<< terug

Romuald Valot

Beaujeu, Beaujolais, Frankrijk
1652
1653
1654
1655
1656
1657
1658

Oppervlakte +- 10 ha.
Natuurlijk sinds 2013

Over de wijnmaker
Romuald Valot is geboren in de Bourgogne, en komt uit een ware wijnmakersfamilie. Naar traditie heeft Romuald het eerste deel van zijn carrière doorgebracht op statige, klassieke Bourgogne domeinen, totdat hij er op een gegeven moment genoeg van had, en een totaal ander pad in is geslagen. In 2013 verhuisde Romuald naar Beaujeu, in het westen van de Beaujolais, om daar zijn droom na te jagen en zijn passieproject te beginnen. Hij woont in Beaujeu samen met partner Cosima hoog in de heuvels in het gebouw naast zijn cuverie, omringd door stokoude wijngaarden.

Over het domein en de wijngaarden
Toen hij in 2013 begon kon hij drie hectare van 100-jaar-oude stokken overnemen op zo’n 500 meter boven zeeniveau, wat voor de Beaujolais een stevige hoogte is. Sindsdien heeft hij zijn domein uitgebreid met nog zo’n acht hectare op andere plekken in en rondom de Beaujolais, en heeft hij zelfs een hectare aan Pinot Noir in Ladoix, in de Côte de Beaune.

Romuald’s gaard-huishouding gaat een stuk verder dan dat het biologische voorschrijft. Zo gebruikt Romuald nooit koper of zwavel voor het bespuiten tegen schimmels, wat zelfs in natuurwijnkringen zeldzaam is. Hij zegt er zelf over dat ‘ie strengt tegen bespuiten en tegen iedere vorm van chemie in de wijngaard of kelder is, zelfs tegen zwavel en koper, waar men normaliter van zegt dat het ‘natuurlijk’ is. Toen hij voor ‘conventionele domeinen’ in Chambolle-Musigny werkte had hij constant last van huiduitslag, en had hij vervormde nagels, simpelweg wegens het gebruik van chemicaliën.
Romuald gebruikt daarentegen wel tisanes en infusies voor het bespuiten van zijn gaarden; dit zijn zowel klassiekere biodynamische infusies en theeën, als wel zelf-geconstrueerde infusies van wilde kruiden uit de gaarden, met lokaal bronwater, klei en wei als basis. Ook is Romuald begonnen met het niet- of ‘minimaal’ snoeien van een paar gaarden, en is hij op sommige plekken gestopt met ploegen. Niet ploegen en weinig snoeien gaat ten koste van de totale opbrengsten, maar zorgt voor betere bodemgezondheid en betere weerbaarheid tegen ziekten. De lagere opbrengsten hebben daarentegen een beter concentraat, een lager pH en lagere alcoholpercentages, waardoor de complexiteit maar ook verteerbaarheid zelfs in de warmste jaargangen gewaarborgd blijft.

Over de wijnen
Romuald’s vinificatie is daarentegen tamelijk simpel en rechtdoorzee, waar het werk in de wijngaarden veel tijd en geduld vereist. In de cuverie vult hij zijn fiberglas en stalen cuves met hele trossen en past hij een soort carbonische ‘infusie’ toe, waarna hij zijn wijnen rijpt in oude barriques. Romuald perst alle druiven na de infusie met een oude, verticale pers, waardoor de zachte, verfijnde texturen behouden blijven, en de druiven en wijnen-in-wording nergens grof worden behandeld. Mede hierdoor staan de wijnen bol van de bloemen en het fruit, maar hebben door de veelal granieten bodem, de elevatie en de leeftijd van de stokken goede minrealiteit. Verder komt door de vat-rijping de ware potentie van het fruit goed naar boven, zonder dat het hout de wijnen overschaduwd.

Alle wijnen barsten van de energie en spanning, en zijn vergeleken met de wijnen van zijn streekgenoten uniek in stijl.

Instagram Romuald & Cosima Valot (Domaine Les Sauvageons)
NDP-profiel Romuald Valot

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader