De 2023-release van Romuald Valot en nieuwe wijnen van Clos du Tue-Boeuf, Podere Pradarolo, Gut Oggau, nieuwe wijnpakketten, verslag van producentenbezoeken, de collectieproeverij en meer!
Oogsten van de Zmeurica-wijngaard, hoog in de heuvels boven Clairac (Tour-sur-Orb) onder leiding van Miha Trifa van L’Absurde Génie des Fleurs
Het najaar breekt aan, en ondanks dat de dagen kort worden en de temperatuur zakt, hebben wij voldoende om enthousiast over te zijn en om naar uit te kijken. Zo hebben we afgelopen september prachtwijnen van een aantal van onze favoriete zéro-zéro-producenten uitgebracht en hebben we de officiële uitnodiging voor onze jaarlijkse collectieproeverij verstuurd. De collectieproeverij zal het eerste weekend van november plaatsvinden, en een zevental producenten zullen hun wijnen laten proeven, waaronder Tom Lubbe van Domaine Matassa, Iago & Marina uit Georgië en Meli Ligas van Ktima Ligas. Een korte herinnering aan de datum en een link naar de evenement-pagina staat verderop in deze mailing.
Naast dat we erg uitkijken naar de collectieproeverij zijn er ook een aantal nieuwe wijnen die we met veel enthousiasme deze maand kunnen vrijgeven. Zo zijn bijvoorbeeld de wijnen van Romuald Valot vanaf deze maand officieel klaar voor de verkoop en hebben we een nieuw transport van Clos du Tue-Boeuf ontvangen met nieuw wit en terug-van-weggeweest rood, waaronder de geniale Gamay-cuvée La Butte. Mid-september bezochten we overigens ook Domaine du Petit Oratoirein Gard en L’Absurde Génie des Fleurs in de Hérault, waar we nieuwe wijnen proefden, een nieuwe Absurde-cuvée persten en druiven voor cuvée Zmeuricaoogstten, dus deze bezoeken zullen ook nog kort even worden toegelicht.
Lees hieronder verder voor al het wijnnieuws en de uitnodiging voor de collectieproeverij!
PERMACULTUUR-BOJO VAN ROMUALD VALOT UIT BEAUJEU
Om met de deur in huis te vallen: de Beaujolais’ van Romuald Valot zijn binnen, en ze zijn net zo fantastisch als afgelopen jaar. Het stel Romuald & Cosima Valot, die wij afgelopen april bezochten, hoog in de heuvels ten zuidwesten van Fleurie en Chénas, maakt wijn van druiven uit permacultuur-gaarden, waarvan een deel rondom het huis liggen.
Romuald was vroeger keldermeester van een sjiek Bourgogne-domein, maar merkte na decennialang daar te hebben gewerkt dat de chemische producten in gaard en kelder een negatief effect hadden op zijn gezondheid. Hierop besloot hij te verhuizen naar een stukje land in de Beaujolais, op relatief veilige afstand van (lees: een stuk hoger gelegen dan) de chemisch-bewerkte gaarden die net zoals in de Bourgogne ook in de Beaujolais het landschap domineren. Tegenwoordig proberen Romuald & Cosima de gaarden onaangetast te laten, op wat minimaal snoeiwerk en soms, in problematische jaren, besproeiingen met homeopatische hoeveelheden koper in de gaarden na. In principe is dit wat permacultuur behelst, alhoewel het stel, wegens het zeer geringe sprayen in 2023, niet ‘vignes en permaculture’ maar zeer transparant 160 g/ha/jaar koper’ op het achterlabel vermeld. Gezien de hoge leeftijd van de wijnstokken en het gecontroleerde laissez-faire in de wijngaarden schommelen de opbrengsten tussen de 5-15 hL/ha, vergeleken met het normale vier- tot tienvoudige voor de cru’s in de regio.
Wat de wijnen betreft dragen alle wijnen dit jaar de appellaties van de cru’s waar ze vandaan komen, en hebben we naast twee Beaujolais-Villages’ (de frissere Électron Libre en de zwoelere ‘normale’ B-V) ook een diepe, energieke Chénas, fruitige Chiroubles en een kruidige Brouilly beschikbaar, plus de geniale oranje Chardonnay-Gamay-blend genaamd Anonyme. De prijzen zijn net als vorig jaar schrikbarend scherp, zeker gezien de erg lage opbrengsten. De aantallen zijn in ieder geval beperkt, dus neem gerust contact op bij interesse of voor meer informatie.
ALLEDAAGSE EN BIJZONDERE CLOS DU TUE-BOEUFS
Afgelopen maand hadden we een Clos du Tue-Boeuf-spoedsituatie, waardoor Zoé Puzelat nét voor de oogst nog een aantal pallets op transport naar Nederland heeft kunnen zetten. Hierdoor kunnen we onder andere al 2023 Romorantin uitleveren, en hebben we weer voldoende Vin Blanc om het najaar mee door te komen. Wat de 2023 Vin Blanc betreft, mag er worden gezegd dat deze jaargang een van de lekkerste is die we in tijden proefde; niet té geparfurmeerd maar precies fruitig genoeg, en met een indrukwekkende mineraal-lengte. Verder hebben we ook de rode evenknie ontvangen, alhoewel we ook nog voldoende Vin Rouge 2022beschikbaar hebben. Vin Rouge 2022 was een tijdje wat instabiel en onstuimig, maar proeft nu weer zoals ‘ie zou moeten. De iets grotere Rouillon 2023, van Pinot en Gamay uit een mooi stukje gaard in Cheverny, is nu ook weer beschikbaar. Als klap op de vuurpijl is cuvée La Butte, gemaakt van 100% Gamay van oude stokken, terug van weggeweest. De laatste jaargang dat we met La Butte werkten was 2019, en daar hebben we alleen maar goede herinneringen aan. Loire-Gamay zoals we het graag zien, met geconcentreerd fruit, maar ook met voldoende frisse kruidigheid wegens de noordelijkere breedtegraad vergeleken met Beaujolais, Auvergne of Ardèche.
Met de spoedsituatie is het overigens goed gekomen, en wordt Romorantin 2022 rijkelijk geschonken in de wijnpairing bij De Librije***…
(PS. We hebben in zeer beperkte hoeveelheden La Gravotte Rouge 2023 – gemaakt zachte Pinot Noir met opzwepende Pinot Gris – en oude-stokken-Chenin-cuvée Les Madères 2023 ontvangen ontvangen. Deze staan niet online, maar neem contact op bij interesse.)
NIEUWE PAKKETTEN ONLINE OP DE WEBSITE
Het officiële aanbreken van de herfst gaat uiteraard gepaard met een update van de Zuivere wijnpakketten. Vanaf heden prijkt er weer een herfstpakket op de website en zijn het Zuivere Basispakket en de Drink Like A Georgian geüpdatet.
PODERE PRADAROLO ONDERWEG
Aangezien de wijnen van Podere Pradarolo zeer in trek zijn is het zo gelopen dat we deze zomer een aantal wijnen hebben uitverkocht, die we toentertijd nog niet konden vervangen met de nieuwe jaargang. Gelukkig kunnen we meedelen dat nieuwe jaargangen en re-stocks van het Emiliaanse natuurwijn-geweld onderweg naar Nederland zijn, en we eerdaags een aantal publieksfavorieten weer kunnen uitleveren. Zo komt de mousserende oranje bubbel Indocilis Bianco, gemaakt van inheems ras Spergola, weer binnen, net zoals het roze zusje en prijs-kwaliteitsknaller Indocilis Rosato. Verder zijn we zéér benieuwd naar de nieuwe jaargang van de lichtoranje Ex Alba, gemaakt van de beste Trebbiano uit Abruzzo, en vullen we de voorraad Vej 2022 aan. Ten slotte ontvangen we ook weer een aantal dozen van Pradarolo’s passito die wordt gemaakt van de druif Termarina in solera-stijl, perfect voor de herfstige nagerechten en kaasgangen. Deze botteling van Il Canto del Cio’ wordt gemaakt door de passiti van jaargangen 2007 tot en met 2021 te blenden, wat de wijn diep en intens maakt, maar waar de toevoeging van de jongere jaargangen ook vers fruit biedt. De wijnen staan momenteel dus nog niet online, maar zijn vanaf half oktober beschikbaar.
ROBINOT’S 2022S
Deze zomer waren de witte Robinot’s, net zoals andere 2022s van andere wijnmakers door Europa heen, wat onstuimig, maar we kunnen nu meedelen dat de 2022s op hun pootjes aan het landen zijn. De witte Lumière de Silex die we afgelopen week in het glas hadden is absoluut klaar voor de verkoop…
GUT OGGAU’S EUGENIE
Via hogere-wiskunde-biodynamisch wijndomein Gut Oggau aan de Neusiedlersee in Burgenland met de herkenbare portretten van fictieve familieleden op de labels kunnen we kennismaken met een nieuw familielid genaamd Eugenie. Eugenie komt uit dezelfde PIWI-gaarden als de cuvée Cecilia, en deze stokken zijn door de Oggau’s met hoge plantdichtheid en als kleine boompjes aangeplant. Deze gaarden – volgens de Oggau’s de toekomst van het domein – worden door de Oggau’s de Garden of Eden genoemd wegens de vele flora en fauna. Eugenie is net als Cecilia een grote blend van veel verschillende samen-aangeplante druivenrassen, en wordt deels op de schillen gehouden en deels direct geperst, waardoor de wijn uiteindelijk als een delicate, mineraalrijke oranje wijn de fles uit komt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! We verwachten de verse Oggau’s halverwege oktober uit te kunnen leveren, en hebben veel vertrouwen dat ze in het herfstige Amsterdam goed uit de fles zullen komen. We zullen tijdens onze collectieproeverij begin november ook het een en ander uit Oggau laten proeven, uiteraard.
PRODUCENTENBEZOEK 1/2: DOMAINE DU PETIT ORATOIRE (VALLIGUIÈRES, GARD)
Halverwege september bezochten Dick en Olivier tijdens een flitsbezoek Domaine du Petit Oratoire en L’Absurde Génie des Fleurs om te kijken, horen, zien en voelen hoe dit oogstjaar voor hen is geweest.
Voor Domaine du Petit Oratoire, wat door Lori Haon en zeven collega’s wordt gerund, was 2024 een bewogen oogstjaar. Sinds dit jaar is het ruim 20 hectare beslaande domein officieel biodynamisch gecertificeerd, wat een zeer indrukwekkende prestatie is, maar verloren ze dit jaar tegelijkertijd helaas zo’n 60% van de oogst aan meeldauw wegens het gigantisch natte voorjaar, ondanks de inzet en zware werkzaamheden. Gelukkig was de kwaliteit van de vergistende (en in veel gevallen na een paar dagen al droge!) 2024s erg goed, en precies zoals Lori het graag ziet: veel aromatische expressie, frisse zuren en lage alcoholpercentages.
We proefden onder andere ‘basis’-cuvée Copains 2024 (voorheen Attendant Les Copains) die met het nieuwe label er wat knapper uit ziet, en enorm sappig en levendig was. Ook Gratte Conil, het wit, was gigantisch goed, en kwam niet eens boven de 11,5% uit, ondanks dat de witte Rhône-druiven soms wat log uit de hoek kunnen komen. Verdere hoogtepunten waren de experimentele cuvée Oxymore (3-jaar sous voile Chardonnay), Hors Piste (lichtrood/oranje van Riesling en Pinot Noir van eigen aanplant in sélection massale) en de nog-macererende Roussanne met 9,5% uit Georgische qvevri buiten de kelder. Uiteraard hebben we ook uitgebreid gepraat over de toekomst van de Gard en het domein, en werden we gerustgesteld door Lori’s bedachtzame, hoopvolle en verbindende woorden. We hopen binnenkort een aantal nieuwe wijnen van Domaine du Petit Oratoire binnen te halen, en waren stilaan al in gesprek met Lori over bag-in-box- en KeyKeg-mogelijkheden…
PRODUCENTENBEZOEK 2/2: L’ABSURDE GÉNIE DES FLEURS (BÉDARIEUX, HÉRAULT)
Vanuit de Gard reden Dick en Olivier door naar Bédarieux, een klein dorpje in de Hérault, de Haut-Languedoc, waar Miha Trifa en Tom Gauthier allebei relatief hoog in de heuvels in een groene oase wonen. We werden (na een kleine duik en slok van cuvée Ciu 2023 bij de Pont du Diable) ontvangen door Tom en Miha, maar ook het aanwezige oogstteam, die op de betreffende middag een verlaten gaardje hadden geoogst en het fruit hadden verwerkt en de vergisting hadden opgestart. ‘s Avonds bespraken we onder het genot van fantastische Absurde-wijnen (oude stokken Carignan uit 2019!!!) en een feestmaal veel, waaronder Japanse film, experimentele muziek (onder andere het muziekproject van Miha en haar partner Gaël, genaamd Géometries), de huidige jaargang, de fysieke en lucide werking van wijnen, Miha en Tom’s relatie met Alain Castex en de grote liefde voor Carignan, Cinsault en witte en grijze Terret. Ook werden wij uitgenodigd de volgende ochtend mee te helpen met de oogst van de druiven voor cuvée Zmeurica en het persen van cuvée Adiere, waar wij natuurlijk geen nee tegen konden zeggen.
Bij het ochtendgloren reden we naar een zeer oude, bijna-niet-gesnoeide wijngaard hoog boven het dorpje Clairac, waar de Absurde’s sinds afgelopen jaargang ook hun wijnkelder hebben. Deze wijngaard was de Zmeurica-gaard, met oude stokken Cinsault, Carignan, Aramon, Cabernet, Terret Gris, Mourvèdre en vele andere rassen, allemaal door elkaar aangeplant, en wilder dan wild. Het was erg bijzonder om onder leiding van Miha en Tom, met een groep van zo’n 15 personen rustig aan door de gaarden te bewegen, de druiven te proeven (en zeer belangrijk: te ruiken), en de selectie al in de gaard te maken. Uiteindelijk kwamen er 87 ‘caisses’ aan fruit van de gaard, die zich naar een paar honderd flessen zullen vertalen. Interessant is overigens dat de Absurde’s al eens eerder deze gaard hadden bezocht, om voor twee andere cuvées (Tutti Frutti en Arc) een aantal caisses met wat minder-rijp fruit te oogsten en te blenden met vroeger- en later geplukt fruit van andere gaarden. De diversiteit aan verschillende druivenrassen ín de wijngaarden, maar ook de diversiteit aan verschillende rijpheid-niveau’s voor andere cuvées verklaren mogelijk ook het dynamische karakter van de wijnen van L’Absurde Génie des Fleurs.
Na deze druiven naar de kelder te hebben gereden werd er uitgebreid en heel erg lekker vegetarisch geluncht, onder het genot van (bijna-uitgefermenteerde) 2024-sappen van cuvée Arc, Tutti Frutti, Ploum en Adiere, en dronken we onder andere ook Dor 2023, Zmeurica 2022 en Catifea 2023, allemaal bomvol leven en spanning. Na de lunch werd een deel van de groep ingezet om de cuvée Adiere 2024, die vier dagen schilcontact had gehad, van de schillen te halen en te persen met twee zeer kleine verticale basket-persen, om het daarna over te hevelen in een stalen tank. Het andere deel van de groep, stortte zich op het methode bouquet-deel van de dag. Bij elke dag dat er druiven binnenkomen van de oogst worden er een paar kratjes met druiven handmatig ontsteeld (lees: druif voor druif van de takjes geknipt…) voor cuvée Dor. Arbeidsintensief, maar gezien de energie van deze wijn van afgelopen jaargangen absoluut de moeite waard…
Tijdens ons bezoek aan L’Absurde Génie des Fleurs werd ons duidelijk dat Tom, Miha, Gaël en de groep vrienden die daar met de oogst hielpen erg bijzondere mensen zijn, met een bepaalde blik op het leven waar wij ons ook goed mee kunnen identificeren. De expressieve en soms zeer experimentele wijnen zijn creatieve uitingen van hun ideeën, en werd voor ons nogmaals bevestigd dat Tom en Miha en hun wijnen een speciale plek in het Zuivere portfolio innemen.
