has seen firsthand how the vines have come back to life since they began letting the soil recover a living testament to low-intervention producers and sustainable viticulture after years of chemical treatment.
About the wines
In 2020, following four years of transition, the pair released I Versanti’s very first bottles and what a debut. True to their philosophy in the vineyard, their approach in the cellar is guided by a light touch. As they put it, their role is simply to guide the juice along its natural path to becoming wine. The small-scale winery works with Barbera, Moscato, and the less heralded Brachetto. While Piemontese tradition often relegates Brachetto to sweet bottlings considered second-tier, here, I Versanti vinifies it dry, coaxing out beautiful dried fruit aromatics. Enrico typically harvests on the riper side, sometimes even with a touch of botrytis, yet the wines retain vibrant acidity and freshness, always balanced and never heavy. All current releases show a lively spritz bottled under crown cap which both protects these unsulfured, artisan wines and infuses them with energy and a sparkling sense of life. These are pure, expressive bottlings from a passionate European natural wine producer.
Instagram I Versanti