Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2005
Over de wijnmaker
Alice Bouvot maakt sinds 2005 wijn in en rondom Arbois, aanvankelijk met slechts 2 hectare eigen wijngaarden. Ze startte Domaine de l'Octavin samen met haar toenmalige partner, Charles Dagand, die tegenwoordig zijn eigen project,
Karnage Vin, runt.
Charles was vรณรณr 2005 al volledig in de ban van natuurlijke wijnen, maar voor Alice was wijn zonder toevoegingen nog relatief onbekend terrein. Het duurde echter niet lang voordat ze overtuigd raakte dat pure wijn alleen gemaakt kan worden zonder toevoegingenโhooguit met een klein beetje sulfiet. Sinds 2009 zijn alle wijnen van Domaine de l'Octavin dan ook
zรฉro-zรฉro, en is het domein uitgegroeid tot 5 hectare, allemaal Demeter-gecertificeerd.
Over de wijngaard
Alice Bouvot beheert Domaine de l'Octavin inmiddels alleen en bezit wijngaarden in de meest gewilde lieu-dits rondom Arbois, waaronder La Mailloche, Les Nouvelles en Curon, en Les Corvรฉes. Alle wijngaarden worden biodynamisch beheerd, waardoor de biodiversiteit bij Domaine de l'Octavin bijzonder hoog isโzeker in vergelijking met naburige domeinen.
Zoals meerdere wijnmakers in de Jura heeft ook Alice te maken met moeilijke weersomstandigheden en daardoor wisselende opbrengsten. De hoeveelheden wijn van haar eigen domein zijn dan ook beperkt, waardoor Alice in 2014 besloot ook als nรฉgociant aan de slag te gaan.
Als nรฉgociant gaat ze, net zoals op haar eigen domein, een stapje verder. Zo oogst ze al het fruit zelf en reist ze door heel Frankrijk om ervoor te zorgen dat het fruit zo gezond en rijp mogelijk geplukt wordt.
Over de wijnen
Over het algemeen maakt Alice al haar wijnen volgens een bekend recept: al het fruit wordt met de hand ontsteeld, vergist en rijpt vervolgens in fiberglas of roestvrij staal. Door deze relatief neutrale vinificatie barsten de wijnen van Domaine de l'Octavin van spanning en pure energie. Alice experimenteert daarnaast volop en blendt ook graag rood en wit fruit, waardoor haar rode cuvรฉes vaak extreem drinkbaar en verfrissend zijn.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de domeinwijnen van Alice bij ons allen in het geheugen gegrift staan als een van die eerste
wow-momenten binnen de natuurlijke wijnen.
Instagram Alice Bouvot
Morenaturalwine-video-profiel Alice Bouvot,
ZRS-profiel Domaine de l'Octavin
Surface area 5 ha.
Natural since 2005
About the winemaker
Alice Bouvot has been making wine in and around Arbois since 2005, beginning with just two hectares of vineyards. She founded Domaine de l'Octavin alongside her then-partner, Charles Dagand, who now runs his own project,
Karnage Vin.
Before 2005, Charles had already wholeheartedly embraced the world of natural wine, but for Alice, winemaking without additives was still new territory. It didnโt take long, however, before she became convinced that real, pure wine can only be made without additions at most, with a touch of sulphur. Since 2009, every wine from Domaine de l'Octavin has been
zรฉro-zรฉro, and the estate has grown to five hectares, all Demeter-certified for biodynamic winemaking.
About the vineyard
Alice Bouvot now runs Domaine de l'Octavin on her own and owns vines in some of the most sought-after lieu-dits around Arbois, including La Mailloche, Les Nouvelles, Curon, and Les Corvรฉes. She works all her vineyards biodynamically, resulting in exceptional biodiversity at Domaine de l'Octavin especially compared to neighboring estates.
Like many artisan winemakers in the Jura, Alice faces challenging weather conditions and, as a result, variable yields. The quantities of wine from her own vineyards are limited, which led Alice, in 2014, to begin working as a nรฉgociant as well.
As a nรฉgociant, Alice brings the same meticulous approach to sourcing as she does to her own vineyards. She always harvests the fruit herself and travels throughout France to ensure that every grape is picked at peak health and ripeness.
About the wines
For the most part, Alice follows a trusted method for all her wines: every grape is hand-destemmed, fermented, and aged in either fiberglass or stainless steel. Thanks to this relatively neutral approach to vinification, Domaine de l'Octavinโs wines radiate tension and pure energy. Alice is always experimenting, happily blending red and white grapes, with the result that her red cuvรฉes are often incredibly drinkable and refreshingly vital.
To be honest, Aliceโs domaine bottlings remain etched in our memories as some of our very first
wow moments in the world of natural wine.
Instagram Alice Bouvot
Morenaturalwine video profile Alice Bouvot,
ZRS profile Domaine de l'Octavin