Oppervlakte 7 ha.
Natuurlijk sinds 2004
Over de wijnmaker
Eens in de zoveel tijd kom je een wijnhuis tegen dat zó speciaal is dat alles wat je weet en alle kennis die je hebt tot niets kan worden gereduceerd. Het ontmoeten van de Del Bono-broers zorgt er onmiddellijk voor dat je anders gaat kijken naar het maak- en belevingsproces van wijn. Aurelio en Emilio del Bono erfden wijngaarden van hun vader, die toentertijd mousserende wijnen maakten voor zijn eigen plezier. De broers waren toen nog softdrink-distributeurs, die zich voornamelijk bezighielden met bezorgingen aan huis. Toen ze het wijnhuis van hun vader overnamen focuste Aurelio zich direct op de wijngaarden en op de kelder, terwijl Emilio zich meer thuis voelde in het kantoor.
Aurelio werd tamelijk snel geobsedeerd door het Champagnegebied (en door cult-legende Jacques Selosse in het specifiek), waarna hij ook de bekende ‘Champagnedruiven’ begon aan te planten.
Over de wijngaard
Momenteel staat er in de gaarden voornamelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, maar ook andere Franse druivenrassen zijn vertegenwoordigd op kleinere percelen; Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer en Pinot Blanc maken deel uit van het Casa Caterina-arsenaal.
Aurelio stelt ook altijd dat het terroir in Franciacorta heel erg op het terroir in de Champagne lijkt, maar hij was geen Italiaan als hij niet zou stellen dat het in Franciacorta nog net wat beter is dan in de Champagne. Er bestaan discussies over, maar de naam van Franciacorta zou hierom ook kunnen worden herleid naar de Champagne. De bodem van de gaarden bestaat voornamelijk uit veel kalk, de gaarden zijn steil gelegen, en het koele klimaat dragen allemaal bij aan de prachtige elegantie van de wijnen van de broers.
Over de wijnen
Naast het bestieren van de gaarden is Aurelio voornamelijk bezig met het rijpingsproces. Rijpen is alles voor hem, of de wijnen nou mousserend zijn of niet. Alle mousserende wijnen staan minimaal 36 maanden sur lie vóór het degorgeren, wat tijdsperiodes zijn die in de Champagne louter zijn weggelegd voor de meest prestigieuze cuvées. Voor het stille wit en het stille rood wordt in sommige gevallen nog veel meer tijd uitgetrokken. Één van de meest memorabele wijnen ooit geproefd was Noncè, een non-ouillé Gewürztraminer uit 2009. So you know.
Instagram Casa Caterina
Surface area 7 ha.
Natural since 2004
About the winemaker
Every so often, you come across a winery so unique that everything you thought you knew about wine is turned on its head. Meeting the Del Bono brothers is precisely such an experience an encounter that changes how you see both the craft and the joy of winemaking. Aurelio and Emilio del Bono inherited their vineyards from their father, who in his day made sparkling wines purely for his own enjoyment. At the time, the brothers themselves were home delivery soft drink distributors. When they eventually took over the family winery, Aurelio immediately immersed himself in the vineyards and cellar, while Emilio found his place in the office. Aurelio quickly became captivated by the Champagne region especially by cult icon Jacques Selosse which led him to plant the renowned ‘Champagne’ grape varieties in Franciacorta.
About the vineyard
Today, the vineyards are largely planted to Chardonnay, Pinot Noir, and Pinot Meunier, although several other French grape varieties Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer, and Pinot Blanc also feature on smaller plots as part of the Casa Caterina palette. Aurelio often insists that the terroir in Franciacorta closely resembles that of Champagne, though, in true Italian spirit, he maintains that Franciacorta might just be a little better. There’s ongoing debate, but some suggest the Franciacorta name itself takes its inspiration from Champagne. The soils are rich in limestone, the vineyards are set on steep slopes, and the cool climate helps shape the striking elegance that runs through the brothers’ wines.
About the wines
Alongside tending the vines, Aurelio is entirely focused on maturation. Ageing is everything for him, whether the wines are sparkling or still. All sparkling wines mature for at least 36 months sur lie before disgorgement a timespan reserved for only the most prestigious cuvées in Champagne. For the still whites and reds, aging periods can be even longer. Among the most unforgettable wines ever tasted here was Noncè, a non-ouillé Gewürztraminer from 2009 an experience that speaks for itself.
Instagram Casa Caterina