Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds begin jaren '00
Over de wijnmaker
Iago Bitarishvili heeft van het begin af aan biologisch gewerkt in zijn kleine wijngaard in Chardahki, en is gepassioneerd over het behoud van de lokale tradities, en heeft zich tot dusver nooit zelfs ook maar een beetje laten verleiden door de charmes van nieuwe vinificatietechnieken. In 2005 werd Iago tevens de eerste wijnmaker in Georgië die de biologische certificering verkreeg.
Iago wordt in Georgië en daarbuiten ook wel de Chinuri-fluisteraar genoemd, mede vanwege zijn rustige en beheerste overkomen, en zijn kunde om van deze lastige druif prachtige wijn te maken. In lijn met de totale rust die Iago uitstraat overhaast hij ook niets; voor de Chinuri met schilcontact worden de licht-gekneusde druiven ongeveer zes maanden in qvevri op de schillen gehouden voordat het wordt overgestoken naar een andere qvevri voor rijping. Als de totale vergisting rustig is geschiedt, wordt de qvevri voor het rijpen dan ook met een grote vuursteen en een laag natte klei verzegeld, waardoor de wijn rustig de tijd krijgt met moeder aarde.
Over de wijngaard
Iago werkt met slechts één variëteit, de laat-rijpende Chinuri, maar hij maakt er twee versies van; één met schilcontact en één zonder. In totaal maakt Iago zo’n zes- tot tienduizend flessen per jaar. Zijn gaarden bevinden zich in de regio Kartli, in het oostelijke deel van Georgië.
Over de wijnen
Iago’s oranje Chinuri is hartig, gelaagd, kruidig en aards, en oer-Georgisch. Iago’s vrouw, Marina, maakt ook wijn, maar in haar geval niet van Chinuri, maar van de druif Mtsvane, die meer fruit en aroma geeft dan de kruidige en aardse Chinuri.
v
Website Iago's Winery
Vin Satori-profiel Iago's Winery
Instagram Iago's Winery
Instagram Marina
Surface area 2.5 ha.
Natural since early 2000s
About the winemaker
From the very beginning, Iago Bitarishvili has farmed his small vineyard in Chardahki organically. Deeply passionate about preserving local traditions, he’s never once been tempted by the allure of modern winemaking techniques. In 2005, Iago became the first winegrower in Georgia to achieve organic certification.
Known among both Georgians and international wine lovers as the Chinuri-whisperer, Iago’s calm, composed presence mirrors his mastery of this challenging grape. True to his unhurried nature, he never rushes a thing; for his Chinuri with skin contact, the gently crushed grapes rest on their skins for about six months in qvevri before being transferred to another qvevri for ageing. If fermentation unfolds peacefully, the ageing qvevri is sealed with a large piece of flint and a layer of wet clay, allowing the wine to quietly commune with the earth.
About the vineyard
Iago devotes his land to a single variety: the late-ripening Chinuri, making two distinct wines from it one with skin contact and one without. In total, Iago produces just six to ten thousand bottles a year. His vineyards are situated in the Kartli region, in eastern Georgia, a significant historic area for natural wine production and organic vineyards.
About the wines
Iago’s orange Chinuri is savoury, layered, spicy, earthy, and profoundly Georgian. His wife, Marina, is also a winemaker but rather than Chinuri, she uses the Mtsvane grape, which produces wines that are more fruit-driven and aromatic compared to Chinuri’s characteristic spice and earthiness.
Iago's Winery website
Vin Satori profile of Iago's Winery
Instagram Iago's Winery
Instagram Marina