Oppervlakte 30 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2011
Over de wijnmaker
Els Vinyerons is opgericht door de Catalanen Amós Bañeres en Alex Ruiz Masachs. Amos, voormalig apotheker in Barcelona, en Alex, wijnmaker van een groot Cava-huis, werden door hun gezamenlijke passie voor de lokale wijn aan elkaar verbonden. Samen besloten ze wijn te gaan maken waar ze zelf zo gek op zijn; wijn met een duidelijke expressie van het terroir, wijn met zo min mogelijke interventie door de mens.
Over de wijngaard
Amós en Alex zijn lange tijd op zoek geweest naar wijngaarden die geschikt waren voor het telen van lokale druivensoorten om hiervan de meest pure wijnen te kunnen maken. Ze hebben uiteindelijk wijngaarden kunnen bemachtigen in verschillende deelgemeenten van de Penedés: Villa Franca del Penedés, La Munia, Font Rubí, Pacs en Sant Martí Sarroca. Alle gaarden hebben verschillende kenmerken wat betreft bodemtype, ligging, plantdichtheid en snoeimethoden, waardoor elke gaard ook weer typerende kenmerken aan de wijnen geven. Amós en Alex werken volgens biologische principes, zonder chemische producten, maar bovenal volgens hun eigen overtuigingen wat het meest vriendelijk is voor de hele omgeving en de biodiversiteit van de gaarden.
Over de wijnen
In de kelder werken Amós en Alex op natuurlijke wijze; de wijnen worden spontaan vergist met wilde gisten, ze fermenteren en ouderen de wijnen op staal, gebruiken geen chemische producten, en proberen verder zo min mogelijk in te grijpen zodat de druiven een pure expressie kunnen geven van de jaargang, de druivenrassen en de wijngaarden.
Amós en Alex zijn gek op Xarel-lo, Catalonië’s meest gecultiveerde druivenras, die voornamelijk gebruikt wordt voor de cava-productie. Els Vinyerons laat zien dat Xarel-lo een enorme potentie heeft, zowel voor de stille als wel voor de mousserende wijnen. De apothekersprecisie van Amós en de jarenlange ervaring van Alex bij de grotere Cavahuizen zijn duidelijk terug te proeven in de wijnen. De wijnen van Els Vinyerons kenmerken zich door hun frisse zuren, hoge drinkbaarheid, precisie. De wijnen kennen een bepaalde ‘strakte’ zonder saai te worden, en drinken daardoor erg gemakelijk. Verder zijn de prijzen bijna niet te verslaan, en zijn de hoeveelheden immer goed, waardoor de beschikbaarheid het hele jaar door kan worden gegarandeerd. Het is kortom een waanzinnig mooi project waarmee Amós en Alex natuurlijke wijnen toegankelijk willen maken voor het bredere publiek. Nobel, en lekker!
Website Els Vinyerons
Instagram Amòs Bañeres
Instagram Alex Ruiz Masachs
Surface area 30 ha. + négoce
Natural since 2011
About the winemaker
Els Vinyerons was founded by Catalan natives Amós Bañeres and Alex Ruiz Masachs. Amós, once a pharmacist in Barcelona, and Alex, a winemaker at a leading Cava house, discovered a shared devotion to their local wine culture that brought them together. Their mission was clear from the very beginning: to craft the kind of wines they themselves craved wines that speak of the land, with as little human intervention as possible. Their journey as a duo is rooted in a deep respect for tradition paired with a keen sense for authenticity, making them standout figures among low-intervention producers and artisan winemakers in Catalonia.
About the vineyard
Amós and Alex spent years searching for vineyards capable of nurturing native grape varieties into genuinely pure wines. Their efforts eventually led them to distinct plots spread over several areas of the Penedès: Villa Franca del Penedès, La Munia, Font Rubí, Pacs, and Sant Martí Sarroca. Each site offers its own unique combination of soil types, orientation, planting density, and pruning approaches, giving their wines characteristic nuances from each terroir. Dedicated to sustainable viticulture, the pair farm their organic vineyards with absolute commitment to biodiversity and environmental stewardship never using chemicals, and always following both organic principles and their own convictions about what’s best for the land and its ecosystem.
About the wines
In the cellar, Amós and Alex let nature take the lead. Fermentation is spontaneous, relying solely on wild yeasts; the wines ferment and age in stainless steel, with no use of chemicals, and every effort is made to keep intervention to a bare minimum. This allows the grape varieties, the vintage, and each vineyard to express themselves with true clarity. Both are passionate about Xarel·lo, Catalonia’s signature grape, best known for its role in Cava production. At Els Vinyerons, Xarel·lo’s enormous potential is on show, both in their still and sparkling wines. You sense Amós’ pharmacist’s precision and Alex’s deep experience among larger Cava houses in every bottle. Their wines stand out for their vibrant acidity, drinkability, and focus they have a certain tightness without feeling austere, inviting you back for more. Add to this their almost unbeatable value and reliable production, and Els Vinyerons ensures year-round availability. Amós and Alex have created an inspiring project, making natural wine from a small-scale, family-run vineyard more accessible to a wider audience a noble aim, and a delicious one at that!
Website Els Vinyerons
Instagram Amòs Bañeres
Instagram Alex Ruiz Masachs