Oppervlakte 10 ha.
Natuurlijk sinds 1994
Over de wijnmaker
Het domein van Maria en Sepp Muster ligt in het zuiden van Steiermark, dichtbij de Sloveense grens, in hetzelfde dorp als de wijngaarden van Maria’s broers Ewald (Weingut Werlitsch) en Andreas Tscheppe.
Over de wijngaard
Het Weingut is sinds 2003 biodynamisch-gecertificeerd, en er wordt wijn gemaakt van druiven uit steile gaarden die zijn aangeplant op klei, mergel en kalksteen op zo’n 450 meter boven zeeniveau. Deze bodemsamenstelling heet ‘Opok’, en de gelijkluidende serie wijnen van Muster hebben een zeer directe expressie van deze bodemsoort. Mineraliteit en stevige aardse tonen staan daarmee ook voorop.
Het zuiden van de Steiermark kent warme zomers met koele nachten en koude winters, waardoor het klimaat als continentaal kan worden bestempeld. De wijngaarden zijn tamelijk wild en staan bol van het leven, omdat er wordt geprobeerd de flora en fauna zo goed mogelijk in symbiose te laten leven. Maria en Sepp zijn van mening dat de bodem hetgeen is waar alles begint, en dat de bodem vol met leven moet zitten om ervoor te zorgen dat via de planten de wijnen hun energie en spanning krijgen. Tijdens zijn revalidatie na een auto-ongeluk in 1994 kwam Sepp tot het inzicht dat het maken van wijn zo natuurlijk mogelijk moet, voor de menselijke gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de natuur. De lijfspreuk van de Musters is dan ook "more and more of less and less”, en kernwoorden zijn ‘loslaten’ en ‘eenvoud’.
Over de wijnen
In de kelder geschiedt alles compleet natuurlijk. Sepp en Maria zijn ervan overtuigd dat je niet tegen de natuur in, maar met de natuur mee moet werken en dat alle stappen die worden gezet ten behoeve van de natuur worden gezet. Over het algemeen wordt voor elke stap in het proces veel tijd genomen, en wordt de natuur veel tijd geboden. De wijnen rijpen bijvoorbeeld veelal minstens twee jaar in vaten voordat ze worden gebotteld. Het bottelen gebeurt zonder filtreren of klaren, en er wordt voor geen enkele wijn nog sulfiet gebruikt.
De wijnen van de Muster’s zijn over de gehele linie enorm gelaagd en gastronomisch inzetbaar. Er wordt wijn gemaakt van onder andere Sauvignon, Chardonnay (Morillon genaamd in Steiermark’s dialect) en Gelber Muskateller voor het wit en het oranje en Zweigelt voor het rood. Elke wijn heeft een heel sterk eigen karakter en is uitgesproken zonder overdadig te zijn. De wijnen kenmerken zich door elegantie en zachtheid.
De Muster’s hebben hun wijnen in drie series ingedeeld. De ‘Vom Opok’ serie met het groene label zijn gemaakt van relatief jonge stokken, en hebben de meest duidelijke expressie van de Opok-bodem. De ‘Graf’ en ‘Sgaminegg’ wijnen zijn van de gelijknamige gaarden, met oudere stokken, en hebben bruine labels meegekregen. De oker-gekleurde labels zijn voor de wijnen die schilcontact hebben gezien.
Website Weingut Muster
Instagram Elias Muster
Jenny & Francois-profiel en techsheets Weingut Muster
Surface area 10 ha.
Natural since 1994
About the winemaker
Maria and Sepp Muster run their estate in southern Steiermark, close to the Slovenian border, in the same village as Maria’s brothers Ewald (Weingut Werlitsch) and Andreas Tscheppe. Here, they’ve built a life and family legacy rooted deeply in the hills and community of this unique European natural wine region.
About the vineyard
Certified biodynamic since 2003, the Weingut produces wine from grapes grown in steep vineyards planted on clay, marl, and limestone soils at around 450 metres above sea level. This distinctive soil composition is known locally as ‘Opok’, and the eponymous wine series from Muster powerfully reflects its characteristics direct, mineral, and underpinned by robust earthy notes.
Southern Steiermark’s climate is continental, defined by hot summers, cool nights, and cold winters. The vineyards themselves are intentionally left wilder, teeming with biodiversity; the aim is to create a living symbiosis between flora and fauna. For Maria and Sepp, everything starts with the soil alive with microscopic activity so that the energy and tension of the land can flow through the vines into the wines. Sepp’s philosophical approach was shaped following a car accident in 1994; during his recovery, he realized that winemaking should be as natural as possible not only for human health, but for the well-being of nature itself. The family’s motto, “more and more of less and less,” guides their work, along with the principles of ‘letting go’ and ‘simplicity.’
About the wines
In the cellar, everything is left to unfold naturally. Maria and Sepp believe the only way to make authentic wine is to work with nature, not against it, and every step is considered with the land’s interests in mind. Time is a key ingredient wines are often aged in barrel for at least two years before bottling. Bottling happens with no fining, no filtration, and absolutely no sulphites used for any wine.
Across the range, Muster’s wines are remarkably layered and versatile for food. Whites and orange wines are crafted from varieties like Sauvignon, Chardonnay (locally called Morillon), and Gelber Muskateller, with Zweigelt for the reds. Each wine has a vivid, unmistakable character expressive without ever being excessive. They’re marked by elegance and a characteristic softness.
The estate’s wines are divided into three series. The ‘Vom Opok’ range, with their green labels, are made from relatively young vines and reveal Opok soil’s energy in its purest form. ‘Graf’ and ‘Sgaminegg’ are estate plots with older vines, distinguished by brown labels and deeper complexity. Wines with ochre labels have all seen skin contact a nod to the region’s tradition and the family’s openness to experimentation.
Weingut Muster Website
Instagram Elias Muster
Jenny & Francois profile and tech sheets Weingut Muster