Over ons

Zuiver Wijnen importeert en distribueert natuurwijnen. Het bedrijf is in zomer 2013 opgericht door Dick, maar is pas tot volle wasdom gekomen met het toetreden van Figo en Merijn in voorjaar 2017. Dick en Figo zijn de drijvende krachten van Zuiver, en vertegenwoordigen twee verschillende generaties. Dick, op gevorderde leeftijd en uitbundig grijs, begon zusterbedrijf Yoigokochi Sake Importers in 2008, en werkt al meer dan tien jaar met zijn selectie pure sake binnen de natuurwijnwereld. Figo, jong en even uitbundig kaal, is hoofdsommelier van het aan het IJ gelegen restaurant Choux, dat sinds 2015 fungeert als de spil van de recent opgekomen natuurwijnbeweging in Nederland. Hoewel Merijn, hoofdchef van restaurant Choux, prefereert achter de schermen te fungeren als een stille compagnon, is zijn op groente gebaseerde keuken een constante inspiratie voor de andere twee om een wijnselectie te bieden die qua kwaliteit en avontuur het niveau van zijn briljante gerechten evenaart.

Waar voor Dick uitgesproken smaak en aroma van groot belang zijn, draait het bij Figo om balans en energie. Deze ietwat verschillende benaderingen komen samen in een collectie natuurwijnen die zich kenmerkt door zuiverheid en minimale interventie. Het merendeel van onze wijnen bevat geen toegevoegde sulfieten, en geeft zodoende maximale uiting aan smaak en aroma van druif en terroir, en de hand van de wijnmaker.

Door zijn vroege deelname aan de natuurwijnwereld – jaren voordat de term ‘natuurwijn’ in Nederland opdook – is Dick in staat geweest om grote namen aan zich te binden zoals Robinot, Riffault, Puzelat, Cousin, Ōoka, Bouju, Matassa, Donati, Altura, Del Prete, Bini, Strohmeier, Muster, Gut Oggau en Pheasant’s Tears. Daarnaast hebben excentriekelingen zoals Esencia Rural en Vinos Ambiz altijd een vast deel van onze collectie uitgemaakt. En wij zijn onverduurd op zoek naar nieuwe inspirerende en/of jonge wijnmakers, zoals recente aanwinsten Cavarodes (Jura), Il Ceo (Veneto), Fabio Gea (Piëmonte), Lamoresca (Sicilië), Humus (Portugal), Slobodné (Slowakije), Šuman (Slovenië), Werlitsch (Südsteiermark) en Gogo Wines (Georgië).