Zuivere update oktober 2024

5239da5e 8697 45f5 9e62 e86c475d4f1c 3024x4032 scaled

De 2023-release van Romuald Valot en nieuwe wijnen van Clos du Tue-Boeuf, Podere Pradarolo, Gut Oggau, nieuwe wijnpakketten, verslag van producentenbezoeken, de collectieproeverij en meer!

image

Het najaar breekt aan, en ondanks dat de dagen kort worden en de temperatuur zakt, hebben wij voldoende om enthousiast over te zijn en om naar uit te kijken. Zo hebben we afgelopen september prachtwijnen van een aantal van onze favoriete zéro-zéro-producenten uitgebracht en hebben we de officiële uitnodiging voor onze jaarlijkse collectieproeverij verstuurd. De collectieproeverij zal het eerste weekend van november plaatsvinden, en een zevental producenten zullen hun wijnen laten proeven, waaronder Tom Lubbe van Domaine MatassaIago & Marina uit Georgië en Meli Ligas van Ktima Ligas. Een korte herinnering aan de datum en een link naar de evenement-pagina staat verderop in deze mailing.

Naast dat we erg uitkijken naar de collectieproeverij zijn er ook een aantal nieuwe wijnen die we met veel enthousiasme deze maand kunnen vrijgeven. Zo zijn bijvoorbeeld de wijnen van Romuald Valot vanaf deze maand officieel klaar voor de verkoop en hebben we een nieuw transport van Clos du Tue-Boeuf ontvangen met nieuw wit en terug-van-weggeweest rood, waaronder de geniale Gamay-cuvée La Butte. Mid-september bezochten we overigens ook Domaine du Petit Oratoirein Gard en L’Absurde Génie des Fleurs in de Hérault, waar we nieuwe wijnen proefden, een nieuwe Absurde-cuvée persten en druiven voor cuvée Zmeuricaoogstten, dus deze bezoeken zullen ook nog kort even worden toegelicht.

Lees hieronder verder voor al het wijnnieuws en de uitnodiging voor de collectieproeverij!


PERMACULTUUR-BOJO VAN ROMUALD VALOT UIT BEAUJEU

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2672cbca 2cbe 43fe b304
Lunch-voorbereidingen chez famille Valot, april 2024

Om met de deur in huis te vallen: de Beaujolais’ van Romuald Valot zijn binnen, en ze zijn net zo fantastisch als afgelopen jaar. Het stel Romuald & Cosima Valot, die wij afgelopen april bezochten, hoog in de heuvels ten zuidwesten van Fleurie en Chénas, maakt wijn van druiven uit permacultuur-gaarden, waarvan een deel rondom het huis liggen.

Romuald was vroeger keldermeester van een sjiek Bourgogne-domein, maar merkte na decennialang daar te hebben gewerkt dat de chemische producten in gaard en kelder een negatief effect hadden op zijn gezondheid. Hierop besloot hij te verhuizen naar een stukje land in de Beaujolais, op relatief veilige afstand van (lees: een stuk hoger gelegen dan) de chemisch-bewerkte gaarden die net zoals in de Bourgogne ook in de Beaujolais het landschap domineren. Tegenwoordig proberen Romuald & Cosima de gaarden onaangetast te laten, op wat minimaal snoeiwerk en soms, in problematische jaren, besproeiingen met homeopatische hoeveelheden koper in de gaarden na. In principe is dit wat permacultuur behelst, alhoewel het stel, wegens het zeer geringe sprayen in 2023, niet ‘vignes en permaculture’ maar zeer transparant 160 g/ha/jaar koper’ op het achterlabel vermeld. Gezien de hoge leeftijd van de wijnstokken en het gecontroleerde laissez-faire in de wijngaarden schommelen de opbrengsten tussen de 5-15 hL/ha, vergeleken met het normale vier- tot tienvoudige voor de cru’s in de regio.

Wat de wijnen betreft dragen alle wijnen dit jaar de appellaties van de cru’s waar ze vandaan komen, en hebben we naast twee Beaujolais-Villages’ (de frissere Électron Libre en de zwoelere ‘normale’ B-V) ook een diepe, energieke Chénas, fruitige Chiroubles en een kruidige Brouilly beschikbaar, plus de geniale oranje Chardonnay-Gamay-blend genaamd Anonyme. De prijzen zijn net als vorig jaar schrikbarend scherp, zeker gezien de erg lage opbrengsten. De aantallen zijn in ieder geval beperkt, dus neem gerust contact op bij interesse of voor meer informatie.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F7517bb1e b00f 4114 bc41
Vijf van de zes 2023s van Romuald en Cosima

ALLEDAAGSE EN BIJZONDERE CLOS DU TUE-BOEUFS

Afgelopen maand hadden we een Clos du Tue-Boeuf-spoedsituatie, waardoor Zoé Puzelat nét voor de oogst nog een aantal pallets op transport naar Nederland heeft kunnen zetten. Hierdoor kunnen we onder andere al 2023 Romorantin uitleveren, en hebben we weer voldoende Vin Blanc om het najaar mee door te komen. Wat de 2023 Vin Blanc betreft, mag er worden gezegd dat deze jaargang een van de lekkerste is die we in tijden proefde; niet té geparfurmeerd maar precies fruitig genoeg, en met een indrukwekkende mineraal-lengte. Verder hebben we ook de rode evenknie ontvangen, alhoewel we ook nog voldoende Vin Rouge 2022beschikbaar hebben. Vin Rouge 2022 was een tijdje wat instabiel en onstuimig, maar proeft nu weer zoals ‘ie zou moeten. De iets grotere Rouillon 2023, van Pinot en Gamay uit een mooi stukje gaard in Cheverny, is nu ook weer beschikbaar. Als klap op de vuurpijl is cuvée La Butte, gemaakt van 100% Gamay van oude stokken, terug van weggeweest. De laatste jaargang dat we met La Butte werkten was 2019, en daar hebben we alleen maar goede herinneringen aan. Loire-Gamay zoals we het graag zien, met geconcentreerd fruit, maar ook met voldoende frisse kruidigheid wegens de noordelijkere breedtegraad vergeleken met Beaujolais, Auvergne of Ardèche. 

Met de spoedsituatie is het overigens goed gekomen, en wordt Romorantin 2022 rijkelijk geschonken in de wijnpairing bij De Librije***…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F5239da5e 8697 45f5 9e62
La Butte 2023; nu zelfs met sjieke wassen bovenkant, net zoals de andere ‘grotere’ 2023s. Het oog wil af en toe ook wat…

(PS. We hebben in zeer beperkte hoeveelheden La Gravotte Rouge 2023 – gemaakt zachte Pinot Noir met opzwepende Pinot Gris – en oude-stokken-Chenin-cuvée Les Madères 2023 ontvangen ontvangen. Deze staan niet online, maar neem contact op bij interesse.)


NIEUWE PAKKETTEN ONLINE OP DE WEBSITE

Het officiële aanbreken van de herfst gaat uiteraard gepaard met een update van de Zuivere wijnpakketten. Vanaf heden prijkt er weer een herfstpakket op de website en zijn het Zuivere Basispakket en de Drink Like A Georgian geüpdatet.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2d63740a 00b3 4e9a aea2
De nieuwe editie van het Georgische pakket is perfect voor het herfstige weer…

PODERE PRADAROLO ONDERWEG

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2f403313 164b 4cbf 9f52
Figo met Alberto van Podere Pradarolo in de gaarden, juni 2024

Aangezien de wijnen van Podere Pradarolo zeer in trek zijn is het zo gelopen dat we deze zomer een aantal wijnen hebben uitverkocht, die we toentertijd nog niet konden vervangen met de nieuwe jaargang. Gelukkig kunnen we meedelen dat nieuwe jaargangen en re-stocks van het Emiliaanse natuurwijn-geweld onderweg naar Nederland zijn, en we eerdaags een aantal publieksfavorieten weer kunnen uitleveren. Zo komt de mousserende oranje bubbel Indocilis Bianco, gemaakt van inheems ras Spergola, weer binnen, net zoals het roze zusje en prijs-kwaliteitsknaller Indocilis Rosato. Verder zijn we zéér benieuwd naar de nieuwe jaargang van de lichtoranje Ex Alba, gemaakt van de beste Trebbiano uit Abruzzo, en vullen we de voorraad Vej 2022 aan. Ten slotte ontvangen we ook weer een aantal dozen van Pradarolo’s passito die wordt gemaakt van de druif Termarina in solera-stijl, perfect voor de herfstige nagerechten en kaasgangen. Deze botteling van Il Canto del Cio’ wordt gemaakt door de passiti van jaargangen 2007 tot en met 2021 te blenden, wat de wijn diep en intens maakt, maar waar de toevoeging van de jongere jaargangen ook vers fruit biedt. De wijnen staan momenteel dus nog niet online, maar zijn vanaf half oktober beschikbaar.


ROBINOT’S 2022S

Deze zomer waren de witte Robinot’s, net zoals andere 2022s van andere wijnmakers door Europa heen, wat onstuimig, maar we kunnen nu meedelen dat de 2022s op hun pootjes aan het landen zijn. De witte Lumière de Silex die we afgelopen week in het glas hadden is absoluut klaar voor de verkoop…


GUT OGGAU’S EUGENIE

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F35428c81 f108 4faf 9a6e
Tijdens ons bezoek aan de Oggau’s afgelopen najaar dronken we onze eerste fles Eugenie samen met Stephanie & Eduard bij Taubenkobel aan de Neusiedlersee, en waren zéér onder de indruk…

Via hogere-wiskunde-biodynamisch wijndomein Gut Oggau aan de Neusiedlersee in Burgenland met de herkenbare portretten van fictieve familieleden op de labels kunnen we kennismaken met een nieuw familielid genaamd Eugenie. Eugenie komt uit dezelfde PIWI-gaarden als de cuvée Cecilia, en deze stokken zijn door de Oggau’s met hoge plantdichtheid en als kleine boompjes aangeplant. Deze gaarden – volgens de Oggau’s de toekomst van het domein – worden door de Oggau’s de Garden of Eden genoemd wegens de vele flora en fauna. Eugenie is net als Cecilia een grote blend van veel verschillende samen-aangeplante druivenrassen, en wordt deels op de schillen gehouden en deels direct geperst, waardoor de wijn uiteindelijk als een delicate, mineraalrijke oranje wijn de fles uit komt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! We verwachten de verse Oggau’s halverwege oktober uit te kunnen leveren, en hebben veel vertrouwen dat ze in het herfstige Amsterdam goed uit de fles zullen komen. We zullen tijdens onze collectieproeverij begin november ook het een en ander uit Oggau laten proeven, uiteraard.


PRODUCENTENBEZOEK 1/2: DOMAINE DU PETIT ORATOIRE (VALLIGUIÈRES, GARD)

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F677f4543 f48e 4c14 bffe

Halverwege september bezochten Dick en Olivier tijdens een flitsbezoek Domaine du Petit Oratoire en L’Absurde Génie des Fleurs om te kijken, horen, zien en voelen hoe dit oogstjaar voor hen is geweest.

Voor Domaine du Petit Oratoire, wat door Lori Haon en zeven collega’s wordt gerund, was 2024 een bewogen oogstjaar. Sinds dit jaar is het ruim 20 hectare beslaande domein officieel biodynamisch gecertificeerd, wat een zeer indrukwekkende prestatie is, maar verloren ze dit jaar tegelijkertijd helaas zo’n 60% van de oogst aan meeldauw wegens het gigantisch natte voorjaar, ondanks de inzet en zware werkzaamheden. Gelukkig was de kwaliteit van de vergistende (en in veel gevallen na een paar dagen al droge!) 2024s erg goed, en precies zoals Lori het graag ziet: veel aromatische expressie, frisse zuren en lage alcoholpercentages.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0fe90695 547f 4986 83aa
Lori maakt bijna al zijn wijn in (paarse!) betonnen cuves, alhoewel er op dit moment maar zo’n 40% van de capaciteit wordt benut

We proefden onder andere ‘basis’-cuvée Copains 2024 (voorheen Attendant Les Copains) die met het nieuwe label er wat knapper uit ziet, en enorm sappig en levendig was. Ook Gratte Conil, het wit, was gigantisch goed, en kwam niet eens boven de 11,5% uit, ondanks dat de witte Rhône-druiven soms wat log uit de hoek kunnen komen. Verdere hoogtepunten waren de experimentele cuvée Oxymore (3-jaar sous voile Chardonnay), Hors Piste (lichtrood/oranje van Riesling en Pinot Noir van eigen aanplant in sélection massaleen de nog-macererende Roussanne met 9,5% uit Georgische qvevri buiten de kelder. Uiteraard hebben we ook uitgebreid gepraat over de toekomst van de Gard en het domein, en werden we gerustgesteld door Lori’s bedachtzame, hoopvolle en verbindende woorden. We hopen binnenkort een aantal nieuwe wijnen van Domaine du Petit Oratoire binnen te halen, en waren stilaan al in gesprek met Lori over bag-in-box- en KeyKeg-mogelijkheden…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b2fbef8 a13f 43ba 92dc
Merci, Lori!

