Oppervlakte 2,6 ha., in uitbreiding naar 3,5 ha.
Natuurlijk sinds 2019
Over de wijnmaker
Het project La Forastera startte de Nederlandse Matthias van der Sluis in 2018. Het doel was (en is) om bestaande oude wijngaarden op een natuurlijke wijze productief te krijgen en gezond te houden. Nadat Matthias in 2020 met zijn Catalaanse vrouw en gezin vanuit Amsterdam naar de Penedès in Catalonië verhuisde werd het wijn-maken nog serieuzer.
Over de wijngaard
De schoonfamilie van Matthias bezat al zo’n 3,4 hectare aan oude wijngaarden Macabeo, Sumoll en Parellada in de heuvels en bossen dichtbij Guardiola de Font-Rubí in Penedès, zo’n uur landinwaarts vanaf Barcelona. Hiervan wordt momenteel zo’n 1,6 hectare bewerkt voor de productie van druiven.
Voor 2023 worden nog eens 0,6 hectare aan Monastrell en 0,4 hectare Xarel·lo aangeplant, waarmee het totale oppervlakte aan gaarden op 2,6 hectare komt.
De Parellada komt van verschillende plots, die zijn aangeplant in ’45-’46, ’70-’71 en ’75-’76, de Macabeo komt uit een gaard aangeplant in ’67-’68 en de Xarel·lo uit gaarden aangeplant eind jaren ’90, allemaal op een bodemsoort die bestaat uit leem, klei en zand in verschillende verhoudingen.
In 2019 is Matthias begonnen met het maken van wijn, hetzij aanvankelijk in zeer kleine oplages. De praktijkervaring die Matthias gaandeweg opdoet wordt aangevuld met de nodige theoretische kennis uit de boeken, en door het bezoeken van wijnmakers in de regio. Onder andere de natuurlijke-Penedès-pioniers Ton Rimbau (Porcellànic) en Amós Bañeres, een Zuivere bekende zijn tegenwoordig vrienden van Matthias, waar hij veel van kan leren, en waar hij alle vragen die hij heeft op af mag vuren. Ton en Amós zijn al geruime tijd toonaangevende natuurlijke wijn-makers in de Penedès, en werken op een vooruitstrevende, regeneratieve manier in de wijngaarden, waar het project La Forastera veel van leert.
2021 Is het eerste jaar met een íéts grotere oplage, en 2021 is dan ook de eerste jaargang die Zuiver Wijnen aan de Nederlandse markt mag presenteren. De wijnen uit 2021 zijn gemaakt in Cal Costa (Guardiola de Font-Rubí ), een wijnhuis waar ongeveer twintig ‘kleine’ wijnmakers gebruik maken van de aanwezige moderne faciliteiten, en hier ook veel kennis kunnen delen.
Naast dat er wijn wordt gemaakt van het fruit uit eigen gaarden wordt er ook Macabeo en Xarel·lo van prachtkwaliteit aangekocht, onder andere bij Ton Rimbau en Amós Bañeres. Hiermee wordt de eigen oogst aangevuld en kan er net wat meer geproduceerd worden.
Over de wijnen
De wijnen worden totaal zonder sulfieten gemaakt en zien verder ook geen andere oenologische, technische of chemische toepassingen. Het allerbelangrijkste voor de kwaliteit van de wijnen is de gezondheid van de wijngaarden en daarmee de gezondheid van het fruit. Omdat er wijnen worden gemaakt van puur sap, zonder toevoegingen, wordt er in verschillende mate schilcontact toegepast, van zes uur, tot zes weken, tot zes maanden, ‘more or less’. Het schilcontact biedt de wijnen extra stabiliteit, en zorgt voor indrukwekkende doch drinkbare eindresultaten. Saludos!
Ancestrel-profiel La Forastera
Instagram La Forastera
Surface area 2.6 ha, expanding to 3.5 ha.
Natural since 2019
About the winemaker
La Forastera is the creation of Dutch winemaker Matthias van der Sluis, who launched the project in 2018 with a clear vision: to revive and maintain existing old vineyards through truly natural winegrowing. When Matthias relocated from Amsterdam to the Penedès region of Catalonia in 2020, together with his Catalan wife and their family, his commitment to winemaking deepened even further.
About the vineyard
Matthias’ in-laws already owned around 3.4 hectares of established vineyards, planted with Macabeo, Sumoll, and Parellada among the hills and forests near Guardiola de Font-Rubí in Penedès, about an hour inland from Barcelona. Currently, approximately 1.6 hectares are actively farmed for grape production. In 2023, an additional 0.6 hectares of Monastrell and 0.4 hectares of Xarel·lo will be planted, bringing the total vineyard area to 2.6 hectares. The Parellada vines grow in several plots, originally planted between 1945 and 1976; the Macabeo dates to 1967-68, and the Xarel·lo to the late 1990s all rooted in soils of varying proportions of loam, clay, and sand.
Matthias began making wine in 2019, at first in extremely limited quantities. He combines hands-on experience gained in the vineyard and cellar with theoretical knowledge, drawing from books and frequent visits to inspirational local winemakers. Notably, natural Penedès pioneers Ton Rimbau (Porcellànic) and Amós Bañeres well known to the Zuiver Wijnen community are now friends and mentors: Matthias exchanges questions, ideas, and practical lessons with them regularly. Both Ton and Amós are longstanding leaders among low-intervention producers in the region, practising forward-thinking, regenerative viticulture an approach that increasingly informs the philosophy and daily work at La Forastera.
2021 marked the first vintage with any real volume, and it is also the debut year offered by Zuiver Wijnen on the Dutch market. The 2021 wines were vinified at Cal Costa in Guardiola de Font-Rubí, a facility shared by about twenty artisan winemakers who benefit from modern equipment and a spirit of mutual exchange. In addition to fruit from their own organic family-run vineyards, Matthias also sources outstanding Macabeo and Xarel·lo especially from Ton Rimbau and Amós Bañeres to supplement the harvest and expand production just a bit.
About the wines
These are pure natural wines, produced entirely without sulphites or any other oenological, technical, or chemical interventions. The absolute priority for Matthias is the health of the vineyards and thus the vitality of the fruit. Because nothing is added and the wines are crafted from unadulterated juice, varying levels of skin contact are used, depending on the lot: sometimes six hours, sometimes six weeks, sometimes as long as six months “more or less.” This careful choice of skin contact imparts extra stability to the wines and results in bottlings that are both expressive and highly drinkable. Saludos!
Ancestrel profile La Forastera
Instagram La Forastera