COLLECTIEPROEVERIJ 2024
Eerder deze maand hebben we ook de uitnodigingen voor de collectieproeverij via dit kanaal verstuurd, maar we zouden jullie graag nog middels deze mailing aan het evenement op zaterdag 2 en zondag 3 november willen herinneren. Zie hieronder voor specifieke informatie en instructies met betrekking tot het reserveren van een ticket en/of plaatsen van een reservering voor de diners bij Restaurant Choux en Bar Centraal.
- Dit jaar houden we onze jaarlijkse collectieproeverij op zaterdag 2 en zondag 3 november tussen 13:00 en 17:00, op de 3e verdieping boven Restaurant Choux (De Ruyterkade 128, Amsterdam).
- Let op: onze professionele klanten zijn al vanaf 11:00 welkom, vanaf 13:00 is de proeverij toegankelijk voor iedereen.
- Dit jaar zullen er zeven Zuivere producenten persoonlijk aanwezig zijn om hun eigen wijnen toe te lichten, naast dat er een ruime selectie wijnen van de andere Zuivere producenten te proeven valt. Dit jaar verwelkomen we Tom Lubbe van Domaine Matassa, aanstormend Noord-Rhône-talent Thibaud Capellaro, Meli Ligas van Ktima Ligas, Iago Bitarishvili & Marina Kurtanidze van Iago’s Wine, Daniele Portinari, Matthijs van der Sluis van La Forastera en Vicky & Nahuel van Pequenos y Salvajes.
- Tijdens het weekend zullen een aantal aanwezige wijnmakers lezingenhouden. Verdere informatie, het schema en de onderwerpen zullen nog volgen via de website en onze Instagram.
- Op zaterdag organiseren we een wijnmakersdiner bij Restaurant Choux, en op zondag schuiven we aan bij Bar Centraal. Reserveringen voor het diner bij Choux kunnen worden gemaakt via de website van Choux, en voor het diner bij Bar Centraal via hun website. Het diner bij Choux kost €125, waarbij de ticketprijs inclusief aperitief, bijpassende wijnen, waterservice en koffie of thee is. Bij Bar Centraal is de setting iets informeler, maar zullen er uiteraard speciale wijnen van de aanwezige producenten beschikbaar zijn, zowel per glas als fles.
Voor de proeverij dient iedereen zich aan te melden, wat kan via de groene aanmeldknop. Een ticket kost €12,50 voor onze particuliere klanten, en het Zuiver-proefglaasje mag mee naar huis worden genomen.
Selecteer op de eventpagina de juiste dag, en bestel het gewenste aantal tickets. Let op: Wegens de capaciteit van de ruimte zijn de tickets voor particuliere klanten beperkt beschikbaar.
Klik hier om je aan te melden!
Al met al lijkt oktober dus druk te worden, en hebben we voldoende leuke nieuwe wijnen om mee aan de slag te gaan. We zijn hier de komende maand ook druk bezig met de organisatie van de collectieproeverij, en we hopen jullie allemaal graag op zaterdag 2 en/of zondag 3 november hier te zien, om samen op de mooie wijnen te proosten. Ook verwachten we de terugkomst van Dana eind oktober, wat voor ons nóg een reden is om de vlag uit te hangen. Bij interesse en wijnvragen kunnen jullie ons zoals gewoonlijk via info@zuiverwijnen.nl bereiken.
Meld je hier aan voor de Zuiver Wijnen nieuwsbrief!
Op Substack zullen we onze maandelijkse nieuwsbrieven delen, waarin we nieuwe wijnmakers, wijnen en vintages uitlichten, en waar we evenementen en proeverijen zullen aankondigen.