<< terug

L'Absurde Génie des Fleurs

Bédarieux, Hérault, Languedoc, Frankrijk
1236
1189

Oppervlakte 5,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016

Over de wijnmaker
L’Absurde Génie des Fleurs is het wijnmaakproject van Miha Trifa en Tom Gauthier, twee jonge, gepassioneerde wijnmakers die samen sinds 2016 vanuit verschillende gehuurde garages in Bédarieux verscheidene (micro-)cuvées vinifiëren. In Bédarieux, in het westelijke, landinwaartse deel van de Hérault, werkten de twee voorheen als négociants, totdat ze in 2019 5,5 hectare overnamen, en sindsdien louter wijn maken van druiven uit gaarden die ze zelf onderhouden.

Miha, Roemeense van origine, werkte voordat ze Tom ontmoette in Parijs als vertaalster in de wereld van de psychotherapie en -analyse, en ontdekte natuurlijke wijnen in de late jaren ‘00 in bars in Parijs. Tom, geboren en getogen in Nântes, kwam ook net als Miha relatief vroeg in aanraking met natuurlijke wijnen in bars, en werkte zelf een lange tijd in natuurlijke wijnbar Le Jéroboam, in Nântes. Natuurlijke wijnmakers uit Anjou als Sébastien Dervieux (Babass) en Jerome Saurigny werden al snel grote favorieten van Tom. Miha en Tom kwamen elkaar tegen bij een bevriende natuurlijke wijnmaker in Corbières in 2014, waarna ze verliefd werden, en ze uiteindelijk samen besloten op zoek te gaan naar een plek om wijn te maken. Ondanks dat Tom groot fan was van de radicale boeren uit Anjou vonden ze beiden dat de focus in Anjou, of eigenlijk de Loire-vallei, te veel op monocultuur lag. Uiteindelijk kwamen ze in de Hérault uit, waar de grond niet te duur was, en waar de natuurlijke omgeving relatief divers was. In 2016 begonnen ze het négoce-project in de bosrijke Hérault, en konden ze een micro-perceeltje op een plateau net boven de rivier de Orb aanschaffen. In de vroege négoce-jaren kocht het duo druiven bij van onder andere François Aubry, Remi Poujol en Julien Peyras, en maakte ze wijn in gehuurde garages in Bédarieux.

Over de wijngaard
Sinds 2019 zijn Miha en Tom uit elkaar, maar besloten wel in de wijn samen verder te gaan. Dit werd beklonken met de overname van 5,5 hectare aan verschillende druivenrassen als Cinsault, Aramon, Carignan, Grand Noir de la Calmette, Morastel, Mourvèdre, Terret, en Chardonnay in Clairac. Een bekende buurman in dit deel van de Languedoc is pionier Axel Prüfer, die de twee ook, als officieuze mentor, met veel plezier van kennis en hulp voorziet. De ‘kelder’ van het duo ziet er van buiten uit als een garage, maar is van binnen wel als kelder-zijnde ingericht. De grootte van de kelder staat in groot contrast met de mega-wijnbedrijven waar de Languedoc bekend om staat, en maakt duidelijk dat ze samen met veel aandacht kleine oplages willen maken, en niet simpelweg voor volume produceren.

Over de wijnen
Tegenwoordig maken Miha en Tom een divers spectrum aan energieke wijnen van deze druiven, die allen worden gebotteld in doorzichtige flessen en onder een kroonkurk, en vaker dan niet interessante maar ook ietwat lief-klinkende Roemeense namen dragen als ‘Nor’, ‘Ploume’ en ‘Raza’. Stilistisch gezien vallen er paralellen te trekken tussen de wijnen van L’Absurde Génie des Fleurs en van de mystieke Auvergne-producenten Pierre Beauger en, later, Aurélien Lefort, die ook met ‘schattige’ labels de wijnen in kleine oplagen bottelen in doorzichtige flessen onder kroonkurken.
In de breedte zijn de wijnen van Miha en Tom gemaakt om te drinken, en hebben vaak alcoholpercentages rond de 11%. Ook zijn de oplages van de cuvées die Miha en Tom maken allemaal relatief klein, onder andere wegens het gebruik van een kleine verticale pers en kleine RVS en fiberglass cuves, die ieder als aparte cuvée worden gebotteld. De oplages van deze cuvées komen dan ook vaak niet boven de 1.000 flessen uit.

NDP-profiel L'Absurde Génie des Fleurs Domaine Cotzé


Wijnen van L'Absurde Génie des Fleurs

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.