Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2014
Over de wijnmaker
Kortavebis Marani is in 2013 opgericht door Tamuna Bidzinashvili en in 2014 heeft het domein haar eerste vintage geoogst en gemaakt. Het domein ligt in het ruigen oosten van Georgië, in Kakheti, en om specifiek te zijn in het dorp Gremi in de Kvareli regio, die bekend is om de Kindzmarauli-appellatie.
Over de wijngaard
De wijngaarden van Kortavebis Marani beslaan nu zo’n 2,5 hectare, en alle aangeplante druivenrassen zijn inheems. Een halve hectare is beplant met 35 verschillende inheemse rassen, waar Tamuna dan ook een aparte wijn van maakt. De overige twee hectare zijn beplant met Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane, Kisi, Khikhvi, Mtsvivane, Saperavi, Rkatsiteli Vardisperi en zwarte Rkatsiteli. Verder heeft Kortavebis Marani ook een kleine wijngaard beplant met Chinuri van 80 jaar oud in Mtskheti-Mtianeti, de regio ten westen van Kakheti en ten noorden van Kartli. Al het werk in de gaarden gebeurt zonder chemicaliën en in de kelder wordt er ook zo min mogelijk ingegrepen.
De ‘marani’, de kelder, is gebouwd volgens oude Kakhetiaanse tradities, en er worden voor zowel het rijpen als het vinifiëren dan ook qvevri van verschillende groottes gebruikt. Al het werk in de kelder wordt met de hand uitgevoerd, van het vullen van vaten tot het bottelen aan toe. De wijnen worden niet gefilterd en geklaard, en worden alleen nét voor het bottelen van de ene qvevri naar de andere qvevri overgestoken om zo de wijn toch deels te decanteren. Ook wordt er in de kelder louter volgens de maancyclus gewerkt, en wordt het persen, het vullen en sluiten van de qvevri’s en het openen van de qvevri’s en het oversteken van de wijn allemaal op de volgens de maankalender aangewezen dagen uitgevoerd.
Over de wijnen
Sinds kort heeft Tamuna een nieuwe ‘lijn’ wijnen toegevoegd aan haar productie; naast de wijnen die ze maakt met Kortavebis produceert ze nu ook wijnen onder de naam ‘Tamuna’s Wine’, wat wijnen zijn die Tamuna over het algemeen maakt van gekochte druiven, en waar ze, tegen de traditie in, druiven uit verschillende regio’s bij elkaar brengt in de wijnen.
Zo goed als alle wijnen worden 9 maanden in qvevri gerijpt voordat ze worden gebotteld, en er wordt alleen voor een paar wijnen 12 dagen schilcontact toegepast. De rest van de druiven voor de wijnen worden direct geperst, waaronder de wijnen die ze zelf nog steeds als ‘amber’ of als rosé zou bestempelen. In veel gevallen komt de structuur, de textuur, de tannine en de smaak in deze direct-geperste wijnen van het trage persen, waardoor ook het wit en de rosé’s tamelijk krachtig uit de hoek kunnen komen. Het karakter van het oosten van Georgië valt dan ook duidelijk in de wijnen terug te proeven, en smaken die doen denken aan thee, gedroogd fruit, warme specerijen, gedroogde bloemen, citrus en tabak zijn een rode draad in de wijnen van Tamuna en Kortavebis.
Instagram Kortavebis Marani
Surface area 2.5 ha.
Natural since 2014
About the winemaker
Kortavebis Marani was founded in 2013 by Tamuna Bidzinashvili, with the domaine harvesting and producing its first vintage in 2014. The estate is situated in the rugged east of Georgia, in Kakheti specifically, the village of Gremi in the Kvareli region, renowned for the Kindzmarauli appellation.
About the vineyard
The vineyards at Kortavebis Marani now cover about 2.5 hectares, and every grape variety grown is indigenous. Half a hectare is dedicated to 35 different native Georgian varieties, which Tamuna vinifies separately to create a unique cuvée. The other two hectares are planted with Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane, Kisi, Khikhvi, Mtsvivane, Saperavi, Rkatsiteli Vardisperi, and black Rkatsiteli. Additionally, Kortavebis Marani tends a small plot of 80-year-old Chinuri vines in Mtskheti-Mtianeti, a region west of Kakheti and north of Kartli. All vineyard work is carried out without chemicals, and the cellar is guided by a philosophy of minimal intervention.
The 'marani', or cellar, is constructed according to ancient Kakhetian tradition. Qvevri of various sizes are used for both fermentation and ageing. Every step in the cellar is performed by hand from filling the vessels to bottling the wine. No filtration or fining is ever applied. Just prior to bottling, the wines are transferred from one qvevri to another, a gentle racking that aids partial decantation. Lunar cycles govern all activity in the cellar, so pressing, filling, sealing, opening, and racking the qvevris all follow the dates prescribed by the moon calendar.
About the wines
Recently, Tamuna introduced a new line alongside her Kortavebis wines: under the name ‘Tamuna’s Wine’, she now crafts small batches from purchased grapes, bringing together fruit from various regions a departure from local tradition.
Nearly all her wines are aged for nine months in qvevri before bottling. Only a select few spend twelve days on the skins; the rest are pressed directly, including her wines she still describes as ‘amber’ or rosé. In these directly pressed wines, structure, texture, tannin, and flavour are shaped by slow, gentle pressing, giving even the whites and rosés an unexpected depth and power. The distinct character of eastern Georgia is unmistakably woven through her wines, and notes evoking tea, dried fruit, warm spices, dried flowers, citrus, and tobacco run like a thread through everything Tamuna and Kortavebis produce.
Instagram Kortavebis Marani