Andi Mann, Clos Lentiscus en meer…

2nmajHRA e1717577836960

Hopelijk heeft iedereen goed van de zon kunnen genieten, en kijkt iedereen uit naar een zonnig weekend! Aan de Zuivere kant zijn mei en juni zoals gewoonlijk prettig druk wegens de binnenkomende nieuwe jaargangen, en hebben de proeverijen, zoals Vinoso afgelopen weekend en de Terroir x Zuiver-proeverij op 10 en 11 juni, ook aardig wat voeten in de aarde (gehad). Een aantal van jullie zullen op Vinoso met onze nieuwe producent uit Rheinhessen, Andi Mann, hebben geproefd, net zoals met Núria en Manel van Clos Lentiscus, die na bijna een decennium terug zijn op het Zuivere honk. Naast deze nieuwe producenten zullen we het in deze mailing hebben over de nieuwe wijnen van Vigna FlorFabio GeaLéo Dirringer en Benoît Camus. Ook ontvangen we de geniale bergwijnen van Wilfried Garcia van Domaine Cotzé, met wie we op 10 en 11 juni Nederland rondreizen. Met het transport waar de nieuwe wijnen van Wilfried Garcia meekomen, komen er deze maand ook nieuwe Domaine Matassa mee, waar we later deze maand een aparte mailing aan zullen wijden, en die we zoals gewoonlijk in juni uitbrengen. Afgelopen Naturall proefden de 2023s van Matassa al piekfijn maar, zoals traditie betaamt, zullen we ook in beperkte mate een aantal langer-gerijpte cuvées als Tattouine en El Carner uitbrengen. 

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F39cc127f 4924 4f18 8af7
Benoît Camus’ letterlijke Château Roulant, april 2024

Afgelopen weekend kon men op de jaarlijkse Vinoso-beurs voor de eerste keer wijnen proeven met twee nieuwe Zuivere producenten, namelijk Andi Mann uit Rheinhessen, en Clos Lentiscus uit de zuidelijk Penedès. De wijnen van beide wijnmakers werden voorheen door YanFlorijn geïmporteerd, maar prijken sinds deze maand bij Zuiver op de website en in de schappen.

Clos Lentiscus

Blanc de Noirs en Perill Noir gemaakt van prachtdruif Sumoll, en aan tafel met Manel Aviño van Clos Lentiscus, afgelopen weekend!

Manel Aviño maakt al sinds de vroege jaren ’00 onder de naam Clos Lentiscus natuurlijke mousserende wijnen volgens de traditionele methode in het zuiden van (Cava-regio-)Penedès: altijd van éígen biodynamisch fruit uit natuurpark El Garraf, altijd zonder zwavel of dósage, en altijd met lange vat- en flesrijping. Hijzelf is in de wereld van de natuurlijke wijnen een bescheiden beroemdheid, en wordt overal als The Bubbleman onthaald. Geuzenamen spreken voor zich… Dochter Núria helpt tegenwoordig veel mee, en er worden tegenwoordig naast prachtige, romige Blanc de Blancs, enorm smaakvolle, met wilde rozemarijnhoning (!) hergiste Blanc de Noirs en levendige langgerijpte Pet Nat‘s ook stille wijnen gemaakt. Deze Perill-wijnen, in witte en rode uitvoering, zijn pure terroirwijnen met enorme expressie en drinkbaarheid, en gezien de lange rijping ook minstens zo complex als de bubbels. Op Vinoso stond de Perill Noir 2014 van de karaktervolle Sumoll open om te proeven, maar we hebben ook de wat frissere 2015 beschikbaar. Manel en Nùria lieten in ieder geval zien dat ze het non-bubbelende ook goed in de vingers hebben.


