<< terug

Domaine de la Borde

Pupillin, Jura, Frankrijk
1634
1636
1637
1638

Oppervlakte 7 ha.
Natuurlijk sinds 2005

Over de wijmaker
Julien Mareschal is geboren in een typische Franse landbouwfamilie en besloot zich tijdens zijn studie landbouwkunde te specialiseren in oenologie. Na zijn studie is hij eerst in de leer gegaan bij Xavier Reverchon en Pascal Clairet in de Jura en bij andere wijnmakers in de Bourgogne en de Loire. Op zijn 21ste is hij begonnen met het maken van zijn eigen wijnen. Sinds de beginjaren van het domein heeft Julien veel geleerd, en is tegenwoordig een uiterst precieze en zeer gepassioneerde wijnmaker in het noorden van de Jura. Naast het maken van wijn geeft Julien ook muziekles en organiseert hij regelmatig luisteravonden op het domein, uiteraard onder het genot van een glas.

Over de wijngaard
In 2003 heeft Julien binnen de appellatie Arbois-Pupillin zijn eigen ‘Domaine de la Borde’ van 5 hectare opgezet wat inmiddels is uitgebreid naar 7ha. Julien heeft wijngaarden die variëren van zowel 3 jaar oude stokken tot 82 jaar oude Pinot Noir. Alle gaarden zijn aangeplant in en rondom Pupillin, het kleine satelliet-dorp grenzend aan Arbois, met wellicht de hoogste concentratie cult-natuurwijnmakers per vierkante meter. De gaarden rondom Pupillin staan aangeplant over verschillende lagen kalksteen en verschillende soorten mergel (marne), waar voornamelijk de Jura zo bekend om staat.

Julien’s filosofie is dat de wijn voornamelijk in de wijngaard gemaakt wordt en hier is Julien dan ook het grootste deel van de tijd te vinden. Hij respecteert het terroir door de bodem zo min mogelijk te behandelen en geen gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook ploegt Julien nauwelijks en kiest hij voor natuurlijke begrazing door vee van de gaarden. Sinds 2012 is het domein officieel biologisch gecertificeerd, maar Julien gaat in zijn werk nog veel verder door ook principes en preparaten uit de biodynamie zoals hoornmest en hoornkiezel toe te passen en te gebruiken in de gaarden. Julien verbouwt de druivenrassen Poulsard (of, op z’n Pupillins: Ploussard), Trousseau, Savagnin, Chardonnay en Pinot Noir en streeft ernaar om elk uniek stukje terroir waar de druiven staan aangeplant terug te laten komen in de wijnen.

Over de wijnen
Omdat het uitgangspunt van Julien is dat wijn in de wijngaard wordt gemaakt, geschiedt het maken van de wijn op een zeer natuurlijke manier, zonder toevoegingen en interventies van hemzelf. Alles wordt uiteraard met de hand geplukt en vergist met natuurlijke gisten. Er wordt in principe geen sulfiet toegevoegd, behalve als een bepaalde jaargang om een micro-dosis bij het bottelen vraagt. In de afgelopen 10 jaar is het maar een enkele keer voor een enkele cuvée voorgevallen; in principe zijn de wijnen dus zo puur als maar zijn kan. Zoals hij het zelf zegt, maakt hij sommige wijnen volgens de oude Jura-tradities door het toepassen van oxidatieve rijping op sommige cuvées Savagnin, die worden opgevoed in hout onder voile, zonder de vaten af te te toppen. Hierdoor krijgen de wijnen veel bas-laag en umami, en worden het ware gastronomische bommen. Verder past Julien ook ‘modernere’ technieken toe, en maakt hij wijnen op een meer Bourgogne-esque manier, door de vaten wél af te toppen, om zo de aromatische kenmerken van het fruit mooi te kunnen laten spreken. Naast het rood, wit en oxidatief maakt Julien ook een jonge en een oude, 99-maanden-gerijpte Macvin die zéker het proberen waard zijn.

Website Domaine de La Borde

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader