Bezoek aan wijnmakers in de Sierra de Gredos

Foto 20 03 2023 11 54 08 scaled

Een van de oudste Zuiver producenten, Fabio Bartolomei van Vinos Ambiz woont al zo’n 20 jaar in Spanje, waarvan 10 jaar in Sierra de Gredos, ten westen van Madrid. Een bergketen met wijngaarden op een gemiddelde hoogte van zo’n 1000 meter. Vanwege de hoogte en steile terrassen is dit gebied lastig met machines bereikbaar en veel gaarden worden tot op de dag van vandaag met de hand onderhouden. Er heerst een typisch landklimaat met extreem warme dagen in de zomer en koude nachten waardoor het rijpen van de druiven redelijk geleidelijk kan verlopen. De bodem bestaat uit zand met graniet en de meest voorkomende druivensoorten zijn Grenache en Albillo.

De effecten van het Franco regime (1939 – 1978) zijn in deze regio nog steeds voelbaar en hebben er mede voor gezocht dat de regio nog relatief onbekend is bij het grote publiek. In deze periode stagneerde de gehele wijnindustrie van Spanje en werden druiven exclusief geteeld voor de lokale coöperaties die wijnen maakten voor de dorpsinwoners of bij vlagen heel goedkoop werden geëxporteerd.

Na het Franco tijdperk plantten commerciële wijnbedrijven voornamelijk druiven op de platte stukken in de bergketen en werden de hoger gelegen, moeilijk bereikbare wijngaarden grotendeels verlaten en verwaarloosd, wat ook niet bijdroeg aan de bekendheid van deze regio. Enorm zonde!

Gelukkig dat Fabio (Vinos Ambiz) de potentie in zag van deze regio en zich hier zo’n 10 jaar geleden heeft gevestigd. Hij maakt tegenwoordig wijn in de oude coöperatie van El Tiemblo en heeft verschillende wijngaarden rondom dit gebied. Hij houdt van  experimenteren, plukt de zeer rijpe Albillo en Chelva druiven laat in het seizoen en maakt hiervan a-typische wijnen, voornamelijk witte en oranje met kort schil-contact. Volledig pure wijnen met smaaksensaties die buiten elk bekend boekje treden, vol tropische invloeden en die drinken als limonade in de zon. Klik hier voor de wijnen van Vinos Ambiz!

Lang was Fabio de enige natuurwijnmaker in deze regio, maar inmiddels heeft hij er een passie van gemaakt om dit Spaanse gebied op de kaart te zetten en een wijnmakers community te creëren. Zo heeft hij een natuurwijn-school opgericht waar jonge wijnmakers van over de hele wereld komen om te leren over het maken van natuurwijn en alles wat daarbij komt kijken. Hij ontvangt regelmatig stagiaires en zorgt dat er voor wijnmakers een plek is om ook van elkaar te leren. Inmiddels zijn de eerste succesvolle wijnmakers geboren: Pequenos y Salvajes. Wij hebben dit talentvolle duo dankzij Fabio leren kennen en daar zijn wij hem enorm dankbaar voor!

Pequenos y Salvajes bestaat uit het wijnmakers duo Vicky en Nahuel. Waar Nahuel officieel uit Argentinië komt, is Vicky geboren in de Sierra de Gredos regio. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens het werken in een Madrileens sterrenrestaurant als sommeliers en baten samen verschillende horeca uit in Madrid, waaronder wijnbar ‘Gota’. In 2019 zijn ze begonnen met wijn maken en samen huren ze inmiddels bijna 10 ha aan wijngaarden in Avila, die zij met de hand, zonder chemische middelen op volledig biodynamische wijze bewerken. De verschillende gaarden bestaan voornamelijk uit zeer oude stokken Garnacha (meer dan 100 jaar oud!), Moscatel en Albillo. In tegenstelling tot Fabio, plukken Vicky en Nahuel relatief vroeg in het seizoen, om zo lichte wijnen te kunnen maken met lager alcohol en hogere zuren dan in deze warme regio gebruikelijk is. In de kelder werken ze ook volledig zéro-zéro, dat betekent ook zonder temperatuurcontrole. Zeker in de zomerperiode is dit een uitdaging omdat de temperatuur in de kelder kan oplopen tot 40 graden tijdens de fermentaties! Om nog enigszins de koelte te kunnen bewaken, fermenteren alle wijnen in aardewerken amforen. De meeste wijnen maken zij samen maar Vicky en Nahuel verschillen soms ook van mening over welke vinificatie methoden ze gebruiken. Daarom maken ze van het mooiste plot Garnacha beiden een eigen wijn. Vicky zou bijvoorbeeld nooit blenden en Nahuel is juist benieuwd wat er zou gebeuren als hij dat wel doet. Het resultaat van hun werk is verbluffend en zijn allen extreem energieke wijnen met een geheel eigen karakter. De eerste jaren kregen we microscopische aantallen, maar inmiddels is er gelukkig genoeg voor iedereen om te proberen.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader