Oppervlakte 5,5 ha.
Natuurlijk sinds eind jaren '80
Over de wijnmaker
De roots van Yvon Métras liggen al generaties lang in de wijnbouw van de Beaujolais. Geïnspireerd door Jules Chauvet, en als reactie op de industriële wijnbouw technieken die steeds meer de norm leken te worden eind jaren 80, was hij samen met Marcel Lapierre, Guy Breton, Jean-Paul Thévenet en Jean Foillard, één van de vijf pioniers die het aandurfden om wijnen weer op de ouderwetse natuurlijke manier te gaan maken. De vijf sloten een pact: geen kunstmest op de gaarden, en in de kelder géén filtratie, synthetische gisten of sulfiet meer te gebruiken. De eerste paar jaar experimenteerde hij voor eigen gebruik en in 1994 bracht hij officieel zijn eerste natuurwijn op de markt. Het resultaat van de smaak was zo waanzinnig dat zij wijnmakers van over de hele wereld inmiddels hebben geïnspireerd om natuurlijke wijnen te gaan maken.
Over de wijngaard
In totaal cultiveert Yvon Métras 5,5 ha aan wijnstokken rondom de Beaujolais waar hij een gezonde polycultuur onderhoudt met als resultaat exceptionele terroir-expressies in al zijn wijnen. Hij bracht de opbrengsten bewust drastisch naar beneden om zo de kwaliteit van het fruit beter te laten spreken. Iets wat enorm bijdraagt aan de kwaliteit van de wijnen die altijd geheel zonder toevoegingen worden gemaakt.
Over de wijnen
Métras maakt drie verschillende cuvées op semi-carbonische stijl: Beaujolais, Fleurie en Fleurie Printemps. De druiven voor de Beaujolais komen 500m van Fleurie vandaan maar de wijn mag officieel niet onder deze appellatie vallen omdat het perceel net te hoog ligt.
De Fleurie ‘Les Printemps’ is zijn jongste cuvee, en is heel fris en geconcentreerd, waar ‘Fleurie’ zich juist kenmerkt door langere rijping op oude vaten. Iets wat Yvon leerde van zijn mentor, Pierre Overnoy, die ‘tijd’ en ‘geduld’ als de twee belangrijkste ingrediënten van wijn beschouwd. Alle wijnen zijn ontzettend geconcentreerd, levendig, en extreem sappig. Vol knapperige kersen, zoete frambozen, en fijne kruiden in de afdronk.
Alleen op allocatie beschikbaar, mail ons bij interesse.
Wineterroirs-profiel Yvon Métras
Surface area 5.5 ha.
Natural since late 1980s
About the winemaker
The Métras family has roots in Beaujolais viticulture spanning generations, and Yvon Métras stands as one of the leading figures behind the renaissance of natural wine in this storied region. Inspired by Jules Chauvet and driven by a desire to push back against increasingly industrial winemaking practices in the late 1980s he joined forces with Marcel Lapierre, Guy Breton, Jean-Paul Thévenet and Jean Foillard. Together, they made a pact: no chemical fertilisers in the vineyards, and in the cellar, no filtration, no synthetic yeasts, and no added sulphites. Yvon spent his early years experimenting for personal use, and in 1994, he released his first artisanal natural wine to the public. The character and energy of his wines quickly made waves, inspiring winemakers across the globe to explore natural and low-intervention winemaking.
About the vineyard
Today, Yvon Métras works 5.5 hectares of vines surrounding the heart of Beaujolais, cultivating a vibrant polyculture that fosters extraordinary expressions of terroir in each of his cuvées. He deliberately keeps yields very low, focusing on the purest possible fruit a commitment that is integral to the depth, energy, and transparency of his wines, all made without any additives. This sustainable, organic approach sets Métras apart as both a master craftsman and a true low-intervention producer, championing the living soils of his corner of Beaujolais.
About the wines
Métras produces three cuvées in the semi-carbonic style: Beaujolais, Fleurie, and Fleurie Printemps. The Beaujolais grapes are grown just 500 meters from Fleurie, but because the plot sits slightly too high, the wine cannot carry the Fleurie AOC. His Fleurie ‘Les Printemps’ is the youngest in the lineup brimming with freshness and expressive concentration while the ‘Fleurie’ proper is aged longer in old barrels, a lesson learned from his mentor Pierre Overnoy, who taught that “time” and “patience” are the true foundations of wine. Every bottle is marked by remarkable concentration, vibrancy, and juiciness, overflowing with crisp cherry, sweet raspberry, and subtle herbal notes on the finish.
Available by allocation only email us if interested.
Wineterroirs profile: Yvon Métras