Oppervlakte 7,5 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Etienne Thiebaud maakt sinds 2007 wijn in het noorden van de Jura, op de grens met de Doubs, in het dorp Cramans. Cramans ligt zo’n 15 kilometer ten noorden van Arbois, waar hij in de jaren vóór 2007 bij Domaine De La Tournelle van Pascal en Evelyn Clairet werkte. Thiebaud’s gaarden beslaan zo’n 7,5 hectare, die zijn verdeeld over drie appellations; Arbois AOC, Côtes de Jura AOC en Vin de Pays de Franche-Comté.
Over de wijngaard
Etienne’s gaarden zijn allemaal biologisch gehouden, maar hij maakt ook gebruik van biodynamische principes. Zo oogst en snoeit hij met behulp van de maankalender, en gebruikt hij kruideninfusies om zijn gaarden mee te bespuiten. Etienne werkt met wilde gisten en werkt altijd zonder toegevoegd sulfiet, en filtreert of klaart nooit.
Over de wijnen
Voor het rood past Etienne semi-carbonic maceration toe om het fruit en een frisse toets te behouden. Het grootste deel van de wijnen wordt gevinifiëerd en gerijpt in oude houten vaten van verschillende leeftijden en groottes. Het gebruik van oud hout zorgt ervoor dat de wijnen een bepaalde volwassenheid meekrijgen, zonder dat de pure smaken worden overschaduwd door smaak van nieuw hout.
Etienne’s wijnen laten goed zien wat een schoonheid de Jura voort kan brengen; alle wijnen doen erg schoon en fris aan, en zijn onwijs puur. De Jura staat uiteraard bekend om wijnen te produceren waar mineraliteit voorop staat, maar dit is iets wat al helemaal in Etienne’s wijnen wordt uitvergroot.
Alleen op allocatie beschikbaar, mail ons bij interesse.
Living Wines-profiel Etienne Thiebaud
Surface area 7.5 ha.
Natural since 2007
About the winemaker
Etienne Thiebaud has been making wine since 2007 in the northern Jura, right on the border with the Doubs, in the village of Cramans. Cramans sits about 15 kilometres north of Arbois, where, in the years before 2007, he worked with Pascal and Evelyn Clairet at Domaine De La Tournelle. Thiebaud’s vineyards span approximately 7.5 hectares, divided across three appellations: Arbois AOC, Côtes de Jura AOC, and Vin de Pays de Franche-Comté.
About the vineyard
All of Etienne’s plots are farmed organically, though he also draws on biodynamic principles. He harvests and prunes following the lunar calendar and sprays his vines with herbal infusions. Etienne relies exclusively on wild yeasts and never adds sulphites, nor does he filter or fine his wines a hallmark of committed low-intervention producers.
About the wines
For his reds, Etienne uses semi-carbonic maceration to preserve the lively fruit character and a bright, vibrant streak. Most of his wines are vinified and matured in old wooden barrels of varying ages and sizes. Using seasoned wood lends the wines a certain maturity without masking their clarity or pure expression with dominant new oak.
Etienne’s bottlings vividly demonstrate the beauty the Jura can offer; every wine feels strikingly clean, energetic, and deeply pure. The Jura is famed for its minerality, and this quality is amplified even further through Etienne’s artisan winemaking.
Available by allocation only please email us if interested.
Living Wines profile of Etienne Thiebaud