Oppervlakte négoce + nieuwe eigen aanplant
Natuurlijk sinds 2020
Over de wijnmaker
Fruita Analògica is de nieuwe naam van de oude coöperatie van Rabós, een klein middeleeuws dorp in de Alt-Emporda, alsmede de naam van het ambitieuze négoce project van Dido en Jur (Vinyes Tortuga). Vanaf de jaren 60 was het gebruikelijk in Spanje dat boeren hun druiven naar de coöperatie brachten, waarvan op grote schaal goedkope wijn werd gemaakt en de plaatselijke bevolking een eigen jerrycan kon tappen. In het gebouw staan nog steeds oude cementen tanken van 80hL die misschien ooit weer gevuld gaan worden -maar dan met natuurlijk wijn. Op dit moment wordt de coöperatie gebruikt als de wijnkelder van Fruita Analògica en Vinyes Tortuga. Een gedeelte wordt verbouwd tot een bruisende plek met een paar kamers, restaurant, bar, en de mogelijkheid tot het kopen van wijn en streekproducten.
Over de wijngaard
Onder het Fruita Analògica label wordt natuurwijn gemaakt van biologische ingekochte druiven van boeren uit de regio. Momenteel wordt er veelal gewerkt met Xarel.Lo, Macabeo, Moscatel, Garnatxa Blanca en Garnatxa Tinto.
Over de wijnen
De wijnen zijn allemaal bewust met een hoog drinkbaarheidsgehalte gemaakt, waarbij het wit prettig gestructureerd is door de langere schilinweking en het rood juist heel licht en sappig door de kortere schilinweking. 2020 was de eerste jaargang wit en rood en in 2021 is er tevens nog een rood en een rosé gemaakt die we in het voorjaar van 2022 verwachten.
Website Fruita Analògica
Website Vinyes Tortuga
Selections de la Vina-profiel Vinyes Tortuga/Fruita Analògica
Instagram Fruita Analògica
Surface area négoce + new estate plantings
Natural since 2020
About the winemaker
Fruita Analògica is the new name for the historic cooperative in Rabós, a small medieval village in the Alt-Emporda, and also the name of the ambitious négoce project from Dido and Jur (Vinyes Tortuga). From the 1960s onward, it was typical in Spain for local farmers to bring their grapes to the cooperative, where large quantities of inexpensive wine were produced and the townspeople could fill up their own jerrycans. The building still houses old 80hL concrete tanks perhaps one day, they'll be filled again, but this time with natural wine. Today, the cooperative serves as the cellar for both Fruita Analògica and Vinyes Tortuga. Part of the space is being transformed into a lively hub, soon to include a few rooms, a restaurant, a bar, and a shop for wine and regional products.
About the vineyard
Under the Fruita Analògica label, natural wine is made from organically grown grapes sourced from local farmers in the region. At present, they chiefly work with Xarel.Lo, Macabeo, Moscatel, Garnatxa Blanca, and Garnatxa Tinto.
About the wines
These wines are all intentionally made to be highly drinkable: the whites have a delightful structure thanks to extended skin contact, while the reds are kept very light and juicy by limiting skin contact. 2020 marked their first vintage for both white and red; in 2021, they added another red and a rosé, both of which are expected to be released in spring 2022.
Website Fruita Analògica
Website Vinyes Tortuga
Selections de la Vina profile Vinyes Tortuga/Fruita Analògica
Instagram Fruita Analògica