Als eerste: de wijnen van Robinot staan al een paar maanden in onze loods te rusten, en zijn vanaf deze maand klaar om te gaan! Afgelopen voorjaar hebben we de wijnen op meerdere momenten al in het glas gekregen, maar we hebben hier deze week ook nog eens de proef op de som genomen, en de 2021s spetteren zoals verwacht allemaal. Alle beschikbare wijnen staan vanaf deze week op de website. Nog meer all-star nieuws: deze maand verdelen we de tweede lading 2022-wijnen van Domaine Matassa, waaronder de nieuwe jaargang Alexandria, Brutal Rouge, Brutal Orange en Blossom. Halverwege deze maand zullen we deze ook online aanbieden, waarover we jullie via de gebruikelijke kanalen op de hoogte zullen stellen. Er is voor nu nog een klein beetje Marguerite 2022 online beschikbaar. (Leuk feitje: Tom is vorige week al begonnen met oogsten, en de Olla Blanc 2023 zit al in de pijpleiding…) Wat ongezwavelde hoogspanningswijn betreft misstaan de wijnen van L’Absurde Génie des Fleurs niet tussen bovengenoemde namen. We hebben het eerste deel van de 2022s al ontvangen, en er zijn een aantal wijnen uitstekend voor de zomermaanden wegens de verteerbaarheid en de mogelijkheid tot het koelen van het aanlokkelijke, en waanzinnig sappige lichte rood uit de heuvels ten westen van Bédarieux, in de noordelijke Languedoc. Bijna alle cuvées zijn single-parcel, en het fruit komt veelal van oude stokken, waardoor er voor iedere cuvée maar een paar honderd flessen worden gemaakt, en er nog minder de grens over komen. Er staan een paar cuvées op online, maar we hebben van een aantal andere cuvées kleine aantallen op aanvraag beschikbaar, die we ook in de winkel in de schappen hebben zullen staan (‘Amics’ en ‘Dor’, bijvoorbeeld, van beide minder dan 36 flessen op Nederlands grondgebied…). Hypnotiserende energie, en het neigt wat Team Zuiver betreft tegen het verslavende aan. Wij drinken dit! Naast Matassa zijn met hetzelfde transport uit de Roussillon ook de wijnen van Domaine Cotzé meegekomen. Wilfried Garcia’s chai ligt op 1300 meter hoogte in de Pyreneëen, waar hij onder andere allerlei ‘noordelijke’ druivenrassen als Pinot Noir, Sylvaner en Altesse heeft aangeplant. Voor nu hebben we weer zijn welbekende Transhumància Blanc (oranje Muscat à Petits Grains) en Rouge (lichtrood van Carignan Noir, Blanc en Grenache) op voorraad. Daarnaast zijn er Riptide en Terrafurie; beide donkerrosé/lichtrood, gemaakt van twee kleuren druivenrassen. Riptide is aromatisch wegens de Muscat, Terrafurrie is zwoel en verkwikkend, door de Syrah. Wat ons betreft allemaal grote aanraders (en goede Matassa-opvolgers…), kleine aantallen. Het derde deel van het Roussillon-transport bestond uit de oxidatieve, zoete wijnen van Jolly Ferriol. Dit mythische domein (kelder én gaarden) is in 2019 overgenomen door Tom Lubbe (van Domaine Matassa…), en we waren in de veronderstelling dat het einde van onze voorraad JF ook het einde van beschikbaarheid van JF in Nederland zou betekenen. Maar Dick heeft na een privé-proeverij in Parijs van Isabelle en Jean-Luc tóch nog een kleine zending van de (zéér!) langgerijpte oxi-zoete vins doux naturels kunnen organiseren. Op de website staat nu weer een aantal wijnen, waaronder de Rivesaltes Ambré uit 2006, en de D’en Temps. Op hete zomerdagen filosoferen wij nogal eens over pensioneren in de Roussillon; ongezwavelde, oxidatieve wijn gerijpt in de buitenlucht in combinatie met Middellandse-Zee-ansjovis uit Collioure en wat top-rijpe tomaten is eigenlijk het enige wat wij nog om vijf uur ‘s middags willen. Of om 2 uur ‘s nachts. Of om 11 uur ‘s ochtends. Tijdens het schrijven van deze mailing wordt het ons duidelijk dat dit een zéro-zéro-mailing wordt, boordevol wijnen van pure emotie, en wijnen die prettige psychoactieve effecten kunnen hebben. Dat gezegd hebbende zijn we enorm blij mee te delen dat de creaties van Fabio van Vinos Ambiz weer Nederlands grondgebied hebben bereikt. Oude stokken, voornamelijk bubbels en oranje, barstensvol smaak, veelal gevinifiëerd in amfoor. Overdonderende energie en intense sensaties, maar wijnen om zeker ook glimlachend mee in de zon te zitten. We moeten er aan toevoegen dat Ambiz heftigere (en hartigere) tijden heeft gekend, maar dat de wijnen nu een stuk drinkbaarder zijn. Enorm feest in ieder geval. Favorieten als de Pet Nat Rosado, de bekende Alba en nieuwe oranje Villanueva staan nu op de website en in de schappen. Óók binnen: Fabio’s magistrale Garnacha en Tempranillo. Groots en langer gerijpt rood, waar het aardse en paddestoelige zéker in balans is met het pure fruit. Verder nieuw, vers en enorm lekker: de eerste nieuwe wijnen van dit jaar van Davide Andreatta van Il Ceo uit Veneto. Er is zelfs nog wat extra 2021 Vespri Frizzante, gemaakt van Vespaiola, daarnaast de nieuwe ‘ramato’ (koperkleurige) Pigri, gemaakt met langer schilcontact, en de energieke rode Groppea, van vulkanische bodem. Knallers! Uit het Italiaanse kunnen we ook weer verse wijnen aanbieden van I Versanti, zoals Botà, Ribòta, Equinozio en Bandiera Gialla, en is er een nieuwe lang-gerijpte oranje wijn van Moscato Bianco, genaamd Sulì. Verder, verse Lamoresca, verse Donati-bubbels en nieuwe cuvées van Cristiano Guttarolo. Italia, è bellissima… De laatste beetjes van de enorme wijnen van Weingut Werlitsch staan nu online, nadat ze afgelopen maand de deur uit zijn gevlogen, maar er zijn er nu nog een paar vrijelijk te bestellen voor eenieder die graag nog iets van Ewald ‘Opok Hulk’ Tscheppe had willen proberen. Verder is het goed om te vermelden dat we op aandringen van velen óók een kleine selectie sake van Yoigokochi via de website aanbieden, om het bestelgemak te vergroten. We zullen de selectie blijven updaten, maar we beloven een aantal vaste waarden als de Yoigokochi Yuzu en Biden 1999 het hele jaar rond beschikbaar te hebben. Verder zijn we langzaam bezig onze selectie kookproducten uit te breiden, en staat er naast geweldige olijfolie van Lamoresca en garum van Maarten en Merijn nu ook artisanale sojasaus van Inoue Honten op de website. De kleine flesjes soja kunnen makkelijk aan een verzenddoos worden toegevoegd, en tellen dus niet mee voor de doos-vulling in veelvouden van 3. Volgende maand komt er weer aardig wat nieuws aan, en releasen we onder andere wat 2021s en 2022s van Thibaud Capellaro. Thibaud maakt wijn in de Noord-Rhône, en is wat ons betreft een van de meest veelbelovende jonge talenten die we in de zoektocht naar pure, natuurlijke wijnen zijn tegengekomen. Het niveau is enorm hoog, restaurant-waardig, rijpings-bestendig maar ook jong super drinkbaar, complex doch sappig. We zullen er in ieder geval een klein proefmoment ergens in september aan wijdden, aangezien Thibaud’s wijnen wat ons betreft de aandacht verdienen. Naast de wijnen van Thibaud zullen we volgende maand de wijnen van Tanca Nica uitbrengen; in 2022 hebben ze gelukkig aanzienlijk meer kunnen oogsten, en is de kwaliteit uitstekend. To be continued… Klik hier voor alle nieuwe wijnen |