Oppervlakte 2 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2015
Over de wijnmaker
Ketevan, dochter van wijnmaker Kakha Berishvili, maakte haar eerste vintage in de familiekelder in 2015 onder de naam GOGO WINE (gogo is Georgisch voor ‘meisje’). Kakha is van oudsher muzikant in de hoofdstad Tbilisi, maar besloot in 2000 naar zijn familiedomein te verhuizen. De kleine familiewijngaarden bevinden zich in de Naprauli-zone in de regio Kakheti in het oosten van Georgië.
Over de wijngaard
Het werk in de wijngaarden geschiedt met behulp van biodynamische preparaten, en de gaarden wordt volgens veel biodynamische principes onderhouden. Het zware werk in de gaarden, en het transport van en naar de gaarden geschiedt allemaal per paard.
Over de wijnen
De eerste vintage die Ketevan in 2015 maakte was een rosé gemaakt van de twee rassen Rkatsiteli en Saperavi, en ze heeft sindsdien al veel ontwikkeling doorgemaakt. Net zoals bij veel Georgische producenten die natuurlijk werken, werkt Ketevan ook met qvevri’s voor het vergisten en het rijpen van haar wijnen.
De Saperavi van vader Kakha is een Saperavi zoals Georgiërs Saperavi graag drinken; krachtig, strak van de tannines, zwart van kleur, enorm kruidig en met eindeloos veel lengte. Haar eigen wijn, momenteel een blend van Rkatsiteli en Mtsvane heeft het karakter van krachtige Rkatsiteli gemaakt in qvevri, en is erg gelaagd en energiek. Wellicht niet voor beginners.
Instagram Gogo Wine
NDP-profiel Gogo Wine
Surface area 2 ha. + négoce
Natural since 2015
About the winemaker
Ketevan, daughter of winemaker Kakha Berishvili, produced her first vintage in the family cellar in 2015, under the name GOGO WINE (“gogo” means “girl” in Georgian). Kakha himself is originally a musician from the capital, Tbilisi, but in 2000 he chose to return to his family estate. The small, family-run vineyards are located in the Naprauli zone of the Kakheti region in eastern Georgia a historic stronghold of artisan winemaking.
About the vineyard
Vineyard work is carried out using biodynamic preparations, and many biodynamic principles shape the daily care of the vines. All heavy labor in the vineyards, as well as transportation to and from the plots, is done by horse underscoring the family’s commitment to sustainable viticulture and low-intervention grape growing on their organic Georgian vineyards.
About the wines
Ketevan’s first vintage in 2015 was a rosé made from Rkatsiteli and Saperavi, and she’s continued to grow and develop her vision ever since. Like many European natural wine producers working in Georgia, Ketevan ferments and ages her wines in qvevri the traditional clay vessels.
Her father Kakha produces a Saperavi in the style Georgians love: intense, deep black in color, structured by powerful tannins, full of spice and impressive length. Ketevan’s own wine, currently a blend of Rkatsiteli and Mtsvane, shows the strength of qvevri-made Rkatsiteli layered, energetic, and robust. It’s a style that offers real depth, perhaps best suited to those already familiar with natural wine.
Instagram Gogo Wine
NDP profile Gogo Wine