Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. Een herkenbaar karakter met uitdagende smaken, maar ook verfrissend, doordrinkbaar en laag in alcohol. Met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit de omgeving van de brouwerij. De lokale leveranciers krijgen van Nevel een eerlijke prijs voor hun producten, zodat zij duurzaam kunnen blijven telen. Brouwen is voor Nevel meer dan alleen bier maken; het is de weg naar een nieuwe balans.
Er wordt gebrouwd met een gemengde gistcultuur, die voor een deel bestaat uit gisten die ze zelf hebben geoogst van vergistende druiven uit Lent en voor een deel uit gisten die van andere natuurlijke bronnen komen. Ze zijn allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam โwilde gistenโ en โwild bierโ.
รcht wild bier draait in Nevel's ogen om meer dan de wilde gisten alleen. Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. De bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediรซnten die worden gebruikt zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. Ze oogsten zelf, of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers.
In elk bier zoekt Nevel naar de perfecte balans. Balans betekent voor Nevel dat het bier veel karakter en smaak heeft, maar niet doorslaat in uitersten. Kruiden en fruit zitten subtiel in het smaakpalet verweven, en staan niet op de voorgrond. Daarin verschilt Nevel van veel andere brouwerijen. Ze willen dat alle onderdelen van het bier samenkomen in de smaakbeleving.
Ook in het bedrijf zoeken ze een nieuwe balans. Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt ten grondslag aan alles wat Nevel doet; er wordt gebrouwen zonder een focus op puur economisch gewin. In de keten maken ze prijsafspraken die goed zijn voor alle partijen, omdat ze graag willen dat iedereen er beter uitkomt. Daarom werkt Nevel bijvoorbeeld direct samen met lokale telers, zonder tussenpersonen. Zo kan Nevel de telers een eerlijke prijs bieden en kunnen zij duurzaam blijven verbouwen. In het verlengde daarvan ligt dat wij ook een eerlijke prijs vragen voor ons bier.
De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag voor de brouwerij. Ze plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In het bier proef je letterlijk terug wat er is geoogst, puur en natuurlijk, en kruiden, fruit en groenten die we niet zelf plukken halen we bij telers die in harmonie met de natuur werken.
Website van Nevel
Nevel creates wild beers in Nijmegen beers that donโt shout, but always have something to say. Each bottle carries a distinctive character, with flavours that challenge yet invite, all while remaining refreshing, highly drinkable, and low in alcohol. Everything is infused with naturally grown herbs, fruit, tree bark, and even vegetables sourced from around the brewery itself. Nevel pays local suppliers a fair price for their ingredients, enabling them to continue sustainable cultivation. For Nevel, brewing goes far beyond simply making beer; itโs a journey toward a new equilibrium.
Nevel works with a mixed yeast culture, partly comprised of yeasts they harvest themselves from fermenting grapes in Lent, and partly from other wild, natural sources. Every yeast is captured in the wild, true to the idea behind โwild yeastโ and โwild beer.โ
But truly wild beer, in Nevelโs philosophy, is about more than just untamed yeasts. The heart of wild beer lies in the patience to move in rhythm with nature, rather than steering production for speed or economy. Thatโs why these beers are meticulously made without unnecessary additives such as enzymes, extracts, or artificial aromas and colorants. Each ingredient is as pure and unprocessed as possible, drawn directly from nature either hand-harvested by the Nevel team or bought straight from small-scale, local, sustainable farmers.
Nevel seeks perfect balance in every beer. Balance, to them, means depth of character and flavour, without tipping over into excess. Herbs and fruit are woven subtly into the palate, never taking center stage. This is where Nevel sets itself apart from many other breweries. They want every element of their wild beers to harmonize in the drinking experience.
The same search for balance extends to the business itself. Social responsibility is fundamental to everything Nevel does; their focus is never on profit alone. Across the supply chain, they make pricing agreements that benefit everyone, because they want the whole community to thrive. Thatโs why Nevel works directly with local growers, with no middlemen. This way, Nevel ensures fair prices for farmers and helps sustain their organic practices. In turn, they ask a fair price for their beer.
The landscape around Nijmegen its fields, forests, and fruit orchards grounds the breweryโs identity. Cherries are picked from an old orchard in Lent, elderflower gathered from a deserted fort on the Waal, herbs and tree bark harvested in a nearby food forest. Youโll find these pure and natural ingredients reflected, quite literally, in every beer. Any herbs, fruit, or vegetables they donโt forage themselves come from growers working in true harmony with nature.
Nevel website