Veel proeven tijdens de trip naar La Dive!

IMG 8137 scaled

De start van februari stond voor ons in het teken van het jaarlijkse bezoek aan de Loire-vallei, waar de hele natuurwijnwereld zich verzameld op verschillende salons en waar we hebben kunnen proeven en bijpraten met onze en een aantal mogelijk nieuwe producenten!

Op donderdag vertrokken we van Amsterdam richting Saumur, via een korte stop in Parijs. Altijd een uitgelezen kans om wijnen te drinken uit stoffige kelders en ons door de plaatselijke sommeliers te laten verrassen. Het is soms een beetje hit & miss, maar bij klassieker Au Passage ging het wonderschoon, en zijn we enorm in de watten gelegd door de eigenaren. Aanrader!

Vrijdagochtend begon bij het Gare du Nord, waar Dick werd opgehaald. Dick voegde zich later bij het gezelschap, aangezien hij nog tot donderdag verplichtingen had als Japanse vertaler op het Rotterdams Filmfestival. Daarna zijn we gelijk doorgereden naar de eerste salon: Les Pénitentes. Les Pénitentes wordt jaarlijks georganiseerd door een aantal gevestigde namen, waaronder Thierry Puzelat van Clos du Tue-Boeuf, en werd dit keer in Savennières gehouden.

We begonnen in Savennières met de nieuwe wijnen van Pheasant’s Tears, die we samen met John Wurdeman konden doorporeven. De 2021-wijnen hebben we inmiddels ontvangen en zijn uitleverbaar, maar het is altijd goed om over John’s eigen blik op de jaargang te horen.Naast de 2021s waren er een aantal vat-sample 2022s te proeven. Met de 2022s is Pheasant’s Tears volop aan experimenteren met directe persingen en kortere maceraties voor een betere drinkbaarheid, en om de problemen die de enorme droogte in 2022 met zich meebracht te lijf te gaan. Een van de favorieten was een sample Rkatsiteli Vardisperi 2022; direct geperst, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Enorme energie, enorm lekker!

De andere aanwezige Zuivere producenten waren Ramaz Nikoladze, wiens wijnen piekfijn de fles uit kwamen, en Clos du Tue-Boeuf waar we met Louise en Zoé de nieuwe jaargangen hebben geproefd. In tegenstelling tot het miserabele oogstjaar van 2021, waar de vorst, meeldauw en hagel 95% van de druivenoogst had verwoest, was 2022 volgens hen het meest vruchtbare jaar ooit. Er waren zoveel meer druiven geoogst dan het aantal vaten wat ze beschikbaar hadden in de kelder, dat ze tijdens de oogst snel moesten improviseren. Louise wist de oorzaak hiervan treffend te benoemen als ‘knaldrang’ van de stokken. De opgespaarde energie van het slechte oogstjaar daarvóór zorgde dit jaar voor twee keer zoveel druiven. Iedereen begreep, met de pandemie nog vers in het geheugen, goed wat ze bedoelde. Tue-Boeuf’s 2021s en 2022s waren waanzinnig; hoogtepunt was Brin de Chèvre, gemaakt van oude stokken Menu Pineau op Silex bodem, die in combinatie met de hand van de maker, uit het glas barstte van de ziltige mineraliteit en energie.


Hierna reden we door naar Salon des Vins Nat’ et S.A.I.N.S., gehouden op het domein van Baptiste Cousin in Brigné.
Hier gelden de strengste regels gelden wat betreft sulfietgebruik van de producenten die hier wijnen mogen presenteren staan: bij wijze van spreken is het S-woord als de naam van Voldemort… De wijnen die we konden proeven waren in ieder geval prachtig en puur. Door de kleine ruimte en de grote drukte moesten we ons een weg slaan om allereerst met onze nieuwste Zuivere producent te proeven: Tom Gautier van L’Absurde Génie des Fleurs, die geheel op Jura-wijze ons eerst een aantal rode en daarna twee witte wijnen liet proeven. Extreem hoog drinkbaarheidsgehalte, onversneden, en wederom barstend van spanning. Hier kregen we nogmaals bevestigd dat de wijnen van Tom en Miha van Absurde Génie zéker tussen het Zuivere passen.

