Over de wijnmaker
Hirotake Ōoka studeerde scheikunde en biologie in Japan, maar besloot halverwege zijn studies dat hij wijn wilde maken in Frankrijk, waarop hij naar Bordeaux verhuisde voor oenologie-school. Op school raakte hij geïntrigeerd door de wijnen van de noordelijke Rhône, en probeerde na zijn slagen bij Thierry Allemand in de leer te gaan. Op dat moment had Allemand geen plekken over, dus belandde Ōoka uiteindelijk bij Jean-Louis Grippat, wiens gaarden op een gegeven moment door Guigal werden gekocht. Ten tijde van de overname was Hirotake al de ‘Chief of Vineyard Management’ voor Grippat’s Hermitage’s en Saint Joseph’s geworden, en werkte hij ‘s weekends voor Allemand. Door zijn werk bij Allemand raakte hij er steeds meer van overtuigd dat wijn zonder toevoegingen zou moeten worden gemaakt, en zodra er begin 2000 een plekje vrij kwam bij Allemand, verliet Hirotake Guigal, en kocht hij tegelijkertijd een stukje land in Saint-Péray.
Over de wijnen
Zijn eerste vintage maakte hij in 2001 van druiven van gaarden die nog onbewerkt waren in de jaren ervoor, waardoor hij ook wist dat deze gaarden helemaal met rust werden gelaten wat iedere menselijke interventie betrof. In zijn kelder voegt Ōoka ook niets toe, en neemt hij niets weg. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij het schoonmaken van zijn vaten, waardoor zijn wijnen ongelooflijk puur zijn. Zijn kelder is ingegraven in een rotswand, en is daarom altijd koel en vochtig, waardoor de wijnen ook heel langzaam en lang vergisten. Dit draagt bij aan de diepte en complexiteit van zijn wijnen.
Op een gegeven moment heeft Ōoka wat wijngaarden in Cornas gekocht van Thierry Allemand, waarop hij deels zelf nieuw heeft aangeplant. Van deze gaarden heeft hij maar een aantal keer wijn gemaakt, waarvan onlangs de laatste keer was. Vanaf 2018 maakt Ōoka wijn in Okayama, Japan, waarvan wij een klein deel toebedeeld hebben gekregen.
ZRS-profiel La Grande Colline
The Feiring Line-profiel La Grande Colline / Hirotake Ōoka
About the winemaker
Hirotake Ōoka originally studied chemistry and biology in Japan, but midway through his studies, he made the bold decision to pursue winemaking in France. He relocated to Bordeaux to attend oenology school, where he became fascinated by the wines of the northern Rhône. After graduating, he sought to apprentice with Thierry Allemand, but as there were no openings at the time, Ōoka eventually found himself working with Jean-Louis Grippat instead whose vineyards were later acquired by Guigal. By the time of the takeover, Hirotake had already become Chief of Vineyard Management for Grippat’s Hermitage and Saint Joseph parcels, all while spending his weekends working for Allemand. His time with Allemand reinforced his belief that wine should be made without additions; so, when a position finally became available with Allemand in the early 2000s, Hirotake left Guigal and simultaneously purchased a small plot of land in Saint-Péray.
About the wines
Ōoka produced his first vintage in 2001, working with grapes from vineyards that had remained untouched in the preceding years. This assurance of non-intervention resonated with his philosophy: in the cellar, too, Ōoka adds nothing to his wines and takes nothing away. He even forgoes using sulfur to clean his barrels, resulting in an outstanding purity in his wines. His cellar, carved into a rocky cliff, naturally maintains a cool and humid environment, so his wines ferment slowly and over extended periods. This gradual process deepens both the complexity and character of his wines.
At one point, Ōoka purchased parcels in Cornas from Thierry Allemand, replanting some sections himself. He has made wine from these vineyards only a handful of times the most recent being not long ago. Since 2018, Ōoka has been making wine in Okayama, Japan, and we are fortunate to have a small allocation of these bottles.
ZRS profile La Grande Colline
The Feiring Line profile La Grande Colline / Hirotake Ōoka