Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2009
Over de wijnmaker
Fabio Gea maakt wijnen van druiven van kleine percelen in en rondom Barbaresco. Hij heeft de gaarden overgenomen van zijn grootvader Pòtu (verkleinwoord voor Giuseppe in dialect). In de tijd van zijn grootvader bevonden de wijngaarden zich nog in een polycultuur, en de grootvader van Gea was een deskundige op het gebied van druivenrassen en een fanatiekeling in het aanplanten van verschillende, obscure rassen, waardoor er ooit meer dan 200 druivenrassen op zijn land stonden. Het verzorgen en onderhouden van de wijngaarden sloeg een generatie over en de meeste percelen die de grootvader bewerkte werden verlaten. Fabio besloot na zijn doctoraat en een aantal jaren als succesvol geoloog voor bedrijven te hebben gewerkt deze wereld te verlaten en de familietraditie opnieuw op te pakken door de wijngaarden weer in vorm te brengen.
Over de wijngaard
De hele onderneming bestaat uit een paar lijnen Nebbiolo binnen en buiten de Barbaresco-aanduiding, evenals kleine stukjes Dolcetto en Barbera – wat begon als totaal 0,9 hectare, maar tegenwoordig tot zo'n 5 hectare is gegroeid. Al het wijngaardwerk gebeurt met de hand, met minimale behandelingen van alleen koper en zwavel. In de kelder, afgezien van experimenten in ‘toilet’ (Gea heeft zijn eigen porseleinen amforen gemaakt), gebruikt hij oude vaten van 440 liter en 500 liter, glas en RVS. De totale productie is tegenwoordig zo'n 15.000 flessen per jaar, verdeeld over zes of zeven verschillende cuvées.
Over de wijnen
Sommige wijnen zijn traditioneel, andere absoluut out-of-the-box en een tikkeltje absurd, maar desalniettemin mega puur en energiek. Zijn Barbaresco’s zijn voorbeelden van hoe Barbaresco zou moet zijn (en hoe Barbaresco ook al relatief jong zoveel finesse kan hebben), maar een wijn als DNAss laat zien dat Gea met absurde technieken absurd fijne wijnen kan maken. Hadden we al gezegd dat DNAss semi-carbonic maceration ondergaat in zelfgebouwde ovale, zandstenen vaten die drijven in een zwembad?
Louis/Dressner-profiel Fabio Gea
More Than Wine-profiel Fabio Gea
Surface area 5 ha.
Natural since 2009
About the winemaker
Fabio Gea crafts wine from grapes grown on small plots in and around Barbaresco. He inherited these vineyards from his grandfather, Pòtu (the local dialect nickname for Giuseppe). Back in his grandfather’s day, the land was managed as a polyculture: Gea’s grandfather was a true grape variety expert and something of an obsessive, cultivating countless obscure types at one point, over 200 different grapes grew on his property. The care and upkeep of these vineyards skipped an entire generation; most of the plots Gea’s grandfather tended were eventually abandoned. After earning his doctorate and spending several successful years as a geologist in the private sector, Fabio chose to leave that world behind and return to his roots, reviving the family tradition by bringing the vineyards back to life.
About the vineyard
The estate consists of a few rows of Nebbiolo within and just outside the Barbaresco appellation, along with small parcels of Dolcetto and Barbera what started as a mere 0.9 hectares now covers around 5 hectares. Every bit of vineyard work is done by hand, with interventions limited to only copper and sulphur. In the cellar, apart from his more experimental undertakings in ‘toilet’ (Fabio builds his own porcelain amphorae), he relies on old 440- and 500-liter barrels, glass, and stainless steel. Current production sits at about 15,000 bottles per year, divided among six or seven cuvées.
About the wines
Some of Fabio Gea’s wines are traditional; others are completely unconventional, even bordering on the absurd yet all are incredibly pure and vibrant. His Barbaresco bottlings are textbook examples of what Barbaresco should be (and prove how much finesse the wine can have, even in youth). Then there’s a wine like DNAss, which demonstrates just how brilliantly Gea can channel his offbeat techniques into captivating results. DNAss, by the way, goes through semi-carbonic maceration in ovoid sandstone vessels handmade by Fabio himself that bob in a swimming pool.
Louis/Dressner profile Fabio Gea
More Than Wine profile Fabio Gea