Naast Manel en Núria hadden we afgelopen weekend ook Andi van Weingut Mann uit Rheinhessen op bezoek. Andi, goede vriend en generatiegenoot van onder andere legende-in-wording Martin Wörner (Marto Wines) en Jason Groebe (Bergkloster), maakt net zoals deze twee vrienden zéro-zéro– (of purpur!)-wijnen in Rheinhessen, van druivenstokken die voorgaande generaties daar hebben aangeplant. Hij produceert onder andere een vrolijke, aromatische basisblend van al het wit en een jeugdige wit-rood-blend die aan wilde aardbeiensap doet denken. Naast deze all-round wijnen maakt hij single-vinyard wijnen, van onder andere de meest westelijk gelegen wijngaard van Duitsland. Andi’s terroir is speciaal: hij werkt veel met druiven als Grauburgunder, Riesling en Spätburgunder aangeplant op vulkanische ‘porphyr’-bodem en kalkgrond, die de wijnen een minerale spanning meegeven. Zo zijn de twee-jaar-vatgerijpte Spätburgunder, zijn topcuvée Riesling Herr Kretz (met ruim drie jaar vatrijping…) en de twee oranje wijnen van Grauburgunder en Grauburgunder-Riesling ware parels. Op de website staan de uitgebreide beschrijvingen van de wijnen, en eenieder is van harte welkom om langs te komen in de winkel of een proeffles op te vragen.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F73cc43ad 69b3 4aaa 8fb0
lachen met Andi op Vinoso!

Bovenop positief Duits en Catalaans nieuws kunnen we ook goed nieuws uit Noord-Italië meedelen! Als eerste staan wederom de wijnen van micro-domein Vigna Flor uit de Colli Euganei (regio Padua) op de website. Het duo maakt kleine oplages van voornamelijk oranje wijnen, verdeeld over een groot aantal cuvées, en alle wijnen geven bijna licht van de energie. Vergeleken met voorgaande jaargangen lijkt de stabiliteit van de wijnen in de 2022-vintage nog verder verbeterd, en barsten de wijnen van het fruit, fijne zuren en goede, niet-te-ruige texturen. Bekenden als Come Lunghi Baci, de zachte Solo Il Vero, oer-Italiaan Mano Nel Fuoco en Alma Calma zijn in ieder geval terug van weggeweest en meer dan goedgekeurd. Nieuw zijn onder andere La Via della Foresta van Moscato Giallo en Glera en de amfoor-gerijpte Mamma Tonda, en de rode Luna Tantum, gemaakt in samenwerking met hun leermeesters van I Castagnucoli. Bloemige, bloesemende, zachte zwavelloze wijnen voor de ziel (die de portemonnee ook niet teveel deren)! We hebben stiekem ook de wat vollere rode Sotto La Pelle uit jaargang 2021 zelf een jaar opgelegd, die vanaf nu ook vrij te bestellen is.

Vigna Flor

De groene gaarden van Vigna Flor, en een greep uit de selectie


Deel twee uit Noord(west)-Italië: Fabio Gea! Deze larger than lifewijnmaker met een klein hartje maakt wat ons betreft de meest bijzondere en ingenieuze wijnen in de noordelijke regio’s van Barbaresco, waar hij Nebbiolo, Grignolino, Barbera en Dolcetto tot ware museumstukken veredelt door middel van rijping in porseleinen en (drijvende) zandstenen eieren. Alle wijnen van Fabio hebben een (soms onnavolgbaar) verhaal, maar ook zonder deze verhalen zijn de wijnen objectief een waar feest om te proeven en drinken. We hebben zowel vers-uitgebrachte wijnen, zoals zijn bekende DNAss, nieuwe jonge-stokken Nebbiolo-cuvée CulOtte (in DNAss-vormige fles…), PinoNotù e l’Albera en zijn Barbaresco 2019, als langgerijpte Barbaresco Riserva 2013s en 2016sontvangen. Verder hebben we onder andere zijn in-de-regen-geplukte Nebbiolo-rosé getiteld Flowers In The Sky With Rain 2019 op voorraad. Serieus, maar verre van man-met-de-hamer-werk.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F84f87f8e 0b68 4fb1 a503
Drijvend ei gevuld met hele trossen Nebbiolo uit Barbaresco van Fabio Gea

Zoals hierboven kort vermeld ontvangen we deze maand een stevig transport uit de Roussillon, met onder andere met de nieuwe jaargang van Domaine Cotzé, waar we naast de bekende wijnen een nieuwe El Carner-esque 100% Grenache Gris (genaamd Chassez Le Naturel) en een 100% Cinsault (Samsó) aan het gamma kunnen toevoegen. Op deze vrijdagmiddag zijn de wijnen al wel in Nederland, maar zijn ze nog niet door de douane. We beloven dat de wijnen omstreeks de proeverijen met Wilfried in Rotterdam en Amsterdam, op 10 en 11 juni, ook online en in de fysieke winkel beschikbaar zullen zijn. Zie de website in ieder geval voor courante Cotzé-informatie, of rijdt deze week langs Café Twee Prinsen om zijn Transhumancià Rouge 2022 op het glas te proeven!


