Oppervlakte 7 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2000
Over de wijnmaker
Jean-Pierre Robinot, de koning van de Pineau d’Aunis, is een ware levende legende. In zijn jonge jaren opende hij één van de eerste natuurwijnbars in Parijs, genaamd L’Ange Vin. Daarnaast is hij co-oprichter van het invloedrijke wijnmagazine Le Rouge et Blanc. In het jaar 2000 verkocht Jean-Pierre zijn bar en vertrekt terug naar zijn geboortestreek, de Loirevallei, om wijn te maken. Zijn wijngaarden zijn gelegen in de gemeente Chahaignes, waar hij opgroeide en waar hij nu woont.
Over de wijngaard
Vandaag de dag bezit Jean-Pierre ongeveer 7 hectare verspreid over twee appellaties, Jasnières en Coteaux du Loir. Interventie in de kelder is uit den boze en onbespreekbaar. Sommige van zijn wijnen werden in het verleden geclassificeerd als Jasnières, maar Jean-Pierre bottelt al zijn wijnen al geruime tijd als Vin de France.
De wijnstokken zijn geplant op een mix van rode klei, kalksteen en vuursteen. Alle percelen worden behandeld met de minimale hulp van wilde-kruideninfusies en alle stukken land worden één met de hand geoogst. De fermentatie vindt plaats in een doolhof van oude kalkstenen grotten gelegen onder de wijngaarden. De spontane vergisting geschiedt en verloopt traag; soms duurt het jaren voordat een wijn is uitvergist, waarna Robinot de wijn ook nog zal laten rijpen.
Over de wijnen
Het rijpen van de wijnen gebeurt sur-lie in oude houten vaten, en vanwege de trage en langdurende gist- en rijpingsprocessen hebben de wijnen een enorme complexiteit. Jean-Pierre is echt een ware meester van de elévage. Sommige wijnen liggen wel tien jaar tot rust te komen op vat, voordat ze op de fles in gaan. Als Jean-Pierre overgaat op botteling hebben de wijnen energie, balans en levendigheid verkregen die nauwelijks te evenaren valt.
Instagram Jean-Pierre Robinot
Instagram Juliette Robinot
ZRS-profiel Jean-Pierre Robinot
Chambers Street-profiel Jean-Pierre Robinot
Surface area 7 ha. + négoce
Natural since 2000
About the winemaker
Jean-Pierre Robinot, the king of Pineau d’Aunis, is a true living legend among European natural wine producers. In his early years, he opened one of the first natural wine bars in Paris, L’Ange Vin, and co-founded the influential wine magazine Le Rouge et Blanc. In 2000, Jean-Pierre sold his bar and returned to his homeland, the Loire Valley, to dedicate himself to winemaking. His organic vineyards are located in the commune of Chahaignes, where he grew up and where he lives today.
About the vineyard
Today, Jean-Pierre cultivates around seven hectares of vines spread across two appellations, Jasnières and Coteaux du Loir. Intervention in the cellar is absolutely out of the question for this low-intervention producer. Some of his wines were previously classified as Jasnières, but for many years now, Jean-Pierre has bottled all his wines as Vin de France.
The vines are rooted in a mix of red clay, limestone, and silex (flint). Every parcel is treated with the utmost respect, relying on minimal inputs mainly wild herb infusions and every plot is meticulously harvested by hand. Fermentation unfolds in a labyrinth of historic limestone caves beneath the vineyards. Spontaneous fermentation proceeds at its own deliberate pace; it can sometimes take years before a wine completes fermentation, after which Robinot allows it to mature even further.
About the wines
Ageing takes place sur-lie in old wooden barrels, and thanks to Jean-Pierre’s patience and the slow, extended fermentation and maturation processes, his wines develop immense complexity. Jean-Pierre is truly a master of élevage some of his wines rest in barrel for as long as a decade before they ever see a bottle. When bottling finally arrives, his natural wines express a vibrancy, balance, and energy difficult to rival, a testament to this artisan winemaker’s pursuit of sustainable viticulture and deep care for every bottle.
Instagram Jean-Pierre Robinot
Instagram Juliette Robinot
ZRS profile Jean-Pierre Robinot
Chambers Street profile Jean-Pierre Robinot