Oppervlakte +- 19 ha.
Natuurlijk sinds 2011
Over de wijnmaker
Sinds 2011 maakt István Bencze wijn rondom de Szent György-hegy, een iconische heuvel ten noordwesten van het Balatonmeer in West-Hongarije.
Birtok is simpelweg de Hongaarse evenknie van termen als het Franse
domaine of het Duitse
Weingut, en István begon in 2011 eigenlijk hobbymatig met het maken van natuurlijke wijn.
Het wijnmaken zat hem in de genen, aangezien zijn grootouders een klein perceeltje met inheemse rassen beheerden. István beheerde zijn wijngaarden vanaf dag één biologisch en is sinds 2014 zelfs Demeter-gecertificeerd biodynamisch. Zijn filosofie is om wijn te maken met minimale interventie, puur op basis van de natuur en zonder toegevoegde gisten of filtratie.
Over de wijngaard
István verdeelt zijn domein in drie percelen: Másfél (1,5 hectare), Hétésfél (7 hectare) en Kilencésfél (10 hectare). Alledrie bevinden zich aan de oostelijke kant van de Szent György-hegy en vormen samen de basis voor de brede diversiteit in Istváns portfolio. De Szent György-hegy is ontstaan uit een vulkanische afzetting van zo’n 3 miljoen jaar geleden, waardoor alle druiven op bodems met vulkanisch gesteente staan aangeplant.
Kilencésfél en Másfél bevatten veel klei, zand en löss, gecombineerd met basalt. Kilencésfél ligt op zo’n 130 meter hoogte en bevat druiven zoals Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Piros Bakator en Kék Bakator. Másfél bevat jongere aanplant van Chenin Blanc en Rózsakő, een zeldzaam inheems ras.
Hétésfél is het paradepaardje van het domein. Hier groeien 40 jaar oude Rieslingstokken naast recent aangeplante Furmint, Hárslevelű, Riesling en Kéknyelű. De basaltrijke bodem en de hoogte tot 240 meter zorgen voor mineraliteit en frisheid in de wijnen. Door de steile hellingen gebeurt het werk grotendeels met de hand.
Over de wijnen
István is een voorstander van minimale interventie in de kelder. In zijn beginjaren voegde hij nog kleine hoeveelheden zwavel toe, maar na een inspirerende reis naar Steiermark in 2017 besloot hij volledig
zero-zero te werken. Sindsdien zijn zijn wijnen volledig natuurlijk, zonder enige toevoegingen. Zsolt Sütő van Strekov 1075 werd een belangrijke mentor, die hem verder inspireerde in zijn filosofie.
Zijn wijnen stralen pure energie uit. Door vroeg te oogsten blijven ze licht en laag in alcohol. Rijping gebeurt in amforen, roestvrij staal, beton en oude houten vaten. István past vaak rijping
sur lie toe, wat zijn wijnen complex en verteerbaar maakt, met een groot rijpingspotentieel.
Qua vinificatie werkt hij veel met hele trossen en schilcontact, waardoor zijn wijnen structuur en diepte krijgen. Het resultaat: pure
terroir-wijnen met een uitzonderlijk hoge doordrinkbaarheid.
Instagram Bencze Birtok
Jenny & Francois-profiel Bencze Birtok
Surface area approx. 19 ha.
Natural since 2011
About the winemaker
Since 2011, István Bencze has been making wine around Szent György-hegy, an iconic hill just northwest of Lake Balaton in western Hungary.
Birtok is simply the Hungarian counterpart to the French
domaine or German
Weingut, and István’s journey began almost as a hobby dabbling in natural wine production.
Winemaking is part of István's heritage; his grandparents tended a small vineyard planted with native grape varieties. From the very start, István managed his vineyards with organic practices, and by 2014, he had achieved Demeter certification for biodynamic winemaking. His philosophy is clear: to craft wine as naturally as possible, guided by nature, with minimal intervention no added yeasts, no filtration.
About the vineyard
István divides his estate into three parcels: Másfél (1.5 hectares), Hétésfél (7 hectares), and Kilencésfél (10 hectares). All three are located on the eastern side of Szent György-hegy, forming the foundation for the remarkable diversity in his portfolio. Szent György-hegy itself is the result of a volcanic event some three million years ago, which means all vines are rooted in soils rich with volcanic rock.
Kilencésfél and Másfél both contain a mix of clay, sand, and loess, layered atop basalt. Kilencésfél, at around 130 meters elevation, is planted with Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Piros Bakator, and Kék Bakator. Másfél, meanwhile, hosts younger plantings of Chenin Blanc and the rare native Rózsakő.
Hétésfél is truly the showpiece of the estate. Here, 40-year-old Riesling vines grow alongside newer plantings of Furmint, Hárslevelű, Riesling, and Kéknyelű. The basalt-rich soil and elevation up to 240 meters imbue the wines with a distinctive minerality and freshness. Steep slopes ensure that most vineyard work is done by hand, reinforcing Bencze Birtok’s reputation as a small-scale, artisan winemaker championing sustainable viticulture and organic vineyards in Hungary.
About the wines
István is committed to low-intervention winemaking in the cellar. In his early years, he added small amounts of sulphur, but after an eye-opening visit to Steiermark in 2017, he switched fully to
zero-zero: the wines are now made with absolutely no additives of any kind. Zsolt Sütő of Strekov 1075 became an important mentor, helping to shape István’s evolving outlook as one of Hungary’s leading European natural wine producers.
His wines radiate pure energy. Early harvesting keeps the wines vibrant and low in alcohol. Maturation takes place in amphora, stainless steel, concrete, and old wooden barrels. István often employs ageing
sur lie, resulting in wines with complex character and outstanding drinkability, as well as significant ageing potential.
In terms of vinification, he frequently works with whole clusters and maceration on the skins, giving the wines structure and depth. The result: pure
terroir-driven wines with exceptional freshness true expressions of a family-run vineyard dedicated to natural wine and biodynamic, small-batch production.
Instagram Bencze Birtok
Jenny & Francois profile Bencze Birtok