Onze Filosofie

Zuivere wijnen zijn natuurwijnen. Pure wijnen gemaakt op natuurlijke wijze en met minimale interventie. Het merendeel van onze wijnen bevat geen toegevoegde sulfieten, en geeft zodoende maximale uiting aan smaak en aroma van druif en terroir, en de hand van de wijnmaker. Dit betekent niet dat we gecharmeerd zijn van alle wijnen die onder de noemer ‘natuurwijn’ vallen. Maar voor ons is deze natuurlijke productiewijze wel de enige objectieve voorwaarde voor pure kwaliteit, en dit maakt dat wij voor ons genot binnen deze groep wijnen zullen zoeken. Om vervolgens alleen die wijnen uit te kiezen die wij puur, vol, diep, elegant, gebalanceerd, uitgesproken, energiek of spannend vinden: onze zuivere wijnen.

WhatsApp Image 2023-08-10 at 12.02.17

Dick

Zuiver Wijnen is in 2013 opgericht door Dick. Via zijn bedrijf Yoigokochi Sake Importers, dat sinds 2008 een grote selectie pure sake importeert naar Europa en Noord-Amerika, was hij al vroeg in aanraking gekomen met de wereld van natuurlijke wijnen. Omdat Dick al sinds 2010 deelnam met de pure sake aan natuurwijn beurzen, wist hij grote namen als Jean-Pierre Robinot, Franz Strohmeier, Sepp Muster, Gabrio Bini en Pheasant’s Tears aan zich te binden. Dick is in wijn, sake en spijs voornamelijk op zoek naar uitgesproken smaken en intense aroma’s. Naast importeur van zowel rijstwijn als druiven-wijn, is hij ook academicus gespecialiseerd in moderne Japanse geschiedenis en curator van van retroperspectieven op het gebied van de Japanse film. Via deze uiteenlopende activiteiten, zijn grote reislust en neus voor inspirerende excentriekelingen, komt Dick vaak in aanraking met nog onontdekte wijnmakers om het Zuivere portfolio te versterken. 

Figo

Figo is bekend als eigenaar van restaurant Choux, dat sinds 2015 fungeert als de spil van de natuurwijnbeweging in Nederland. De samenwerking met Dick begon in 2017. Samen met Merijn, de chef van Choux, was hij op zoek naar betere aanvoer voor de door hen bedachte wijn-spijs combinaties. Het Zuivere assortiment is sinds toetreding van Figo en Merijn meer toegespitst op werkbaarheid, stabiliteit, goede prijs-kwaliteitsverhouding, en voorradigheid van vaste waarden. Wat wijn betreft zijn voor Figo met name balans en energie in de wijn van belang, die volgens hem het meest tot uiting komen bij kerngezond, en goed geselecteerd fruit, en minimale interventie in de kelder. In gevallen waar het fruit en de natuurlijke bacterie- en gistculturen door zo min mogelijk onnodige interventie worden geremd, worden volgens Figo de wijnen het mooist.

IMG_5841-min
WhatsApp Image 2023-08-10 at 12.08.01

Olivier

Olivier begon als sommelier bij Restaurant Choux tijdens zijn studie Economie & Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Door zijn enorme interesse en uitgesproken voorkeuren binnen de wereld van de natuurlijke wijnen en een talent voor het onthouden van stijlen, smaken en technieken, stond hij bij Choux al snel bekend als een wandelende encyclopedie en werd hij de onmisbare rechterhand van Figo. Sinds de lockdown in 2020 en de noodgedwongen tijdelijke sluiting van het restaurant, richt Olivier zich fulltime op het professionaliseren van Zuiver Wijnen.  Het sommelierschap heeft hij inmiddels overgedragen, maar adviseert Zuivere klanten nog steeds met veel passie over wijn en bijbehorende spijs combinaties. Sinds Olivier’s toetreden heeft Zuiver zich een grote stap verder kunnen ontplooien tot de volwaardige import die het nu is.

Dana

Dana begon na haar Masters Bedrijfskunde en Psychologie aan de UvA eerst een korte carrière in het bedrijfsleven, waarna ze in 2019 besloot het roer drastisch om te gooien om wijn te leren maken. Dana liep onder andere mee en maakte wijn bij haar zus Dido in Catalonië, maar ook bij bekende natuurwijnmakers in de Roussillon, de Loire en de Jura. Hier heeft ze, naast kennis over het maken, verbouwen en proeven van wijn, tevens een breed netwerk aan over gehouden. Eenmaal teruggekomen in Nederland, werkte zij als sommelier in restaurants en begon zij haar eigen natuurwijnimport. Na het bundelen van krachten met Zuiver Wijnen in 2021 richt Dana zich nu voornamelijk op de commerciële en verkoop activiteiten, organiseert ze proeverijen op maat en geeft ze wijnkaart-adviezen in alle segmenten.

WhatsApp Image 2023-08-10 at 14.03.15
IMG_5820-min

Job

Job raakte al vroeg besmet met het wijn-virus, aangezien hij zijn vader van jongs af aan mocht helpen in de familiewijngaarden in Maastricht. Nu bestiert Job zelf ook een klein deel van zijn vaders wijngaard, waar hij zich, gesterkt door kennis vanuit zijn Bachelor Future Planet Studies aan de UvA,  richt op het verbeteren van bodemvorming en -vruchtbaarheid. Van de oogst maakt hij zéro-zéro wijnen en ciders in minimale oplages. In 2021 heeft hij in Maastricht de pop-up wijnwinkel Des Yeux Oranges gerund samen met zijn zus Giulia, dat voor een groot deel met Zuiver Wijnen werd bevoorraad. Job heeft daarna sales-werkzaamheden voor Zuiver rondom zijn geboortestreek op zich genomen, waar hij met veel succes de lokale horeca enthousiast heeft gemaakt voor natuurwijn. Sinds 2023 is Job officieel onderdeel van het team en woonachtig in Amsterdam, al reist hij nog steeds het land door om wijnliefhebbers met het Zuivere spectrum kennis te laten maken.

 

Wat is natuurwijn

Natuurwijn is een zo natuurlijk mogelijk product, gemaakt met minimale interventie en geen of minimale toevoegingen. Alle natuurwijnen zijn minimaal bio-wijnen (dan wel met óf zonder keurmerk), maar slechts een klein gedeelte van de bio-wijnen zijn natuurwijnen. Bij bio-wijnen zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op het land, maar het merendeel van de bio-wijnen zijn niet natuurlijk gemaakt. Bij de fermentatie van de wijn wordt vaak uitgebreid geïntervenieerd en toegevoegd. In een perfecte transparante wereld zouden we dit van het etiket af kunnen lezen, maar helaas is de wijnindustrie nog niet zo ver. Bij natuurwijnen trek je de bio-lijn door: waar je op het land niet intervenieert, doe je dat in de wijnmakerij ook niet.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader