Oppervlakte 2ha. (sinds 2023) + négoce
Natuurlijk sinds 2018
Over de wijnmaker
Antoine Le Court-Chedevergne komt oorspronkelijk uit de Loire-regio, en is geboren in Angers. In 2012 begon Antoine zijn carrière in de wijnen, deels geïnspireerd door zijn grootmoeder, die wijngaarden in Poitou had, bij domein Pithon-Paillé in de Loire. Hierna kwam hij via zijn wijnstudie bij domeinen op Corsica, in Bordeaux, Nieuw-Zeeland, Californië, Oregon, Australië en de Jura terecht, waar hij leerde over het houden van gaarden en het maken van wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zo werkte hij in Bordeaux bij Château Latour, waar hij de verantwoordelijkheid had over 20 hectare aan biodynamische ‘testgaarden’, en werkte hij bijvoorbeeld in Californië en Oregon met Rajat Parr, een van ’s werelds meest invloedrijke sommeliers die zich met veel wijnprojecten bezighoudt, en zich met de jaren steeds radicaler op het natuurlijke is gaan richten. In Australië werkte Antoine met James Erskine van Jauma, wat een van Australië’s toonaangevende ‘hardcore’ natuurdomeinen is, en bij terugkeer in Frankrijk kwam Antoine bij Alice Bouvot van L’Octavin terecht. De tijd bij Alice Bouvot heeft Antoine duidelijk beïnvloed: er vallen parallellen te trekken tussen de wijnmaak-stijl van Les Valseuses en L’Octavin (o.a. het blenden van blauwe en witte druiven, het gebruiken van staal en fiberglass, lange maceraties van hele trossen in direct-geperst sap), de gebieden waar de négoce-druiven vandaan komen voor beide projecten, en de voorliefde voor de Jura die Antoine en Alice delen.
In 2017 reisde Antoine naar Chili om een paar maanden de natuurwijnpionier van Chili, Louis-Antoine Luyt te helpen, en rond te reizen in Latijns-Amerika. Zo backpackte Antoine door Bolivia en Argentinië en Brazilië, waar hij uiteindelijk zelfs een klein wild-bier project opzette aan de rand van São Paolo.
In Brazilië ontmoette Antoine ook de Braziliaanse Julia Naar, die werkzaam was als Frans-vertaalster. Het was klaarblijkelijk liefde op het eerste gezicht, en gezien het feit dat Antoine tijdens zijn L’Octavin-tijd de Jura in zijn hart had gesloten, besloot het koppel in 2018 naar de Jura te verhuizen, waar het Les Valseuses-project langzaam vorm aannam. In 2018 vinifiëerde ze dan officieel ook hun eerste Les Valseuses-vintage bij L’Octavin in de kelder.
Over het domein en de wijngaarden
In februari 2019 stuitten Julia en Antoine op een achttiende-eeuws huis, ooit gebouwd voor een wijnmaker in Les Planches-Près-Arbois, een klein, adembenemend mooi dorpje gelegen in een vallei met aan drie zijden omringd door bosrijke wanden en watervallen. Naast een groot aantal kamers had het gebouw ook een enorme wijnkelder, waar Julia en Antoine hun dromen in waar zouden kunnen maken. Julia en Antoine betrokken het huis, en opende halverwege 2019 een bed-&-breakfast in het gebouw om hun eerste geld mee te kunnen verdienen, en na de oogst van 2019 vinifiëerden het stel de tweede Valseuses-vintage in de kelder die nu echt van hen is. In 2021 hebben Julia en Antoine zelfs gaarden van Chardonnay, Savagnin, Ploussard en Trousseau aangeplant in ‘Les Planches’, waarvan ze vermoeden dat deze vanaf vintage 2024 of 2025 ook volwassen genoeg zijn om van te kunnen oogsten.
Momenteel oogsten Les Valseuses voornamelijk bio(dynamisch) fruit bij bevriende boeren, onder andere in de Jura, de Elzas, de Lubéron, de Gard, Beaujolais Bugey, en verder in het zuiden van Frankijk. Zo maken ze wijn van Poulsard, Savagnin, Trousseau, Molette, Riesling, Gewurztraminer, Mauzac, Gamay en Cinsault.
Over de wijnen
In de kelder past Les Valseuses technieken toe waar Alice Bouvot van L’Octavin ook bekend om staat; er worden blauwe druiven geblend met witte druiven, er wordt fruit gemacereerd in direct-geperst sap, de wijnen worden veelal gevinifiëerd en gerijpt in fiberglass en staal, en de maceraties zijn tamelijk lang, maar er wordt geen pigéage toegepast en er wordt ook niet overgepompt, waardoor de kleur van de wijnen licht is, en de structuur over het algemeen zacht is. In de kelder wordt er niets toegevoegd, er wordt uiteraard niet geklaard of gefilterd en er wordt geen sulfiet gebruikt. De cuvées worden allemaal vernoemd naar muziek die Julia en Antoine graag luisteren, en de muzieksmaak van de twee is even eclectisch als de regio’s en druiven waar de twee mee experimenteren.
Instagram Les Valseuses
Website Casa Antolia
NDP-profiel Les Valseuses
Surface area 2 ha. (since 2023) + négoce
Natural since 2018
About the winemaker
Antoine Le Court-Chedevergne was born in Angers, at the heart of the Loire, and it was there that he first felt the pull of wine an inspiration spurred on in part by his grandmother, who tended her own vineyards in Poitou. Antoine’s journey into wine began in earnest in 2012 at Pithon-Paillé in the Loire. After that early start, his fascination for artisan winemaking and adventurous spirits took him far afield: he honed his skills across Corsica, Bordeaux, New Zealand, California, Oregon, Australia, and the Jura. Each region, and each domaine, shaped his convictions about natural wine and biodynamic winemaking. In Bordeaux, he worked at Château Latour, overseeing 20 hectares of biodynamic trial plots. In the United States, he learned alongside Rajat Parr a world-renowned sommelier who has become ever more radical in his embrace of natural wine participating in innovative projects in California and Oregon. In Australia, Antoine joined James Erskine at Jauma, one of the country’s pioneering hardcore natural wine producers. Returning to France, his path led to Alice Bouvot of L’Octavin in the Jura, an influence that is unmistakable in the wines and philosophy of Les Valseuses. There are clear parallels: blending red and white grapes, fermenting and ageing wines in stainless steel and fiberglass, long whole-cluster macerations in direct-pressed juice, and a shared affinity for sourcing négoce fruit from overlapping regions and for the distinct personality of the Jura.
In 2017, Antoine traveled to Chile, helping out with Louis-Antoine Luyt Chile’s pioneering voice for natural wine and journeyed through South America. Backpacking through Bolivia, Argentina, and Brazil, he even embarked on a small wild beer project on the fringes of São Paolo. It was in Brazil that he met Julia Naar, a French translator and, as it would turn out, the love of his life. Antoine had already fallen for the Jura during his time at L’Octavin, so when he and Julia decided to settle, it was in this region that the Les Valseuses adventure began to take shape. By 2018, they officially vinified their first Les Valseuses vintage at L’Octavin.
About the estate and vineyards
In February 2019, Julia and Antoine stumbled across an eighteenth-century house in Les Planches-Près-Arbois, a breathtakingly beautiful village nestled in a valley flanked on three sides by forests and waterfalls. The grand old house, originally built for a winemaker, offered them not only numerous rooms but also a cavernous cellar just the canvas they needed to realise their dream. They moved in, and by mid-2019, opened a bed & breakfast, giving themselves some initial financial breathing room. After the 2019 harvest, they made the second Les Valseuses vintage in their very own cellars. In 2021, Julia and Antoine planted vines of Chardonnay, Savagnin, Ploussard, and Trousseau in ‘Les Planches’, expecting their first full harvest from these organic vineyards in vintage 2024 or 2025.
At present, Les Valseuses is a small-scale winery sourcing predominantly organic and biodynamic fruit from trusted growers friends across the Jura, Alsace, Lubéron, Gard, Beaujolais, Bugey, and further south in France. Their artisan approach means working with a vibrant palette of varieties: Poulsard, Savagnin, Trousseau, Molette, Riesling, Gewurztraminer, Mauzac, Gamay, and Cinsault.
About the wines
In the cellar, Les Valseuses practices the low-intervention techniques that Alice Bouvot of L’Octavin is celebrated for: blending red and white grapes, long macerations of fruit in direct-pressed juice, and vinification and ageing almost exclusively in fiberglass and stainless steel. Macerations are typically extended, yet without remontage or pigeage the result is pale-hued wines with a notably gentle structure. Nothing is added in the cellar: no fining, no filtration, and never any sulphites. The cuvées each bear the names of songs Julia and Antoine love a reflection of their eclectic taste in both music and winemaking, and of the wide-ranging regions and grapes they choose to explore.
Instagram Les Valseuses
Website Casa Antolia
NDP profile Les Valseuses