Oppervlakte 1 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2014
Over de wijnmaker
Naast de wijnen die Tamuna Bidzinashvili maakt onder haar domeinnaam Kortavebis Marani, produceert ze sinds 2014 ook wijnen onder de naam ‘Tamuna’s Wine’. Dit zijn wijnen die Tamuna over het algemeen maakt van gekochte druiven, en waar ze, tegen de traditie in, druiven uit verschillende regio’s bij elkaar brengt in de wijnen. Verder heeft Tamuna zelf ook wijngaarden in Vaziani, in Kartli. Hier komt haar Chinuri vandaan, van een enorm oude, adembenemend mooie wijngaard, waar de stokken als slangen uit de grond komen.
Over de wijnen
Zo goed als alle wijnen worden 9 maanden in qvevri gerijpt voordat ze worden gebotteld, en er wordt alleen voor een paar wijnen 12 dagen schilcontact toegepast. De rest van de druiven voor de wijnen worden direct geperst, waaronder de wijnen die ze zelf nog steeds als ‘amber’ of als rosé zou bestempelen. In veel gevallen komt de structuur, de textuur, de tannine en de smaak in deze direct-geperste wijnen van het trage persen, waardoor ook het wit en de rosé’s tamelijk krachtig uit de hoek kunnen komen. Het karakter van het oosten van Georgië valt dan ook duidelijk in de wijnen terug te proeven, en smaken die doen denken aan thee, gedroogd fruit, warme specerijen, gedroogde bloemen, citrus en tabak zijn een rode draad in de wijnen van Tamuna en Kortavebis.
Instagram Tamuna's Wine
Surface area 1 ha. + négoce
Natural since 2014
About the winemaker
Alongside her work at Kortavebis Marani, artisan winemaker Tamuna Bidzinashvili has, since 2014, also been producing wines under the label ‘Tamuna’s Wine’. With these cuvées, Tamuna tends to take a different path from tradition, blending purchased grapes from multiple regions a bold move in Georgia’s wine landscape. She also cultivates her own vineyards in Vaziani, in Kartli, where her Chinuri comes from an ancient and breathtakingly beautiful site, its vines curling from the ground like snakes. Her approach is firmly rooted in low-intervention winemaking, and she has established Tamuna’s Wine as a reference among European natural wine producers.
About the wines
Almost all of Tamuna’s wines are aged for nine months in qvevri before bottling, with just a few spending twelve days on the skins. The majority of her wines, including those she personally still describes as ‘amber’ or rosé, are pressed directly. Much of the structure, texture, tannin, and distinctive character of these directly pressed wines comes from Tamuna’s patient, slow pressing technique allowing even the whites and rosés to show remarkable depth and presence. The unmistakable stamp of eastern Georgia runs through her wines: persistent flavours reminiscent of tea, dried fruit, warm spices, dried flowers, citrus, and tobacco weave their way through every bottle Tamuna produces, both under her own name and Kortavebis Marani.
Instagram Tamuna's Wine