Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2005
Over de wijnmaker
Pantelleria is een onvoorstelbaar adembenemend eiland, meer bekend om haar mini-vulkanen, waterbronnen en kappertjes dan om haar wijn. Het eiland kent niet veel internationale bekendheid, maar vanwege haar extreme schoonheid en isolement de hemel in geprijsd door thoseโwhoโknow. Deze 15 kilometer lange vulkanische massa ligt dichter bij Tunesiรซ dan bij Siciliรซ en telt niet meer dan een paar duizend inwoners.
Dit vond Gabrio Bini, excentriek Milanees architect, een passend decor voor zijn Azienda Agricola Serragghia. In 1993 kocht hij een stuk land met wijnstokken van gemiddeld 80 jaar oud en in 2000 vestigde hij zijn landgoed op de meest compromisloze manier die hij kon bedenken. Vervolgens deed Gabrio nog 5 jaar lang onderzoek naar vinificatietechnieken, alvorens hij in 2005 zijn eersta wijnen produceerde.
Over de wijngaard
Gabrio nam de dappere beslissing om al zijn wijnen te vinifiรซren in kleien amforen, waarvan sommigen meer dan 400 jaar oud zijn, buiten in dezelfde grond waar het fruit vandaan komt. Zijn wijnstokken zijn geplant op oude terrassen hoger gelegen dan de meeste andere wijngaarden van het eiland. Daardoor ervaart Serragghia een koele zeebries en de temperaturen zijn verrassend gematigd, zelfs in de zomer. Gabrio beheerst het maken van de lokale specialiteiten als kappertjes en passito als geen ander, maar staat vooral bekend om zijn โZibibbo Seccoโ en โFaninoโ.
Over de wijnen
Alle wijnen weken met de schillen, zijn volledig ongefilterd en bevatten geen toegevoegde sulfieten. Het zijn wilde uitingen van inheemse druivensoorten van een paradijselijk eiland. Er is een handjevol wijnen waarvan je niet dronken maar high wordt, en deze vallen zeker in die categorie.
Tutto Wines-profiel Gabrio Bini
ZRS-profiel Gabrio Bini (Serrraghia)
lnstagram Gabrio Bini
Surface area 5 ha.
Natural since 2005
About the winemaker
Pantelleria is an utterly breathtaking island known better for its miniature volcanoes, healing springs, and capers than for its wine. It remains little-known internationally but, thanks to its sheer beauty and sense of isolation, is adored by those in the know. This volcanic outpost, only 15 kilometers long and closer to Tunisia than to Sicily, is home to just a few thousand inhabitants. That remoteness and wild character drew Gabrio Bini, an eccentric Milanese architect, who saw Pantelleria as the perfect setting for Azienda Agricola Serragghia. In 1993, he acquired land planted with vines averaging 80 years old and, in 2000, established his estate in the most uncompromising way he could imagine. Gabrio then devoted five more years to researching vinification techniques before producing his first wines in 2005.
About the vineyard
Gabrio made the bold decision to vinify all his wines in clay amphorae some over 400 years old buried outside in the very earth where his fruit grows. His vines are rooted on ancient terraces set higher than most of the islandโs other vineyards, meaning Serragghia catches the cool sea breezes and temperatures remain surprisingly moderate, even in height of summer. Gabrio is a master of the islandโs specialties, such as capers and passito, but he is particularly renowned for his โZibibbo Seccoโ and โFaninoโ.
About the wines
Every wine spends time on the skins, is bottled completely unfiltered, and contains no added sulphites. These are untamed, vivid expressions of native grapes from a paradise island. There are a handful of wines that donโt make you drunk, but rather leave you elevated these certainly belong to that rare category.
Tutto Wines profile: Gabrio Bini
ZRS profile: Gabrio Bini (Serrraghia)
Instagram Gabrio Bini