Oppervlakte 9 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Rodrigo Felipe’s familiebedrijf, Quinta do Paço ligt ongeveer een uur rijden ten noorden van Lissabon. Het project werd als hobby gestart door Rodrigo’s vader in de jaren ’90.
In 2000 nam Rodrigo de officiële rol van wijboer op zich nadat hij geruime tijd als civiel ingenieur had gewerkt. Zonder oenologietraining leerde hij de fijne kneepjes van het vak door de oude wijnboeken van zijn vader te lezen en verschillende cursussen en workshops bij te wonen. Daarnaast speelde in zijn geval bij het werken met de natuur intuïtie ook een grote rol. Zijn leerproces, tot op de dag van vandaag, gaat gemoeid met vallen en opstaan, en Rodrigo zegt zelf het meest te hebben geleerd van het experimenteren met de wijnstokken en druiven zelf. Rodrigo focust zich voornamelijk op de kwaliteit van de druiven, de gezondheid van de bodem en het vinden van de ware uitdrukking van terroir in zijn wijnen.
Over de wijngaard
De negen hectare aan wijngaarden liggen zo’n 150 meter boven zeeniveau tussen de Atlantische Oceaan en de bergketen Serra dos Candeeiros. De ondergrond bestaat uit klei en kalksteen en profiteert van de koele Atlantische wind en de hoge luchtvochtigheid van het gebied. De druiven rijpen langzaam en behouden zo een hoge natuurlijke zuurgraad.
Over de wijnen
Na jarenlang uitvoerig te hebben geëxperimenteerd, heeft Rodrigo sinds 2010 het gebruik van zwavel geëlimineerd: 'sem sulfitos aficionados', wat hem de enige producent in Portugal maakt die op deze manier wijn maakt. In principe zijn Rodrigo’s Humus-wijnen gefermenteerd druivensap in haar puurste vorm.
Instagram Humus Wines
Surface area 9 ha.
Natural since 2007
About the winemaker
Rodrigo Felipe’s family-run vineyard, Quinta do Paço, sits about an hour north of Lisbon. What began as his father’s hobby in the 1990s gradually evolved, and in 2000, Rodrigo officially took the reins after working for some time as a civil engineer. With no formal training in oenology, he immersed himself in the craft by reading his father’s old wine books and attending a range of courses and workshops. For Rodrigo, intuition has always played a big part in working with nature. His learning process ongoing to this day has been shaped by trial and error, and he says that he has learned the most from hands-on experimentation with his vines and grapes. Rodrigo places his focus on the quality of the fruit, the vitality of his soils, and the honest expression of terroir in every bottle.
About the vineyard
The nine hectares of organic vineyards are located about 150 meters above sea level, nestled between the Atlantic Ocean and the Serra dos Candeeiros mountain range. The soils are a mix of clay and limestone, benefiting from the cool Atlantic breezes and the high humidity characteristic of the area. This climate encourages slow ripening of the grapes, helping them to retain vibrant natural acidity.
About the wines
After years of intense experimentation, Rodrigo eliminated the use of sulfur from his winemaking in 2010 ‘sem sulfitos aficionados’ making him the only natural wine producer in Portugal working in this way. At their core, Rodrigo’s Humus wines are pure, unadulterated fermented grape juice in its most genuine form.
Instagram Humus Wines