Oppervlakte +- 10 ha.
Natuurlijk sinds 2013
Over de wijnmaker
Romuald Valot is geboren in de Bourgogne, en komt uit een ware wijnmakersfamilie. Naar traditie heeft Romuald het eerste deel van zijn carrière doorgebracht op statige, klassieke Bourgogne domeinen, totdat hij er op een gegeven moment genoeg van had, en een totaal ander pad in is geslagen. In 2013 verhuisde Romuald naar Beaujeu, in het westen van de Beaujolais, om daar zijn droom na te jagen en zijn passieproject te beginnen. Hij woont in Beaujeu samen met partner Cosima hoog in de heuvels in het gebouw naast zijn cuverie, omringd door stokoude wijngaarden.
Over het domein en de wijngaarden
Toen hij in 2013 begon kon hij drie hectare van 100-jaar-oude stokken overnemen op zo’n 500 meter boven zeeniveau, wat voor de Beaujolais een stevige hoogte is. Sindsdien heeft hij zijn domein uitgebreid met nog zo’n acht hectare op andere plekken in en rondom de Beaujolais, en heeft hij zelfs een hectare aan Pinot Noir in Ladoix, in de Côte de Beaune.
Romuald’s gaard-huishouding gaat een stuk verder dan dat het biologische voorschrijft. Zo gebruikt Romuald nooit koper of zwavel voor het bespuiten tegen schimmels, wat zelfs in natuurwijnkringen zeldzaam is. Hij zegt er zelf over dat ‘ie streng tegen bespuiten en tegen iedere vorm van chemie in de wijngaard of kelder is, zelfs tegen zwavel en koper, waar men normaliter van zegt dat het ‘natuurlijk’ is. Toen hij voor ‘conventionele domeinen’ in Chambolle-Musigny werkte had hij constant last van huiduitslag, en had hij vervormde nagels, simpelweg wegens het gebruik van chemicaliën.
Romuald gebruikt daarentegen wel tisanes en infusies voor het bespuiten van zijn gaarden; dit zijn zowel klassiekere biodynamische infusies en theeën, als wel zelf-geconstrueerde infusies van wilde kruiden uit de gaarden, met lokaal bronwater, klei en wei als basis. Ook is Romuald begonnen met het niet- of ‘minimaal’ snoeien van een paar gaarden, en is hij op sommige plekken gestopt met ploegen. Niet ploegen en weinig snoeien gaat ten koste van de totale opbrengsten, maar zorgt voor betere bodemgezondheid en betere weerbaarheid tegen ziekten. De lagere opbrengsten hebben daarentegen een beter concentraat, een lagere pH en lagere alcoholpercentages, waardoor de complexiteit maar ook verteerbaarheid zelfs in de warmste jaargangen gewaarborgd blijft.
Over de wijnen
Romuald’s vinificatie is daarentegen tamelijk simpel en rechtdoorzee, waar het werk in de wijngaarden veel tijd en geduld vereist. In de cuverie vult hij zijn fiberglas en stalen cuves met hele trossen en past hij een soort carbonische ‘infusie’ toe, waarna hij zijn wijnen rijpt in oude barriques. Romuald perst alle druiven na de infusie met een oude, verticale pers, waardoor de zachte, verfijnde texturen behouden blijven, en de druiven en wijnen-in-wording nergens grof worden behandeld. Mede hierdoor staan de wijnen bol van de bloemen en het fruit, maar hebben door de veelal granieten bodem, de elevatie en de leeftijd van de stokken goede minrealiteit. Verder komt door de vat-rijping de ware potentie van het fruit goed naar boven, zonder dat het hout de wijnen overschaduwd.
Alle wijnen barsten van de energie en spanning, en zijn vergeleken met de wijnen van zijn streekgenoten uniek in stijl.
Instagram Romuald & Cosima Valot (Domaine Les Sauvageons)
NDP-profiel Romuald Valot
Surface area approx. 10 ha.
Natural since 2013
About the winemaker
Romuald Valot was born in Burgundy into a true winemaking family. Following tradition, Romuald spent the first part of his career at distinguished, classical Burgundy estates until the day he’d had enough, and decided to strike out on his own path. In 2013, he moved to Beaujeu, in western Beaujolais, to pursue his dream and launch his own passion project. Romuald now lives in Beaujeu with his partner Cosima, high in the hills, in the building next to his cuverie, surrounded by ancient vineyards.
About the estate and the vineyards
When he started in 2013, Romuald was able to take over three hectares of 100-year-old vines at around 500 metres above sea level an impressive altitude for Beaujolais. Since then, he has expanded his small-scale winery with another eight or so hectares scattered in and around the Beaujolais, and even a hectare of Pinot Noir in Ladoix, Côte de Beaune.
Romuald’s approach to viticulture goes far beyond organic standards. He never uses copper or sulphur to spray against moulds a rarity even among European natural wine producers. As he puts it himself, he’s firmly against any spraying or chemical use in either the vineyard or cellar, even sulphur and copper, which many claim as ‘natural.’ When he worked at conventional domaines in Chambolle-Musigny, he suffered from skin rashes and deformed nails simply from exposure to chemicals.
Instead, Romuald relies on tisanes and infusions to spray his organic vineyards: these include both classical biodynamic teas and self-made infusions of wild herbs foraged from his plots, using local spring water, clay, and whey as a base. He’s also begun either not pruning or ‘minimally’ pruning some of his plots, and in places, he’s stopped ploughing altogether. Reduced pruning and giving up the plough leads to lower yields, but enhances soil health and boosts resistance against disease. Yields go down, but concentration, lower pH, and reduced alcohol result key factors in ensuring complexity and drinkability, even in the hottest vintages.
About the wines
Romuald's winemaking in the cellar is remarkably straightforward and intentional while the work in the vineyards requires patience and persistence. He fills his fibreglass and stainless steel tanks with whole clusters and carries out a kind of carbonic ‘infusion,’ then matures his wines in old barriques. After infusion, he presses the grapes with an old vertical press to preserve their gentle, refined textures, treating the fruit and fermenting wines with utmost care. The result: wines bursting with florals and fruit, legendary granitic minerality, and depth from the old vines and altitude. The barrel élevage brings out the true potential of the fruit without overshadowing with wood.
All his wines are alive with energy and tension, and stand out as uniquely styled among his Beaujolais peers.
Instagram Romuald & Cosima Valot (Domaine Les Sauvageons)
NDP profile Romuald Valot