Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2006
Over de wijmaker
Benoît Camus staat bekend als een van de ‘mystery men’ uit de Beaujolais, waar hij ongeveer vijf hectare aan eigen wijngaarden bestiert. Benoît oogste zijn eigen fruit voor het eerst in 2006, na jarenlang als jongeling bij bevriende wijnmakers gewerkt te hebben. Na het bemachtigen van zijn eigen gaarden, verkocht hij zijn wijn in den beginne aan Philippe Jambon, die de wijnen verkocht onder zijn négoce-labels. Deze bescheidenheid tekent Benoît als wijnmaker, die uiteindelijk vooral pure en energieke wijnen tracht te maken.
Over de wijngaard
De gaarden van Benoît bevinden zich in Ville-sur-Jarnioux, in het zuiden van de Beajolais, zo’n 25 minuten boven Lyon, waar de bomdem bestaat uit voornamelijk kalkmergel, klei en graniet. Het leeuwendeel van de percelen is beplant met Gamay, maar er wordt ook witte wijn gemaakt van een halve hectare Chardonnay. Benoît woont zelf in een caravan op een van zijn percelen, waar hij grappend naar verwijst als "Chateau Roulant”, het rollende chateau… De gezondheid van Benoît’s gaarden is overduidelijk z’n grootste passie.
Over de wijnen
Benoît’s wijnen werden tot een aantal jaar geleden voornamelijk verkocht onder Jambon’s label, maar een klein deel van z’n productie, z’n favoriete wijnen, bottelde hij in goede jaargangen wel zelf. Zo kennen wij Benoît’s wijnen al sinds jaargang 2009, en hebben we Benoît over de jaren rustig gevolgd. De wijnen zijn sinds toen al vol van smaak, wat ruig, maar altijd enorm drinkbaar, en de prijzen zijn altijd scherp geweest.
Over het algemeen vinden de fermentaties plaats met hele trossen, waarna er geperst wordt op het moment dat Benoît dit juist lijkt. De wijnen rijpen veelal op beton, inox en fibreglass, en reflecteren het zuidelijke deel van de Beaujolais goed. Breed genomen zijn de wijnen namelijk rustiek, maar ook energiek. Je merkt dat het spreekwoordelijke hart van deze wijnen dichter bij het zachte zuiden en de garrigue van de Rhône ligt, dan bij de statige Bourgogne. Gamay uit het zuiden kan best wat warmte en donker fruit meegeven, maar kalkmergel en graniet geven de wijnen ook aromatische complexiteit, mineraliteit en een prettige zuurtegraad. Pure wijnen uit kerngezonde gaarden, van bescheiden genie Camus.
NDP-profiel Benoît Camus
Surface area 5 ha.
Natural since 2006
About the winemaker
Benoît Camus is often described as one of the ‘mystery men’ of Beaujolais, quietly overseeing around five hectares of his own vineyard land. Benoît harvested his first grapes in 2006, after years spent working alongside fellow winegrowers in his youth. With the acquisition of his own plots, he initially sold his wines to Philippe Jambon, who released them under his own négoce labels. This humility is typical of Benoît it’s always been his goal to craft wines that are pure and energetic, rather than to seek the spotlight.
About the vineyard
Benoît’s vineyards lie in Ville-sur-Jarnioux, in the southern reaches of Beaujolais about 25 minutes north of Lyon. Here, the soils are primarily composed of limestone marl, clay, and granite. The majority of these parcels are planted with Gamay, but Benoît also makes a small amount of white wine from half a hectare of Chardonnay. He actually lives in a caravan on one of his own plots, jokingly referring to it as "Chateau Roulant" the rolling château. It’s clear that nurturing the health of his organic vineyards is truly his greatest passion.
About the wines
Until a few years ago, most of Benoît’s production was sold under Jambon’s label, with only a small selection his favourite wines bottled under his own name in exceptional vintages. We have followed Benoît’s natural wines since the 2009 vintage, watching as his journey unfolded. Even back then, his wines were bold and full of flavour, a touch wild, and always remarkably drinkable consistently offering outstanding value.
Fermentations generally take place with whole bunches, and the pressing happens only when Benoît decides the moment is right. The wines are usually aged in concrete, stainless steel, and fibreglass methods that faithfully capture the character of southern Beaujolais. Broadly speaking, Benoît’s low-intervention wines are rustic yet energetic. You sense that their soulful heart is closer to the gentle south and the garrigue of the Rhône than to the stately airs of Burgundy. Southern Gamay brings warmth and dark fruit, while the limestone marl and granite lend aromatic complexity, minerality, and lively acidity. These are pure wines from robustly healthy, organic vineyards a testament to the quiet brilliance of this artisan winemaker.
NDP profile: Benoît Camus