Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2012
Over de wijnmaker
Gogita Makaridze is de vijfde generatie wijnmaker in Terjola, in de westelijke provincie Imereti. Imereti strekt zich uit van de Zwarte Zee tot aan centraal Georgië, en Terjola ligt binnen de regio in het oostelijke deel.
Gogita is in de marani opgegroeid, en heeft het (natuurlijk) vinifiëren met de paplepel ingegoten gekregen. Sinds dat ‘ie klein is werkt ‘ie al mee, en heeft zo goed als alles geleerd van zijn vader en overgrootvader.
Over de wijngaard
Zelfs tijdens de Soviet Unie produceerde de familie Makaridze nog volop wijn, wat het voortbestaan van de wijntraditie van de familie heeft gegarandeerd. Ook na de val van de Soviet Unie behield Gogita’s familie haar wijngaarden, ondanks dat de wijnproductie enorm slonk wegens de economische onzekerheid en de steeds verder verkleinende exportmarkt.
In 2012, toen Gogita’s vader met (part-time) pensioen ging, nam Gogita alle verantwoordelijkheid voor de wijngaarden over. Gogita is extreem gedreven om de wijnen uit Imereti wereldwijd op de kaart te zetten, en hij laat zien dat er prachtige wijnen in de streek worden gemaakt.
Over de wijnen
De wijnen van Makaridze zijn wat ons betreft anders dan de wijnen van Georgische wijnmakers waar we al mee werken. In alle wijnen staan mineraliteit en frisheid voorop: allen zijn ze strak, precies, energiek en verkwikkend. Er wordt strak wit gemaakt van Tsitska, licht-rood van Aladasturi, en aards rood van de blend van Otskhanuri Sapere en Tsolikouri. Alles wordt gemaakt in qvevri, maar zijn minder aards en ‘ruig’ dan de wijnen uit oost-Georgië. In dit geval zorgt qvevri-rijping juist voor het behoud van precisie in de wijnen, wat ook laat zien wat voor bekwame wijnmaker Gogita is.
Instagram Makaridze
Vinous-profiel Makaridze
Surface area 2.5 ha.
Natural since 2012
About the winemaker
Gogita Makaridze is a fifth-generation winemaker in Terjola, situated in the western Georgian province of Imereti. Imereti stretches from the Black Sea all the way to central Georgia, with Terjola perched on its eastern edge.
Gogita quite literally grew up in the marani, the traditional Georgian cellar, absorbing the art of (natural) vinification from earliest childhood. Ever since he was little, he has worked alongside his family, learning nearly everything about the craft from his father and great-grandfather.
About the vineyard
Even during the Soviet era, the Makaridze family continued to produce wine, which was crucial in preserving the family’s winemaking tradition. After the fall of the Soviet Union, despite a dramatic decrease in wine production due to economic uncertainty and a shrinking export market, Gogita’s family managed to hold on to their vineyards.
In 2012, when Gogita’s father went into (semi) retirement, Gogita took on full responsibility for the vineyards. Driven by a deep determination to put Imereti’s wines on the global map, Gogita is proof that this region is capable of producing remarkable wines.
About the wines
Makaridze's wines stand distinctly apart from other Georgian natural wine producers we work with. Across the range, minerality and freshness take centre stage: each wine shows a linear, precise, energetic and invigorating character. He creates a focused white from Tsitska, a light red from Aladasturi, and an earthy red from a blend of Otskhanuri Sapere and Tsolikouri. Everything is crafted in qvevri, but these wines are less earthy and rustic than those from eastern Georgia. Here, qvevri ageing actually preserves the wines’ clarity and finesse showcasing just how skilled an artisan Gogita truly is.
Instagram Makaridze
Vinous profile Makaridze