Mariam Guniava
Kvaliti, Terjola, Imereti, Georgië
Oppervlakte 1,5 ha.
Natuurlijk sinds 2019
Over de wijnmaker
Mariam Guniava, dochter van Zuivere bekende Archil Guniava is net als haar zus Nino door haar vader geïnspireerd geraakt. Mariam’s zus, Nino, maakt nog wijn in de ‘marani’ (Georgische wijnkelder met ingegraven qvevri) van Archil, maar Mariam heeft sinds de oogst van 2019 haar eigen marani, en maakt dan ook sinds de oogst van 2019 natuurlijke wijnen, zo’n half uur van vader Archil vandaan.
Over de wijngaard
Een deel van de druiven van Mariam komt nog uit de familiegaarden in Kvaliti, en een deel van hetgeen wat ze maakt komt van de 1,5 hectare aan wijngaarden die achter haar marani in de heuvels van Imereti liggen. Mariam’s witte of oranje wijnen krijgen allemaal de Imeretiaanse behandeling: maar een déél van de schillen wordt voor schilcontact gebruikt, en dit schilcontact is zelden langer dan drie maanden. Hierdoor is de kleur en textuur afhankelijk van de omstandigheden in de vintage, van de druif en van het percentage schillen dat wordt gebruikt. In sommige jaren zal een wijn van Krakhuna, Tsitska of Tsolikouri meer als witte wijn aandoen, waar ze in de jaargang daarop gemakkelijk als oranje de fles uit komen. In vintage 2021, bijvoorbeeld, hebben haar drie witte/oranje wijnen alledrie met 10% van de schillen één maand schilcontact gehad. De wijn wordt dus geperst, en 10% van de schillen wordt daarna aan de qvevri toegevoegd, op infusie-achtige wijze. Wat het eindresultaat wordt en of we de wijn als wit of als oranje mogen categoriseren wordt pas na het openen van de qvevri en het bottelen onthuld. Iedere vintage een verassing!
Over de wijnen
Wat betreft de wijnen zelf valt er een gelijkenis te trekken met de wijnen van haar vader, alhoewel de wijnen van Mariam een nét wat frissere aanzet en afdronk hebben, en iets grassiger zijn dan de wijnen van haar vader. Waar Archil’s witte en oranje wijnen meer in de steenfruit- en amandel-hoek zitten, komen smaken als limoen, citroen, verveine en peterselie bij Mariam’s wijnen sneller naar voren. Verder zijn wij door het dolle heen dat de Mariam, in tegenstelling tot Archil (en veel andere Imeretianen) het aandurft om met de mystieke druif ‘Aladasturi’ te werken. Bij veel wijnmakers in het westen wordt Aladasturi jaar op jaar azijn, maar Mariam weet Aladasturi te temmen, en tot een waar energiek pronkstuk te vinifiëren.
Tijdens ons bezoek in de zomer van 2022 werden we door Archil naar de marani van dochter Archil geleid. Na een rit van een halfuur over de dolle Georgische wegen (en haar menselijke en dierlijke weggebruikers…) kwamen we aan bij Mariam’s marani. Mariam heeft samen met haar man een marani gebouwd in een van de kamers van een oud huis, omdat een deel van deze ruimte nét onder de grond lag. Omdat dit huis voorheen ook als woonhuis werd gebruikt, hang het roze behang nog aan de muren en de kroonluchter nog aan het plafond. Naar ons idee een geniale plek om bijzondere wijnen te maken.
Instagram Mariam Guniava