Oppervlakte 2 ha.
Natuurlijk sinds 1987
Over de wijnmaker
Olivier Cousin nam in 1987 het domein van zijn grootvader in Martigné Briand, ten zuiden van Angers over, wat toen 12 hectare besloeg. Hij had het geluk dat zijn grootvader de gaarden nooit heeft bespoten, waardoor de gaarden waar tegenwoordig wijn van wordt gemaakt al decennia lang onbespoten zijn geweest. Sinds 1996 zijn de gaarden zelfs biodynamisch gecertificeerd, alhoewel de gaarden al sinds ’87 zo door Olivier werden behandeld.
Tegenwoordig maakt Olivier alleen nog wijn van zijn meest geliefde druif, namelijk Cabernet Franc. De rest van de gaarden heeft Olivier doorgegeven aan zijn zoon Baptiste, die nu wijn maakt van Chenin Blanc, Gamay, Pinot d’Aunis en Grolleau.
Over de wijngaard
Olivier bewerkt de Cabernet Franc-gaarden vandaag de dag nog steeds een paar keer per jaar met zijn paard ‘Joker’. In 2005 stapte Olivier uit de AOC Anjou om zo meer ruimte te hebben om te experimenteren met natuurlijke vinificatiemethodes, waardoor vandaag de dag zijn beide wijnen alleen nog de classificatie van Vin de France dragen. Olivier gebruikt dan ook liever de letters AOC als afkorting voor ‘Appellation Olivier Cousin’, of nog beter, voor ‘Aimer, Observer, Cultiver’. Olivier is zo wars van moderne techniek en chemie dat ‘ie naast het totaal natuurlijk vinifiëren van zijn wijnen zelfs geen elektriciteit in zijn kelder gebruikt.
Over de wijnen
De twee wijnen van Olivier, beiden Cabernet Francs, zijn zo puur als ze maar kunnen zijn. Beiden zijn het schoolvoorbeelden van hoe Cabernet Franc zou moeten worden gebruikt voor wijn; de één fris, jong en sappig, terwijl de ander serieuzer en strenger is, zonder zwaar of stroef te zijn. Het grote verschil is dan ook de leeftijd tussen de stokken. Wel hebben beide cuvées het verfijnde kruidige, vegetale en cassis-achtige karakter waar de druif bekend om staat.
Jenny & Francois-profiel Olivier Cousin
VWM-profiel Olivier Cousin
The Morning Claret Olivier Cousin-oogstverslag door Hannah Fuellenkemper
Surface area 2 ha.
Natural since 1987
About the winemaker
Olivier Cousin took over his grandfather’s estate in Martigné Briand, just south of Angers, in 1987, when it still spanned 12 hectares. Olivier was fortunate: his grandfather had never sprayed the vineyards, meaning the vines now used for his wines have remained untouched by chemicals for decades. Since 1996, the vineyards have even been biodynamically certified a formal nod to what Olivier had already been practicing since '87.
Today, Olivier devotes himself exclusively to his great love: Cabernet Franc. He has entrusted the remainder of the vineyards to his son Baptiste, who now crafts wine from Chenin Blanc, Gamay, Pinot d’Aunis, and Grolleau.
About the vineyard
Olivier still works his Cabernet Franc parcels personally with his horse, Joker, a few times each year. In 2005, he left the AOC Anjou, seeking the freedom to experiment with natural wine methods. As a result, both of his current wines are classified simply as Vin de France. Olivier prefers to interpret AOC not as Appellation d’Origine Contrôlée, but as “Appellation Olivier Cousin,” or even better, “Aimer, Observer, Cultiver” to love, observe, and cultivate. Firmly rejecting modern technology and chemistry, Olivier remains committed to total natural winemaking he doesn’t even use electricity in his cellar.
About the wines
Olivier’s two Cabernet Francs are as pure as it gets quintessential examples of what the grape can be in the hands of an artisan winemaker. One is fresh, youthful, and juicy, while the other takes on a more serious, structured character, never heavy or harsh. The main difference between them is the age of the vines. Both cuvées display that refined, spicy, leafy, and cassis-driven personality for which Cabernet Franc from this part of the Loire is so admired.
Jenny & Francois profile: Olivier Cousin
VWM profile: Olivier Cousin
The Morning Claret harvest report (Hannah Fuellenkemper): Olivier Cousin