Oppervlakte 16 ha. + négoce
Natuurlijk sinds begin jaren ‘90
Over de wijnmaker
De twee broers Jean-Marie en Thierry Puzelat namen eind jaren ‘80 hun familiedomein van 10 hectare in Les Montils (onderdeel van de AOC van Cheverny) over van hun vader. Sinds enige tijd onderhouden ze daarnaast nog 6 hectare in een nabijgelegen dorp, om AOC Touraine en Vin De France wijnen van te produceren.
Vandaag de dag wordt het stokje wederom overgedragen aan de volgende generatie. Waar Jean-Marie al een tijdje naar de achtergrond is verdwenen, is Thierry wel nog betrokken bij het domein, dat nu dus steeds meer gerund wordt door zijn twee dochters, Zoé en Louise. Dit getalenteerde duo werkt met een verdeelsleutel waarbij Zoé zich voornamelijk bezig houdt met het werk in de kelder, en Louise het leeuwendeel van de wijngaarden bestiert.
Over de wijngaard
In de regio, nabij het jachtgebied van Sologne, is altijd een grote verscheidenheid aan druiven gebruikt. In de jaren ’60 en ‘70 herplantte de vader van de Puzelats zijn eigen wijngaarden met een grote verscheidenheid aan druivenrassen, waardoor zijn zoons tegenwoordig met druivenrassen als Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fié Gris, Menu Pineau, Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc en Côt kunnen werken.
Jean-Marie werd in het begin van de jaren ’90 door zijn jongere broer Thierry geholpen met het omzetten van hun wijngaarden van conventionele naar biologische wijnbouw. Toen de AOC Cheverny werd gemaakt in 1993, werden sommige rassen verbannen uit de blends, waarop de de broers een jaarlijkse strijd begonnen om hun wijnen geaccepteerd te krijgen onder de nieuwe appellation. Wanneer een wijn wordt afgekeurd, wordt deze verkocht onder een Vin de Pays- of Vin de France-label; hun klanten kennen en vertrouwen op hun werk en methoden, zodat kwaliteit nooit in twijfel wordt getrokken.
Over de wijnen
De Puzelat-broers kunnen echt als pioniers binnen de (natuur)wijnwereld worden beschouwd, en in vergelijking zijn er maar weinig wijnmakers die al zo lang op zo’n pure manier werken. Het mooie is ook dat de Puzelats naast prachtige cuvées van druiven uit enkele gaarden ook nog energieke en levendige tafelwijnen maken, die wat kwaliteit betreft nauwelijks door anderen uit de streek worden geëvenaard.
Het wijnmakerstalent stroomt door de aderen van de Puzelats, want ook Zoé en Louise laten prachtige dingen zien!
Website Clos du Tue-Boeuf
Instagram Clos du Tue-Boeuf
Instagram Zoé Puzelat
Surface area 16 ha. + négoce
Natural since early 1990s
About the winemaker
Brothers Jean-Marie and Thierry Puzelat took over their family estate then 10 hectares in Les Montils, part of the Cheverny AOC from their father in the late 1980s. Over time, they also began tending an additional 6 hectares in a nearby village, making wines under AOC Touraine and Vin De France.
Today, stewardship is transitioning once again to the next generation. While Jean-Marie has stepped back from the foreground, Thierry remains involved, but the estate is increasingly in the capable hands of his two daughters, Zoé and Louise. This talented duo have found their own rhythm: Zoé focuses primarily on work in the cellar, while Louise takes the lead in the vineyards.
About the vineyard
In this part of the region, near the Sologne hunting grounds, an extraordinary diversity of grape varieties has always been the norm. In the 1960s and '70s, the Puzelat brothers’ father replanted his own vineyards with a wide range of grapes, setting the stage for his sons to now work with Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fié Gris, Menu Pineau, Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc, and Côt.
Jean-Marie was initially assisted by his younger brother Thierry in converting their vineyards from conventional to organic viticulture in the early 1990s, embracing biodynamic winemaking and sustainable viticulture practices. When the Cheverny AOC was established in 1993, some of their grape varieties were excluded from permissible blends a change that led the brothers into an annual battle for their wines’ acceptance under the new appellation rules. If a wine is rejected, it finds its way to market under a Vin de Pays or Vin de France label. Their customers understand and trust their approach as artisan winemakers and low-intervention producers, so quality is never in doubt.
About the wines
The Puzelat brothers truly stand as pioneers among European natural wine producers; few in the region have been working so purely, and for so long. What’s remarkable is that the Puzelats, beyond crafting singular, expressive cuvées from select parcels, also make energetic, vibrant table wines that few others in the area can match for quality.
Winemaking talent runs deep in the Puzelat family, and Zoé and Louise are carrying the torch beautifully!
Website Clos du Tue-Boeuf
Instagram Clos du Tue-Boeuf
Instagram Zoé Puzelat