Na het proeven van de wijnen van een aantal andere producenten eindigden we deze mini-beurs bij de ton van Etienne Thiebaud van Domaine des Cavarodes. Alles was niet te versmaden van Poulsard tot Chardonnay, met als hoogtepunt z’n Savagnin Pressé. Bom van een wijn, waar mineraliteit, de neus, het zout en de zuren allemaal bij elkaar komen. Emblematische wijn, waar je aan het einde van een lange dag proeven enorm van opkikkert en gelukkig van wordt.

Zaterdag stond in het teken van een bezoek aan Le Salon de Rablay, waar we konden proeven met Thibaud Cappellaro. Hoewel hij ook nog steeds druiven koopt van cultheld Gerald Oustric in de Ardèche voor zijn SLOPE-project, begint zijn ambitieuze project van druiven van eigen stokken rondom Côte-Rotie, steeds serieuzere vormen aan te nemen. Zijn eerste echte wijn van deze speciale gaarden is gemaakt in 2020 en zal na 18 maanden rijping in eikenhouten vaten nog moeten worden gebotteld. We hebben een eerste barrel-sample alvast mogen proeven en kunnen niet wachten om het transport in Nederland een warm welkom te geven.

Zondag was de eerste dag van La Dive Bouteille in Saumur, waar niet alleen veel Zuiver producenten aanwezig waren, maar Dick ook de Yoigokochi-sake-stand mocht bemannen. Dana vergezelde Dick vroeg in de ochtend om de stand klaar te zetten, waarna ze samen voor de meute uit nog een kort bezoek brachten aan Naturall, een kleine beurs in Anjou. Naast een aantal mogelijke nieuwe aanwinsten hebben Dana en Dick hier ook weer kunnen proeven met Justine en Patrick van Domaine La Bohème, die onder andere domeinwijn The Blanc van 100% Auvergne Chardonnay te proeven hadden. Daarnaast waren een nieuwe rosé van direct geperste Mourvèdre, Cinsault, Gamay en Pinot Noir en Cailloux enorm.

Figo, Olivier en Job bezochten de Les Anonymes-beurs in de ochtend, waar is geproefd is met Léo Dirringer en een aantal andere nog-niet-maar-hopelijk-snel-Zuivere producenten.

In het begin van de middag verzamelden het complete Zuiver team bij de Ackerman-grotten waar La Dive wordt gehouden. Zoals gebruikelijk werd er afgetrapt we met onze vrienden van Vinyes Tortuga in Spanje, waarna de Oostenrijkers gezamenlijk werden aangedaan. Altijd een genot om na zoveel wijn te proeven de loepzuivere, klaterfrisse Morillons en Sauvignons van Werlitsch, Muster en Strohmeier uit Steiermark in het glas te krijgen. Na een lange maar zeer productieve en gezellige dag hebben we in de avond met de Oostenrijkers een stevig bord Aziatisch gegeten wat Figo en Olivier hadden bereid.

Op La Dive op maandag hebben we geproefd met de non-Oostenrijkse Zuivere producenten. Van Claudia van Podere Pradarolo kregen we zeer heldere uitleg, en was vlaggenschip Vej 2021 indrukwekkend. 2Naturkinder was zoals altijd fris, zuiver en duidelijk, en bij Robinot overdonderde Super Juliette natuurlijk. De laatste paar uur Dive is er wat ‘wild-geproefd’ van al het moois wat er op La Dive wordt gepresenteerd.

Maandagavond hebben we nog gasten ontvangen, maar was het ook vooral bijkomen van een marathon aan proeven van waanzinnige wijnen. Snel veel nieuwe aanwinsten op Nederlands grondgebied!

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader