Oppervlakte 1,5 ha.
Natuurlijk sinds 2019
Over de wijnmaker
Mariam Guniava, dochter van Zuivere bekende Archil Guniava is net als haar zus Nino door haar vader geïnspireerd geraakt. Mariam’s zus, Nino, maakt nog wijn in de ‘marani’ (Georgische wijnkelder met ingegraven qvevri) van Archil, maar Mariam heeft sinds de oogst van 2019 haar eigen marani, en maakt dan ook sinds de oogst van 2019 natuurlijke wijnen, zo’n half uur van vader Archil vandaan.
Over de wijngaard
Een deel van de druiven van Mariam komt nog uit de familiegaarden in Kvaliti, en een deel van hetgeen wat ze maakt komt van de 1,5 hectare aan wijngaarden die achter haar marani in de heuvels van Imereti liggen. Mariam’s witte of oranje wijnen krijgen allemaal de Imeretiaanse behandeling: maar een déél van de schillen wordt voor schilcontact gebruikt, en dit schilcontact is zelden langer dan drie maanden. Hierdoor is de kleur en textuur afhankelijk van de omstandigheden in de vintage, van de druif en van het percentage schillen dat wordt gebruikt. In sommige jaren zal een wijn van Krakhuna, Tsitska of Tsolikouri meer als witte wijn aandoen, waar ze in de jaargang daarop gemakkelijk als oranje de fles uit komen. In vintage 2021, bijvoorbeeld, hebben haar drie witte/oranje wijnen alledrie met 10% van de schillen één maand schilcontact gehad. De wijn wordt dus geperst, en 10% van de schillen wordt daarna aan de qvevri toegevoegd, op infusie-achtige wijze. Wat het eindresultaat wordt en of we de wijn als wit of als oranje mogen categoriseren wordt pas na het openen van de qvevri en het bottelen onthuld. Iedere vintage een verassing!
Over de wijnen
Wat betreft de wijnen zelf valt er een gelijkenis te trekken met de wijnen van haar vader, alhoewel de wijnen van Mariam een nét wat frissere aanzet en afdronk hebben, en iets grassiger zijn dan de wijnen van haar vader. Waar Archil’s witte en oranje wijnen meer in de steenfruit- en amandel-hoek zitten, komen smaken als limoen, citroen, verveine en peterselie bij Mariam’s wijnen sneller naar voren. Verder zijn wij door het dolle heen dat de Mariam, in tegenstelling tot Archil (en veel andere Imeretianen) het aandurft om met de mystieke druif ‘Aladasturi’ te werken. Bij veel wijnmakers in het westen wordt Aladasturi jaar op jaar azijn, maar Mariam weet Aladasturi te temmen, en tot een waar energiek pronkstuk te vinifiëren.
Tijdens ons bezoek in de zomer van 2022 werden we door Archil naar de marani van dochter Archil geleid. Na een rit van een halfuur over de dolle Georgische wegen (en haar menselijke en dierlijke weggebruikers…) kwamen we aan bij Mariam’s marani. Mariam heeft samen met haar man een marani gebouwd in een van de kamers van een oud huis, omdat een deel van deze ruimte nét onder de grond lag. Omdat dit huis voorheen ook als woonhuis werd gebruikt, hang het roze behang nog aan de muren en de kroonluchter nog aan het plafond. Naar ons idee een geniale plek om bijzondere wijnen te maken.
Instagram Mariam Guniava
Surface area 1.5 ha.
Natural since 2019
About the winemaker
Mariam Guniava, daughter of the well-known natural wine producer Archil Guniava, found her inspiration alongside her sister, Nino, thanks to their father’s passion. While Nino still makes wine in Archil’s marani (the traditional Georgian cellar with buried qvevri), Mariam struck out on her own from the 2019 harvest, establishing her independent marani about half an hour from her father’s. Since then, she has been creating natural wines on her own terms, drawing from the deep winemaking heritage of her family.
About the vineyard
Some of Mariam’s grapes are still sourced from the family plots in Kvaliti, while the rest come from her own 1.5 hectares of vineyards set just behind her marani in the hills of Imereti. True to the region’s style, all of Mariam’s white or orange wines get the distinct Imeretian treatment: only a portion of the grape skins is included for maceration, and this skin contact rarely lasts longer than three months. The resulting colour and texture depend on the vintage conditions, grape variety, and just how much skin is used. In some years, a wine from Krakhuna, Tsitska, or Tsolikouri might come out as a classic white, while in another vintage, it easily pours orange. Take 2021, for example each of her three white/orange wines macerated on 10% of their skins for one month. The wine is pressed first, with 10% of the skins then added to the qvevri in a kind of infusion. Whether the final wine lands as white or orange only becomes clear after the qvevri is opened and the wine is bottled. Every vintage holds a new surprise.
About the wines
Mariam’s wines share a certain family resemblance with her father’s, yet there’s a brighter edge and a touch of grassiness that makes hers distinct. While Archil’s white and orange bottlings often lean toward stone fruit and almond notes, Mariam’s wines reveal fresher flavours of lime, lemon, verbena, and parsley. We’re especially thrilled that, unlike Archil and many other Imeretian artisan winemakers, Mariam dares to take on the enigmatic Aladasturi grape. Many low-intervention producers in the west struggle with Aladasturi, often ending up with vinegar, but Mariam manages to tame this capricious variety and vinify it into a truly energetic, standout wine.
When we visited in the summer of 2022, Archil himself brought us to his daughter’s marani. After a wild Georgian drive dodging both people and livestock we arrived at Mariam’s newly built marani. She and her husband constructed it in a room of an old house, with part of the space just underground. The house, once a residence, still has pink wallpaper on the walls and a chandelier dangling from the ceiling. To us, it’s the ideal place for making truly distinctive wines.
Instagram Mariam Guniava