L’Absurde Génie des Fleurs, Gabrio Bini’s prachtwerk, verschillende kleuren Olivier Cousin, een nieuw Zuiver-familielid, oogstverslagen, een sake-beurs en meer!
Augustus is voorbij, en ondanks dat veel wijnliefhebbers deze maand op vakantie waren (en sommigen van jullie zelfs Zuivere wijnmakers hebben bezocht!) zijn wij deze maand druk bezig geweest op het Zuivere honk, én hebben we als allereerste zéér heugelijk nieuws te melden: onze collega Dana heeft sinds afgelopen 17 augustus een tweede zoontje, genaamd Len! Natuurwijnfanaat in de maak, vermoeden we… Wij wensen Dana en familie uiteraard het allerbeste, en hebben hier deze maand al stiekem op het nieuwe leven geproost.
Wat het Zuivere betreft zijn we afgelopen maand druk in de weer geweest met zeer levendige wijnen. Zo hebben we de nieuwe wijnen van Tanca Nica, Thibaud Capellaro, Justine & Patrick Bouju en Shun Minowa verdeeld en online vrijgegeven. Verder hebben we een aantal nieuwe cuvées van L’Absurde Génie des Fleurs geproefd en (zeer) goed bevonden en hebben we in datzelfde deel van het energetisch spectrum ook een aantal wijnen van Panevino met veel plezier getest en vrijgegeven. Deze wijnen zullen we in deze mailing voor het voetlicht brengen, en we zullen op het levendige-wijnen-thema voortborduren met wijnen van Gabrio Bini en wit en bubbels (voor het eerst sinds jaren!) van Olivier Cousin.
Deze mailing bevat verder ook een kort oogstverslag van Job die augustus heeft doorgebracht bij Tom Lubbe van Matassa in de Roussillon, en van Ruby die afgelopen week bij 2Naturkinder in Franken aan het oogsten was. Ook organiseert zusterbedrijf Yoigokochi op 21 september met drie andere importeurs een sake-beurs bij Café Soleil in Amsterdam, waarvoor we jullie graag uitnodigen. Achter de schermen lopen de voorbereidingen voor onze collectieproeverij rustig door, en attenderen we jullie daarom ook nogmaals op de datum van onze collectieproeverij dit jaar.
PANTELLERIA: GABRIO BINI & TANCA NICA
Van droomeiland Pantelleria hebben we weer wijnen van Gabrio & Giotto Biniontvangen. De bekende oranje en roze wijnen kunnen weer rijkelijk vloeien, en voor de echte die-hards hebben we ook weer wat van eeuwenoude stokken Zibibbo (Heritage) en Noord-Rhône-geïnspireerde Syrah (Onda) beschikbaar. Ondanks de stevige prijzen, die gelukkig gelijk zijn gebleven, zijn de wijnen wat ons betreft absoluut het geld waard. Zibibbo (de Pantesco naam voor Muscat d’Alexandrië) drinken hoeft geen dagelijks gebruik te zijn, maar met de feestelijke aroma’s en de diepte, lengte en energie van het eiland kunnen mooie gebeurtenissen goed worden gevierd.
Waar de wijnen van de Bini’s zich aan de wat intensere kant van het spectrum begeven hebben we ook de elegante 2023s van Tanca Nica binnen en reeds grotendeels op allocatie verdeeld. Waar de wijnen van Bini onder hoogspanning staan zijn de wijnen van Tanca Nica juist oases van rust. Voor beide stijlen valt iets te zeggen, en wij drinken wijnen van beide producenten dan ook even graag, maar op verschillende momenten. De kwaliteit, intensiteit, en eilandterroir- en Zibibbo-expressie bij beide wijnmakers staan in ieder geval als palen boven water, en bieden ook mogelijkheid tot leuke vergelijkende proeverijen. Van Tanca Nica zijn er nog een paar dozen van de zachte Soki Soki, de intense (meer Bini-esque) Terra Forte, en de elegante Kaffefi beschikbaar, voor de geïnteresseerden.
De wijnen van beide Pantesco domeinen staan reeds op de website en kunnen vrij worden besteld. Bij vragen en interesse in specifieke wijnen kan er gerust contact op worden genomen.
PANEVINO
Om even in de Italiaanse (zéro-zéro) eilandsferen te blijven zouden we graag obscuur cultdomein Panevino kort willen uitlichten en digitaal een hart onder de riem steken. We vernamen namelijk onlangs van Gianfranco van Panevino dat een bosbrand een groot deel van zijn hooggelegen wijngaarden in het binnenland van Sardinië heeft verwoest. De drone-beelden die Gianfranco meestuurde logen er niet om, en stemden ons uiteraard niet erg vrolijk. Buiten het feit dat hierdoor een deel van de stokken niet meer zal produceren is ook een deel van zijn 2024-oogst in letterlijke rook opgegaan.
Omdat wij Gianfranco graag willen steunen, en zijn hyper-natuurlijke wijnen vaak wat tijd nodig hebben voordat ze klaar zijn voor release, besloten we door onze huidige voorraad heen te proeven, en te kijken welke wijnen nu het mooiste drinken. Gianfranco’s wijnen zijn soms onbegrijpelijk en vreemd, maar als ze précies goed gerijpt zijn, zijn het meesterwerken met spanning en energie, ondanks de warme ondertonen in het serieus Sardijnse rood, roze en oranje. De cuvée ScRock’Onna 2021, op papier krachtpatsend wegens Barbera en Montepulciano (aangevuld met een gigantische veldblend), bleek zacht, floraal en verfijnd, met een energie die de eilandwijnen van Bini en Tanca Nica maar ook de hieronder genoemde wijnen van Absurde Génie des Fleurs bevatten. Naast ScRock’Onna waren we van cuvée Axina e’Ixinau 2020 ook zéér onder de indruk. Cannonau (Sardijnse Grenache) geblend met Carignano en Sangiovese was ook een stuk delicater en verfijnder dan dat wij de wijn konden herinneren, en met iedere slok kwamen de viooltjes en het lichte steenfruit verder omhoog. Ook de oranje cuvée Alvas 2021, de rosé Axina e’Ixinau Craru en de gigantische oxidatieve Girótondo mogen in het lijstje niet ontbreken.
Wij zullen hoogstwaarschijnlijk een steunaankoop plaatsen, en, zoals gewoonlijk hetgeen wat we binnenkrijgen lang laten rijpen en naproeven alvorens het zal worden uitgebracht, maar deze proefronde liet ons weer even stilstaan bij de energetische diepte en breedte van Gianfranco’s werk. Hulde, en sterkte!
HYPNOTISCH WERK VAN L’ABSURDE GÉNIE DES FLEURS
We borduren graag voort op het radicale natuur-thema. In augustus hebben we het eerste deel van de wijnen van L’Absurde Génie des Fleurs geproefd en, met een grote grijns, goedgekeurd. We hebben sinds het voorjaar reikhalzend naar de 2023s van Miha en Tom uitgekeken, en het is nu tijd om het eerste deel vrij te geven. De wijnen, veelal van oude stokken uit de ruige heuvels verstopt in het noorden van de Languedoc, doen stuk voor stuk geestverruimend aan. Ze worden bijna allemaal gemaakt van druiven van enkele percelen, en delen de aromatische, opzwepende en lichte karakteristieken, die paradoxaal genoeg tegenover diepte, lengte en terroir-intensiteit staan. De wijnen komen niet boven de 11,5-12% alcohol uit, en de usual suspects als Arc en Ploum zijn weer beschikbaar (met nóg mooiere labels…). Tutti Frutti hebben we nog een paar flessen van in de winkel staan, maar is sinds afgelopen week al zo goed als uitverkocht. Bovenop dit drietal hebben we ook de nieuwe cuvée Catifea ontvangen, gemaakt van Carignan van vignes centenaires. Een tikje donkerder en dieper dan het hiervoorgenoemde drietal, maar met ieder glas komt de wijn verder los, vol karakter. Donkere bessen, ochtenddauw in het bos, wijn die dingen doet bewegen.
Miha en Tom hebben ons gevraagd een deel van de wijnen later pas uit te brengen, dus ondanks dat we maar een paar dozen van de bovenstaande vier cuvées nu beschikbaar hebben kunnen we later dit jaar nog een aantal cuvées vrijgeven. We zijn er zeker van dat alle Absurde-fans in ieder geval met het eerste deel veel plezier kunnen beleven, en we hebben nog iets moois om naar uit te kijken!
OLIVIER COUSIN’S BUBBELS EN WIT (!?)
Olivier Cousin, die een van onze favoriete producenten is wegens de decennia-lange consistentie in kwaliteit van zijn productie en wegens zijn landbouw-, vinificatie- en levensfilosofie, verraste ons dit voorjaar flink. Van hem wisten we allemaal al dat hij sinds een kleine tien jaar het leeuwendeel van zijn gaarden aan zoon Baptiste had overgedragen, en zichzelf eigenlijk alleen nog toelegde op het maken van twee wijnen van Cabernet Franc: de ‘jonge’ Pur Breton en de ‘oude’ Le Franc. Olivier liet afgelopen jaar al tussen neus en lippen door vallen dat hij toch ook wat andere wijnen aan het maken was, en dit voorjaar kregen we het bericht dat we naast verse Pur Breton ook bubbels van Cabernet en Chenin en een witte cuvée van 100% Chenin mochten komen afhalen. Met beide wijnen laat monsieur Cousin zien dat hij nog précies weet waar hij mee bezig is, ook als het niet op pure, rode Cabernet Franc maken aankomt. De bubbels, genaamd Partage, deden ons bij de eerste slok een beetje denken aan de afgelopen jaargang Années Folles van Robinot: fijn kersen- en frambozenfruit, zilte reductie en met prettige zoetzuren. De witte cuvée van Chenin Blanc doet denken aan het werk van een aantal (bevriende) hardcore wijnmakers uit de Anjou als Patrick Desplats, Jérome Saurigny en Houas Boukella (te vinden bij vrienden van Troppo Giovane): barstensvol leven, goed troebel, laag in alcohol en vol diepte en textuur. Voor deze witte Au-Delà geldt ongetwijfeld wat voor het rood van Cousin geldt, maar ook voor de bijzondere wijnen van Desplats et al.: jong al niet te versmaden wegens het leven en de jeugd, en met een paar jaar rijping indrukwekkend. Beide wijnen staan sinds deze maand op de website naast de huidige jaargangen Le Franc en Pur Breton, die wij ook absoluut niet uit het oog verliezen.
OOGSTVERSLAG 1 – ROUSSILLON (DOMAINE MATASSA)
Onze Zuivere collega’s Job en Ruby zijn deze maand in het buitenland aan het oogsten (geweest), en hebben ons een kort verslagje gestuurd uit de Roussillon en uit Franken, respectievelijk. Job heeft een maand doorgebracht bij Tom Lubbe van Domaine Matassa waar het oogstseizoen al eind juli begon, en Ruby is deze week bij Melanie en Michael van 2Naturkinder die pas net van start zijn.
Job schreef over zijn maand bij Matassa het volgende:
“Dit was het vijfde opeenvolgende seizoen met extreme droogte in de gaarden van Matassa, waardoor de oogst dit jaar wederom vrij klein was. De druiven die er wél waren, waren van mooie kwaliteit en smaakten vers al vrij geconcentreerd. Alle fermentaties gingen erg snel, en onder andere cuvées Marguerite en Tommy Ferriol waren al in beton geheveld om te rijpen toen ik vertrok. Alle vergistte/vergistende sappen smaakten in ieder geval al super, en tijdens de fermentaties viel de Matassa-stijl al flink terug in het glas te proeven! Al met al was het super leerzaam en inspirerend om te zien hoe de wijnen bij Matassa gemaakt worden!”
OOGSTVERSLAG 2 – FRANKEN (2NATURKINDER)
Ruby, die in de eerste oogstweek Melanie en Michael bijstaat schreef over het seizoen en de oogst daar:
“Na mijn treinreis naar Kitzingen in de regio Franken, waar 2Naturkinder is gevestigd, werd ik warm ontvangen door de wijnmaker Michael, die me vertelt over de transitie van het familiebedrijf van zijn ouders naar de zero-zero wijn die hij nu samen met Melanie maakt. Na een middag kennismaken met de anderen beginnen we de volgende ochtend rond half 9 met het oogsten van Chardonnay van een goede vriend van Michael en wijnmaker uit dezelfde regio; Simon Haag.
Dag 2 staat in het teken van het oogsten van Müller Thurgau terwijl we genoten van schitterende uitzichten over de gaarden. Na het harde werk in de wijngaarden kregen we een rondleiding door de wijnkelder, waar we enkele wijnen uit de vaten en stalen tanks konden proeven, waaronder mijn nieuwe favoriet: de Kleine Heimat uit 2022, een oranje wijn die gemaakt wordt van Silvaner, een typische druif uit Franken. Michael legt uit hoe tijd en geduld de wijnen ten goede komen en dat hij zijn wijnen het liefst 1,5 jaar laat rijpen. De daaropvolgende dagen starten we vroeg, terwijl de zon opkomt, met het oogsten van Bacchus en Dornfelder. Dit afgewisseld met heerlijke, gezonde maaltijden en zelfgemaakte zelfgemaakte piquette voor de dorst. De warme dagen en koude nachten van deze week zijn perfect voor de druiven rijping met goed behoud van zuurgehalte dus dat belooft heel wat! Oogsten is een intense maar onvergetelijke ervaring, en wordt beloond met mooie verhalen en fantastische wijnen. “
Wat wij weten van de oogstvolumes in Franken is dat deze ook zijn gedecimeerd wegens vorst in het voorjaar, en de meeldauw wegens het vochtige voorjaar daarna. Al met al valt er over de 2024-jaargang te zeggen dat verschillende regio’s met verschillende problemen kampen, maar dat de gemene deler is dat de oogstvolumes door de problemen stevig zijn verkleind. Voor de wijnmakers (en drinkers) is dit natuurlijk geen prettige wetenschap, maar dit zijn ook feiten die een duidelijke rol spelen in het leven van de (natuurlijke) wijnmaker. Wij kijken in ieder geval wel erg uit naar de wijnen uit de 2024-jaargang, omdat ervaring ons heeft geleerd dat de moeilijkste jaren vaak de mooiste wijnen voortbrengen…
SAKE SIP OP 21 SEPTEMBER
Ook in de wereld van de (pure) sake gebeurt van alles, en om jullie op de hoogte te brengen van hetgeen wat momenteel gaande is organiseren sake-importeurs Yoigokochi, Otemba, Hokkai Kitchen en Kuratje op zaterdag 21 september tussen 12:00-17:00 bij Café Soleil in Amsterdam-Noord een sake-beurs. Meer informatie kan hier worden gevonden, en tickets kunnen via de website van Sake Sip worden besteld. Hopelijk zien we jullie daar!
SAVE-THE-DATE: COLLECTIEPROEVERIJ ZUIVER WIJNEN 2024
Zoals vorige maand ook al kort even genoemd: op zaterdag 2 en zondag 3 november 2024 organiseren wij onze jaarlijkse collectieproeverij waar een aantal van de Zuiver wijnmakers hun wijnen laten proeven naast een brede selectie uit onze collectie. Meer informatie volgt snel!
Het was een stevige lap tekst, maar we vermoeden dat eenieder het juiste kan destilleren uit de grote brok informatie. Goed om in deze aftiteling kort te vermelden is dat we eigenlijk in september de wijnen van Romuald Valot wilden presenteren, maar in de drukte hebben we dit een maand vooruit geschoven. Natuurlijke permacultuur-Bojo hebben jullie volgende maand dus tegoed. De eerste geproefde flessen stemde gelukkig zeer hoopvol…
Voor iedereen die van vakantie terug is/komt en van plan is thuis de wijnkast aan te vullen en een opfrisbeurt te geven staan wij zoals gewoonlijk via de gebruikelijke wegen klaar om vragen op te beantwoorden en te assisteren waar nodig. Hopelijk tot snel, hier in de winkel of elders!
Meld je hier aan voor de Zuiver Wijnen nieuwsbrief!
Op Substack zullen we onze maandelijkse nieuwsbrieven delen, waarin we nieuwe wijnmakers, wijnen en vintages uitlichten, en waar we evenementen en proeverijen zullen aankondigen.