PRODUCENTENBEZOEK 2/2: L’ABSURDE GÉNIE DES FLEURS (BÉDARIEUX, HÉRAULT)

Vanuit de Gard reden Dick en Olivier door naar Bédarieux, een klein dorpje in de Hérault, de Haut-Languedoc, waar Miha Trifa en Tom Gauthier allebei relatief hoog in de heuvels in een groene oase wonen. We werden (na een kleine duik en slok van cuvée Ciu 2023 bij de Pont du Diableontvangen door Tom en Miha, maar ook het aanwezige oogstteam, die op de betreffende middag een verlaten gaardje hadden geoogst en het fruit hadden verwerkt en de vergisting hadden opgestart. ‘s Avonds bespraken we onder het genot van fantastische Absurde-wijnen (oude stokken Carignan uit 2019!!!) en een feestmaal veel, waaronder Japanse film, experimentele muziek (onder andere het muziekproject van Miha en haar partner Gaël, genaamd Géometries), de huidige jaargang, de fysieke en lucide werking van wijnen, Miha en Tom’s relatie met Alain Castex en de grote liefde voor Carignan, Cinsault en witte en grijze Terret. Ook werden wij uitgenodigd de volgende ochtend mee te helpen met de oogst van de druiven voor cuvée Zmeurica en het persen van cuvée Adiere, waar wij natuurlijk geen nee tegen konden zeggen.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2dcdbcdc ee6b 4158 8ebf
Dick bereidt zich voor op de oogst voor het huis van Miha, in de heuvels bij Bédarieux, september 2024

Bij het ochtendgloren reden we naar een zeer oude, bijna-niet-gesnoeide wijngaard hoog boven het dorpje Clairac, waar de Absurde’s sinds afgelopen jaargang ook hun wijnkelder hebben. Deze wijngaard was de Zmeurica-gaard, met oude stokken Cinsault, Carignan, Aramon, Cabernet, Terret Gris, Mourvèdre en vele andere rassen, allemaal door elkaar aangeplant, en wilder dan wild. Het was erg bijzonder om onder leiding van Miha en Tom, met een groep van zo’n 15 personen rustig aan door de gaarden te bewegen, de druiven te proeven (en zeer belangrijk: te ruiken), en de selectie al in de gaard te maken. Uiteindelijk kwamen er 87 ‘caisses’ aan fruit van de gaard, die zich naar een paar honderd flessen zullen vertalen. Interessant is overigens dat de Absurde’s al eens eerder deze gaard hadden bezocht, om voor twee andere cuvées (Tutti Frutti en Arc) een aantal caisses met wat minder-rijp fruit te oogsten en te blenden met vroeger- en later geplukt fruit van andere gaarden. De diversiteit aan verschillende druivenrassen ín de wijngaarden, maar ook de diversiteit aan verschillende rijpheid-niveau’s voor andere cuvées verklaren mogelijk ook het dynamische karakter van de wijnen van L’Absurde Génie des Fleurs.

Zmeurica wijngaard Absurde Génie des Fleurs
De wilde, oude doch kerngezonde wijngaard, september 2024

Na deze druiven naar de kelder te hebben gereden werd er uitgebreid en heel erg lekker vegetarisch geluncht, onder het genot van (bijna-uitgefermenteerde) 2024-sappen van cuvée Arc, Tutti Frutti, Ploum en Adiere, en dronken we onder andere ook Dor 2023, Zmeurica 2022 en Catifea 2023, allemaal bomvol leven en spanning. Na de lunch werd een deel van de groep ingezet om de cuvée Adiere 2024, die vier dagen schilcontact had gehad, van de schillen te halen en te persen met twee zeer kleine verticale basket-persen, om het daarna over te hevelen in een stalen tank. Het andere deel van de groep, stortte zich op het methode bouquet-deel van de dag. Bij elke dag dat er druiven binnenkomen van de oogst worden er een paar kratjes met druiven handmatig ontsteeld (lees: druif voor druif van de takjes geknipt…) voor cuvée Dor. Arbeidsintensief, maar gezien de energie van deze wijn van afgelopen jaargangen absoluut de moeite waard…

méthode bouquet bij de Absurde Génies...
Méthode bouquet…

Tijdens ons bezoek aan L’Absurde Génie des Fleurs werd ons duidelijk dat Tom, Miha, Gaël en de groep vrienden die daar met de oogst hielpen erg bijzondere mensen zijn, met een bepaalde blik op het leven waar wij ons ook goed mee kunnen identificeren. De expressieve en soms zeer experimentele wijnen zijn creatieve uitingen van hun ideeën, en werd voor ons nogmaals bevestigd dat Tom en Miha en hun wijnen een speciale plek in het Zuivere portfolio innemen.

Absurde Génie des Fleurs
Vóór het persen van Adiere werd er buiten de nieuwe kelder geluncht, bereidt door Gaël (in het wit)

Klik hier voor de website


COLLECTIEPROEVERIJ 2024

Eerder deze maand hebben we ook de uitnodigingen voor de collectieproeverij via dit kanaal verstuurd, maar we zouden jullie graag nog middels deze mailing aan het evenement op zaterdag 2 en zondag 3 november willen herinneren. Zie hieronder voor specifieke informatie en instructies met betrekking tot het reserveren van een ticket en/of plaatsen van een reservering voor de diners bij Restaurant Choux en Bar Centraal.

  • Dit jaar houden we onze jaarlijkse collectieproeverij op zaterdag 2 en zondag 3 november tussen 13:00 en 17:00, op de 3e verdieping boven Restaurant Choux (De Ruyterkade 128, Amsterdam).
  • Let op: onze professionele klanten zijn al vanaf 11:00 welkom, vanaf 13:00 is de proeverij toegankelijk voor iedereen.
  • Dit jaar zullen er zeven Zuivere producenten persoonlijk aanwezig zijn om hun eigen wijnen toe te lichten, naast dat er een ruime selectie wijnen van de andere Zuivere producenten te proeven valt. Dit jaar verwelkomen we Tom Lubbe van Domaine Matassa, aanstormend Noord-Rhône-talent Thibaud Capellaro, Meli Ligas van Ktima Ligas, Iago Bitarishvili & Marina Kurtanidze van Iago’s WineDaniele Portinari, Matthijs van der Sluis van La Forastera en Vicky & Nahuel van Pequenos y Salvajes.
  • Tijdens het weekend zullen een aantal aanwezige wijnmakers lezingenhouden. Verdere informatie, het schema en de onderwerpen zullen nog volgen via de website en onze Instagram.
  • Op zaterdag organiseren we een wijnmakersdiner bij Restaurant Choux, en op zondag schuiven we aan bij Bar Centraal. Reserveringen voor het diner bij Choux kunnen worden gemaakt via de website van Choux, en voor het diner bij Bar Centraal via hun website. Het diner bij Choux kost €125, waarbij de ticketprijs inclusief aperitief, bijpassende wijnen, waterservice en koffie of thee is. Bij Bar Centraal is de setting iets informeler, maar zullen er uiteraard speciale wijnen van de aanwezige producenten beschikbaar zijn, zowel per glas als fles.
https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F177996a5 f29a 40be 91e8

Voor de proeverij dient iedereen zich aan te melden, wat kan via de groene aanmeldknop. Een ticket kost €12,50 voor onze particuliere klanten, en het Zuiver-proefglaasje mag mee naar huis worden genomen.

Selecteer op de eventpagina de juiste dag, en bestel het gewenste aantal tickets. Let op: Wegens de capaciteit van de ruimte zijn de tickets voor particuliere klanten beperkt beschikbaar.


Klik hier om je aan te melden!


Al met al lijkt oktober dus druk te worden, en hebben we voldoende leuke nieuwe wijnen om mee aan de slag te gaan. We zijn hier de komende maand ook druk bezig met de organisatie van de collectieproeverij, en we hopen jullie allemaal graag op zaterdag 2 en/of zondag 3 november hier te zien, om samen op de mooie wijnen te proosten. Ook verwachten we de terugkomst van Dana eind oktober, wat voor ons nóg een reden is om de vlag uit te hangen. Bij interesse en wijnvragen kunnen jullie ons zoals gewoonlijk via info@zuiverwijnen.nl bereiken.


Meld je hier aan voor de Zuiver Wijnen nieuwsbrief!

Op Substack zullen we onze maandelijkse nieuwsbrieven delen, waarin we nieuwe wijnmakers, wijnen en vintages uitlichten, en waar we evenementen en proeverijen zullen aankondigen.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader