Ramaz
Oppervlakte 1,5 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Ramaz Nikoladze begon zijn wijndomein Nikoladzeebis Marani met een mini-wijngaard van 0,7 hectare dichtbij Kutaisi in Nakhshirghele, Imereti in 2007. Deze gaard was tussen de 28-100 jaar oud, en was hiervoor van zijn grootouders. Ramaz’ hele familie komt uit dit dorp, en Ramaz zelf is er dan ook geboren, en in 2001 kocht hij dan ook al het huis van zijn ouders en de daarbij behorende wijnkelder met qvevri, alhoewel hij zijn wijnproductie pas begon in 2007 met de overname van de wijngaard van zijn grootouders. Naast zijn werk als wijnmaker is Ramaz ook het hoofd van Slow Food Georgia, waar hij veel Georgische wijnmakers, boeren en artisanale voedselproducenten samenbrengt, om zo kennis te delen.
Tegenwoordig bezit Ramaz zo’n 1,5 hectare, en maakt hij ongeveer 4.000 flessen per jaar in zijn eigen kelder. Ook verkoopt Ramaz de wijn van zijn vrouw Nestan, en de wijnen van Nestan’s oom, Dimi, die 82 jaar oud is en in een dorp zo’n 30 kilometer verderop ook traditionele wijn maakt.
Om de jaarlijkse productie wat uit te breiden zoekt Ramaz soms ook naar lokale boeren die wellicht een klein familieperceel hebben en wijn voor eigen consumptie maken, om, indien de gaarden gezond worden gehouden, eventueel druiven te kopen om een aparte cuvée te maken.
Over de wijngaard
Ramaz werkt voornamelijk met de lokale Imeretiaanse rassen Tsitska en Tsolikouri, en past hier in de meeste gevallen traditiegetrouw geen schilcontact op toe. In sommige jaren vergist en rijpt hij de wijnen tóch met de schillen als hij de kwaliteit van de schillen, stelen en pitten van een bepaalde kwaliteit acht. De wijnen worden allemaal zo’n 3-6 maanden in de eerste qvevri gehouden, in sommige gevallen dus ook met de schillen, waarna hij de wijn oversteekt naar een rijpingsqvevri, waar de wijn ongeveer een jaar rijpt voordat er middels zwaartekracht wordt gebotteld.
Over de wijnen
Ramaz’ wijnen worden door de Georgische producenten waar we mee werken altijd enorm geprezen, en op elke proeverij dat wij de wijnen van Ramaz mogen proeven, zoals op La Dive in de Loire, staan we altijd versteld van hoe puur en indrukwekkend de wijnen zijn. In de wijnen proef je duidelijk het wat mildere klimaat van Imereti, door zachte smaken en aroma’s van wilde bloemen en kruiden, zacht, tropisch fruit, citrusschil en de wijnen hebben altijd elegante zuren die de ruggengraat vormen.
Instagram Ramaz Nikoladze
WineTerroirs-profiel Ramaz Nikoladze
Ramaz
Surface area 1.5 ha. + négoce
Natural since 2007
About the winemaker
Ramaz Nikoladze launched his Nikoladzeebis Marani winery in 2007, starting with a tiny 0.7-hectare vineyard near Kutaisi in Nakhshirghele, Imereti. This plot, then aged between 28 and 100 years, originally belonged to his grandparents. Ramaz’s entire family is from this village he himself was born here and in 2001, he bought his parents’ house along with the old wine cellar and original qvevri, although he didn’t begin winemaking until 2007 when he took over his grandparents’ vineyard. Aside from his role as an artisan winemaker, Ramaz also leads Slow Food Georgia, bringing together Georgian natural wine producers, farmers, and artisan food makers to foster the sharing of knowledge across the country.
Today, Ramaz cultivates about 1.5 hectares and produces around 4,000 bottles each year in his own cellar. He also offers wines from his wife, Nestan, and from Nestan’s uncle, Dimi who, at 82, still crafts traditional wines in a village 30 kilometers away. To slightly increase his yearly production, Ramaz occasionally looks for local growers with small, family-run vineyards people who mostly produce wine for their own use. If their vines are farmed with care, he may buy their grapes to craft a separate cuvée.
About the vineyard
Ramaz mainly works with indigenous Imeretian varieties Tsitska and Tsolikouri, which he traditionally vinifies without skin contact. However, in some years, if the skins, stems, and seeds are of exceptional quality, he chooses to ferment and age the wines on their skins. Each wine spends about 3 to 6 months in its first qvevri sometimes on the skins before being transferred to a secondary aging qvevri, where it matures for roughly a year. Bottling is done by gravity, letting the wine move as gently and naturally as possible.
About the wines
Ramaz’s wines are widely admired among Georgian wine producers we work with, and every tasting whether at La Dive in the Loire or elsewhere reminds us just how strikingly pure and impressive his natural wines from Imereti are. You can truly sense the region’s milder climate in the wines’ soft flavors and aromas of wildflowers and herbs, gentle tropical fruit and citrus zest, always balanced by the elegant acidity that forms their backbone.
Instagram Ramaz Nikoladze
WineTerroirs profile Ramaz Nikoladze