Een belangrijk deel van het hierboven-genoemde Roussillon-transport bestaat uit de nieuwe wijnen van Domaine Matassa, die we deze maand zullen verdelen. Zoals ieder jaar kijken we reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe Olla Blanc, Marguerite, Blossom en Brutal Orange. Daarnaast kunnen we dit jaar de cuvée Tommy Ferriol verwachten, die voorheen de naam Brutal Rouge droeg, maar sinds dit jaar een eerbetoon is aan Jolly Ferriol, het domein waar deze wijngaarden van zijn overgenomen. In deze roerige tijden is het fijn te weten dat de prijzen gelijk blijven. Een deel van deze wijnen zullen vrij beschikbaar zijn, maar wegens de beperkte beschikbaarheid van een aantal cuvées zijn we genoodzaakt deze wijnen te verdelen. Traditiegetrouw zullen er ook een aantal oude-stokken wijnen, waaronder El Carner en Tattouine, worden verdeeld, die we zelf een jaar hebben bewaard. Een aparte verdelingsmailing volgt nog, maar schroom niet ons een mailtje te sturen bij interesse.


https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F7e6f7c84 8ce4 432e 8df9
Benoît Camus, april 2024

Een stuk ten noorden van de Roussillon, in de Beaujolais, bezochten we in april stil genie Benoît Camus, die ons deze maand zijn twee cuvées puur-natuur multi-jaargang rode Beaujolais heeft opgestuurd. Zowel de wat zachtere Château Roulant en de diepere Vagabond worden gemaakt in grote betonnen cuves, strikt en alleen van druiven uit zijn eigen gaarden, waar hij niet alleen iedere dag in werkt, maar ook in woont. Ruig en boordevol gelaagdheid maar ook sappig en eerlijk, en qua prijs onverslaanbaar. Man naar ons hart! Château Roulant is nu al online te bestellen; vanaf volgende week is Vagabond ook beschikbaar.


Nóg wat verder naar het noorden heeft Léo Dirringer, in de Elzas, ons ook weer een aantal pallets wijn toegestuurd. Naast dat de voorraad Pur Jus is aangevuld kunnen we ook de nieuwe jaargang van oranje Gewurztraminer Virose uitleveren, en hebben we een drietal wat serieuzere witte wijnen ontvangen. Zo staat sinds deze maand Grain de Sable – 100% Riesling van zandsteen – weer op de lijst, die feilloos uit de fles komt. Ook is er weer Granit’iK op voorraad, wat een 2019-tot-2022 solera-blend is van verschillende vaten en tanks Pinot Blanc en Auxerrois, met kraakheldere mineraliteit en wit steenfruit. Als laatste ontvingen we Léo’s potente Riesling-Pinot Gris van zijn Grand Cru Frankstein-gaard, voor eenieder die een échte gastro-Elzasser zoekt. De nieuwe editie Frankstein heeft nét een tik minder alcohol dan de vorige jaargang, en is wat ons betreft tot dusver de fijnste versie.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fc6157dcf 71e4 4ee7 9dcf
Léo Dirringer in een van zijn gaarden in Dambach-la-Ville, juni 2023

Deze mailing neemt een goed aantal KBs aan internetruimte in, maar dat kan bijna niet anders met de zeer drukke nieuwe-wijn-maanden. In aanvulling op al het bovenstaande kunnen we de komende maand onder andere ook nieuwe wijnen van Cascina Tavijn en I Versanti uit de Piëmonte verwachten, komt er nieuwe wijn binnen van Domaine La Bohème, dat we in april bezochten (en komt er in kleine mate wat gerijpte domeinwijn beschikbaar…), staan er al nieuwe wijnen van Domaine Ligas in onze loods van het lange transport op adem te komen, en hopen we zelfs al voor de volgende mailing uit, ergens in juni, de eerste nieuwe Clos du Tue-Boeuf‘s te kunnen leveren. Ook verwachten we nieuwe liquid ecstasy-achtige wijnen van Romuald Valot en Absurde Génie des Fleurs, komt er betaalbaar werk van Humus uit Portugal binnen, staat er nieuwe Gut Oggau in Burgenland voor ons klaar, en ontvangen we nieuwe wijnen van zowel Bini als Tanca Nica van Pantelleria.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader