Oppervlakte 30 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Pheasant’s Tears is in 2007 opgericht door John Wurdeman en Gela Patalishvili. John, een schilder afkomstig uit New Mexico (US), kwam in 1996 naar Georgië en kocht twee jaar later een huis om daar fulltime te gaan wonen. Gela, (die deel uitmaakte van de achtste generatie wijnmakers in Sighnaghi) ontmoette John en na een aantal lange gesprekken besloten ze samen wijn te gaan maken.
Over de wijngaard
Pheasant’s Tears produceert wijn die wordt gemaakt volgens oude Georgische tradities. De wijnen van Pheasant’s Tears worden gemaakt van inheemse druivenrassen, die sinds de val van de Sovjet Unie langzaam maar zeker weer steeds meer in Georgië worden gecultiveerd en verbouwd. De gaarden omslaan – verdeeld over het land – ongeveer 30 hectare.
Alle wijnen worden gefermenteerd, gerijpt en bewaard in qvevri’s, ingegraven amforen. Sommige qvevri’s van Pheasant’s Tears zijn zelfs tot zo’n 300 jaar oud: mits goed bewaard (en mits ze vochtig worden gehouden) kan zo’n qvevri ellenlang intact blijven.
Over de wijnen
Volgens Georgische tradities worden de wijnen van Pheasant’s Tears over het algemeen met veel schilcontact gemaakt; veelal zo’n 6 of 7 maanden. In sommige gevallen en met druiven uit wat westerlijk gelegen gebieden is dat schilcontact wat minder lang, maar de wijnen van Pheasant’s Tears karakteriseren zich vaak wel door die krachtige structuur die wordt ontleend aan uitgebreide maceratie. Wat de gemene deler is, is dat alle wijnen extreem zijn; in aroma, mondgevoel, smaak en compromisloosheid.
Website Pheasant's Tears
Vin Satori-profiel Pheasant's Tears
Instagram Pheasant's Tears
Instagram John Wurdeman
Surface area 30 ha.
Natural since 2007
About the winemaker
Pheasant’s Tears was founded in 2007 by John Wurdeman and Gela Patalishvili. John, a painter originally from New Mexico (US), first visited Georgia in 1996 and fell in love with the country, buying a house two years later to make it his permanent home. Gela, himself an eighth-generation winemaker from Sighnaghi, met John, and after a series of long conversations, they decided to embark on the path of winemaking together.
About the vineyard
Pheasant’s Tears produces wine rooted in ancient Georgian tradition. The wines are crafted exclusively from indigenous grape varieties many of which are experiencing a renaissance in Georgia since the fall of the Soviet Union, as growers and producers reclaim their viticultural heritage. Their vineyards, spread across the country, account for some 30 hectares in total.
All wines are fermented, aged, and stored in qvevri buried clay amphorae integral to Georgian natural wine culture. Some of Pheasant’s Tears’ qvevri are up to 300 years old; if properly cared for, and kept from drying out, a qvevri can endure for centuries.
About the wines
True to Georgian tradition, the wines at Pheasant’s Tears are typically made with extended skin contact often for six or seven months. In certain cases, and particularly for grapes from the western part of the country, the maceration is a bit shorter. Still, it’s that unmistakable structure derived from lengthy maceration that so often defines their wines. What unites all Pheasant’s Tears wines is their extremity: they are uncompromising in aroma, mouthfeel, flavour, and style.
Pheasant's Tears Website
Vin Satori profile Pheasant's Tears
Pheasant's Tears Instagram
John Wurdeman Instagram