Oppervlakte 2 ha.
Natuurlijk sinds 2009
Over de wijnmaker
Wijnmaakster Catherine Hannoun van Domaine de La Loue heeft een interessant verhaal. Ze was een filmproducent die verliefd werd op de Jura tijdens het schieten van de wijndocumentaire ‘Mondovino’ met Jonathan Nossiter. Na de afronding van het project keerde Catherine in 2009 terug naar de regio, om uiteindelijk wijn te gaan maken in Port-Lesney, ten noorden van Arbois, in het meest noordelijke gebied van de Jura grenzend aan de Doubs. Haar domein is vernoemd naar de rivier de Loue, die dan ook de natuurlijke grens tussen het département Jura en département Doubs aangeeft.
Voordat Catherine besloot stukjes land te kopen en te leasen werkte ze een lange tijd met Emmanuel ‘Manu’ Houillon, van befaamd wijnhuis Maison Pierre Overnoy/Houillon-Overnoy, wie nog steeds een goede vriend is van en een grote invloed heeft op Catherine. De geboorte van Catherine’s dochter in 2011 zorgde ervoor dat ze een tijd afstand nam van het wijn maken, maar sinds een aantal jaar is Catherine haar domein weer aan het uitbreiden, en maakt ze nog steeds piekfijne wijnen van druiven uit gaarden in Pupillin en Marnoz (Salins-les-Bains).
Over de wijngaard
Tegenwoordig heeft Catherine zo’n 1,5-2 hectare in eigen beheer, verdeeld over Pupillin en Marnoz, en ze zegt zelf ook blij te zijn met deze ‘behapbare’ grootte, aangezien ze nog steeds het gros van het werk alleen uitvoert. Elk perceel is biologisch gecertificeerd, en Catherine werkt volgens het credo dat de gaarden en de wijnen ‘huile de coude’ (‘elbow grease’ op z’n Engels) nodig hebben, niet chemicaliën. Catherine past verder ook veel biodynamische principes toe, en ploegt, indien ze ploegt, met paard of ezel. In de kelder heeft Catherine voldoende moderne apparatuur om schoon, zonder toevoegingen, te kunnen werken.
Over de wijnen
De wijnen staan over het algemeen bol van spanning, op een prettig-nerveuze manier, en barsten van de energie. De wijnen kenmerken zich door puur, helder fruit, hartigheid, Jura-mineraliteit en, vaak, aanzienlijk rijpingspotentieel.
Catherine staat bekend om haar witte wijnen van Chardonnay en Savagnin, zowel oxidatief als ‘ouillé’, maar experimenteert ook met schilcontact en het direct-persen van blauwe druiven. Verder zijn haar rode wijnen allen mooi kruidig, en vaak al jong goed op dronk. Over het algemeen blijven de wijnen van Catherine verassen; na een uur kan een wijn totaal een ander profiel hebben dan direct na openen, en de wijnen zullen constant blijven ontwikkelen en zich blijven ontvouwen. De haastige drinker zal dan ook niet de volledige La Loue-ervaring ondergaan.
Zoals met alles uit de Jura; beperkt beschikbaar!
Instagram Domaine de La Loue
Surface area 2 ha.
Natural since 2009
About the winemaker
Catherine Hannoun, the artisan winemaker behind Domaine de La Loue, has a remarkable journey. Once a film producer, she fell in love with the Jura while working on the wine documentary 'Mondovino' alongside Jonathan Nossiter. After the project wrapped, Catherine returned to the region in 2009, ultimately settling in Port-Lesney, just north of Arbois, in the Jura’s most northerly reaches bordering the Doubs. Her estate is named after the river Loue, itself marking the natural boundary between the Jura and Doubs départements.
Before Catherine committed to buying and leasing vineyard parcels, she spent many years working with Emmanuel ‘Manu’ Houillon of the famous Maison Pierre Overnoy/Houillon-Overnoy a close friend who continues to be a profound influence on her winemaking. The birth of her daughter in 2011 led Catherine to step back from wine for a time, but in recent years she has begun expanding her family-run vineyard again, crafting beautifully precise wines from grapes grown in Pupillin and Marnoz (Salins-les-Bains).
About the vineyard
Catherine currently tends about 1.5 to 2 hectares of organic vineyards spread across Pupillin and Marnoz, a size she describes as ‘manageable’ especially since she still does the bulk of the work herself. Every plot is certified organic; Catherine believes her vines and wines deserve ‘elbow grease,’ not chemicals. She also embraces many biodynamic winemaking principles, working the soils with a horse or donkey when tilling is required. Her small-scale winery is equipped with just enough modern tools to allow her to work cleanly and without additives in the cellar.
About the wines
Catherine’s wines consistently brim with energy a bright, nervous tension that delivers vibrancy in every glass. They are defined by pure, vivid fruit, savory undertones, the unmistakable mineral signature of the Jura, and often a notable potential for ageing. She has made her name with white wines from Chardonnay and Savagnin, both in oxidative style and topped-up (‘ouillé’), but also experiments with skin contact and direct pressing of red grapes. Her reds are elegantly spicy, approachable in their youth, but no less complex.
Above all, Catherine’s wines are full of surprises; given time in the glass, a wine may evolve into something completely unexpected, constantly revealing new facets. Those who rush to finish a bottle will never fully experience all that La Loue has to offer.
As with all things Jura and this corner of European natural wine producers availability is limited!
Instagram Domaine de La Loue