Oppervlakte 6 ha.
Natuurlijk sinds Sinds 2014 onder Xavier Caillard, overgenomen door Kaya Tsutui in 2018
Over de wijmaker
Het domein op de huidige plaats werd van 2014 tot 2017 beheerd door Xavier Caillard en is in 2018 verkocht aan Caillard’s Japanse importeur van Franse natuurwijn. Aan de kleinzoon van deze importeur, Kaya Tsutsui, viel de eer om het domein te gaan runnen samen met Ludovic Joly als zijn rechterhand. Advies over wijnbouw en wijnmaken wint hij hiervoor in van niemand minder dan Hirotaka Ōoka van Domaine de la Grande Colline.
Over de wijngaard
Les Jardins de la Martinière is een droomachtig historisch landgoed in Coutures niet ver van Angers, dat al sinds de 18e eeuw wijn produceert. De totale oppervlakte van het domein is 11 hectare waarvan 6 hectare is beplant wijnstokken. De wijngaarden worden omringd door bos- en heuvellandschap, en er bevindt zich onder de gaarden een enorm gangenstelsel wat eeuwen geleden is uitgegraven. De oude wijnkelder bevindt zich op korte afstand en in het midden van de gaarden. De aangeplante druivenrassen bestaan voornamelijk uit oude stokken Chenin Blanc en Cabernet Franc, en in kleinere hoeveelheden recent aangeplante emblematische Loire-rassen, zoals Grolleau Noir, Pinot d’Aunis en Grolleau Gris. De oppervlakte van de bodem bestaat uit een combinatie van tuffeau, roze zandsteen, klei, kalk- en een beetje leisteen. Er wordt biologisch gewerkt op het land, in harmonie met de natuur en met respect voor het leven.
Over de wijnen
De wijnen van Les Jardins de la Martinière zijn uiterst complex en worden met veel geduld en Japanse precisie gemaakt. De druiven worden in verschillende oogstrondes met de hand geplukt zodat er tijdens het vinificatieproces met meerdere levels van rijpheid kan worden gewerkt, wat ervoor zorgt dat de wijnen toenemen in complexiteit. De wijnen worden natuurlijk vergist; het wit vergist en rijpt in barriques; het rood wordt in inox of glasverzel vergist, en daarna minimaal een jaar in barrique gerijpt. Na deze barrique-élevage wordt er in inox-tanks geblend, waarna ze nog een jaar mogen rusten voordat ze, zonder toevoeging van sulfiet, worden gebotteld. In alle wijnen komt de typische mineraliteit en frisse zuren van de kalkbodem sterk door maar we proeven ook zeer verrassende tonen van zachte lente-bloesem, sesam, pruimen en miso. Alle wijnen, zowel wit als rood, hebben een stevig bewaarpotentieel en kunnen rustig nog jaren in de kelder worden weggelegd. Alhoewel ze nu ook al onweerstaanbaar zijn…
Alleen op allocatie beschikbaar, mail ons bij interesse.
Instagram Les Jardins de la Martinière
WineTerroirs-profiel van Xavier Caillard
Surface area 6 ha.
Natural since Since 2014 under Xavier Caillard, taken over by Kaya Tsutui in 2018
About the winemaker
The estate in its current form was managed by Xavier Caillard from 2014 to 2017, before being sold in 2018 to Caillard’s Japanese importer of French natural wine. It was Kaya Tsutsui, the grandson of this importer, who had the honour of taking the helm of the domaine, with Ludovic Joly at his right hand. When it comes to viticulture and winemaking, Kaya seeks guidance from none other than Hirotaka Ōoka of Domaine de la Grande Colline a highly respected figure among European natural wine producers.
About the vineyard
Les Jardins de la Martinière is a dreamlike historic estate in Coutures, not far from Angers, with a winemaking heritage dating back to the 18th century. The estate covers a total of 11 hectares, of which 6 hectares are planted with vines. These organic vineyards are nestled among woodland and rolling hills, and run above a vast network of underground tunnels dug out centuries ago. The ancient wine cellar sits just steps away, in the heart of the vineyard. The majority of the vines are old Chenin Blanc and Cabernet Franc, alongside recently planted emblematic Loire varieties such as Grolleau Noir, Pinot d’Aunis, and Grolleau Gris. The soils reveal a rare combination of tuffeau, pink sandstone, clay, limestone, and touches of slate. Everything is farmed organically, in harmony with nature and with the utmost respect for the life of these unique plots a true reflection of what it means to be a low-intervention producer.
About the wines
The wines of Les Jardins de la Martinière are strikingly complex, crafted with patience and the keen, methodical precision often attributed to Japanese artisanship. Grapes are harvested by hand over several rounds, allowing the winemaking team to bring layers of ripeness to the process and, in turn, depth to the final wine. Natural fermentation is the rule: whites ferment and age in barriques, while the reds begin fermentation in stainless steel or fiberglass before a minimum of one year’s barrel ageing. After this élevage in barrique, the wines are blended in stainless steel tanks and allowed to rest for another year, only then being bottled without added sulphites. Across all their wines, both white and red, you’ll find the unmistakable mineral edge and fresh acidity characteristic of limestone soils, as well as unexpected touches: soft spring blossom, sesame, plums, and miso. These are wines with genuine ageing potential they can be tucked away in the cellar for years, though their allure is just as irresistible right now.
Available by allocation only; email us if you’re interested.
Instagram Les Jardins de la Martinière
WineTerroirs profile on Xavier Caillard