Nieuwe domeinen uit de Jura en Beaujolais!

80B83D39 B585 4D11 8100 40FEA68F421D

Na een geslaagde wijntrip van Dana en Dick afgelopen juni naar de Jura en Beaujolais mogen we nu met veel trots een van onze nieuwste Zuivere producenten aan jullie introduceren: Les Valseuses, Julia Naar en Antoine Le Court, ook bekend van de prachtige B&B ’ Casa Antolia’ die zij runnen in een oud wijnmakers huis uit 1765 in het idyllische door-bos-omringde dorp Les Planches-Près-Arbois in de Jura.Dana bezocht hen in 2018 toen zij net de verbouwing van hun B&B af hadden en experimenteerden met hun eerste cuvée van ingekochte druiven uit de omgeving. Inmiddels heeft het duo zelf gaarden aangeplant in Les Planches waar zij volgend jaar de eerste keer wijn van zullen gaan maken. Daarnaast maken zij verschillende ongezwavelde wijnen van druiven die zij oogtsen bij bevriende wijnboeren uit onder andere de Beaujolais, Bugey, de Elzas en de Lubéron. Sterk beïnvloed door het werk van Alice Bouvot van Domaine L’Octavin waar Antoine gewerkt heeft, past het duo onder andere de ‘flottaison’-methode toe, waarin hele clusters rode druiven worden geïnfuseerd in direct-geperst wit of rood sap. Dit creëert wijnen met lage alcoholpercentages, veel aromatische expressie, en zachte textuur. De gehele range komt op een enkeling na niet boven de 12% uit, en de wijnen zijn een enorm plezier om te drinken. We hebben veel verschillende cuvées op allocatie mogen ontvangen, maar per cuvée zijn de aantallen Jurassisch klein. Voor alle wijnen geldt; wie het eerst komt, het eerst maalt. Klik hier voor de eerste selectie wijnen van Les Valseues

Van de Jura reisden Dana en Dick door naar de Beaujolais, om daar een andere producent te bezoeken die we nu met veel plezier  aan jullie kunnen voorstellen: Romuald Valot en zijn vrouw Cosima. Deze warme en zeer gastvrije mensen leven in de afgelegen (en door menigeen ondergewaardeerde) heuvels van Beaujeu, in het westen van de Beaujolais. Hier bezitten zij sinds 2013 zo’n drie hectare wijngaarden op granieten heuvels, wat zij later hebben uitgebreid naar nog zo’n vijf hectare in andere gedeelten van de Beaujolais. Romuald is radicaal gestopt met ploegen en snoeit zijn gaarden in Beaujeu niet of minimaal wat ten koste gaat van de opbrengst van de wijngaard. Waar deze a-typische snoeiwijze door menige conventionele wijnboer simpelweg als ‘lui’ zal worden bestempeld, laat Romuald juist zien dat dit zorgt voor een betere bodemgezondheid en weerbaarheid tegen ziekten. Tevens hebben zijn lagere opbrengsten een hoger concentraat, een lagere pH en lagere alcoholpercentages, waardoor de complexiteit maar ook de verteerbaarheid zelfs in de warmste jaargangen gewaarborgd blijft. Zijn wijnen zijn zeer betaalbaar, barsten van de energie en je lijkt er niet dronken van te worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Klik hier voor de wijnen van Valot.

Puzelat-fans opgelet! We hebben nieuwe jaargangen en nieuwe wijnen van Clos du Tue-Boeuf ontvangen. Na de desastreuze oogst in 2021, waarbij de Puzelat familie zo’n 90% van de druiven verloor, zijn we allen zeer verheugd dat het jaar 2022 een stuk overvloediger gestemd was. Zo kunnen we nu weer klassiekers verwelkomen zoals Le Petit Bouisson, Frileuse, Vin Rosé en Rouillon; en zijn na lang wachten nu ook La Gravotte Rouge (Pinot Noir en Pinot Gris), Pineau d’Aunis en La Guerrerie beschikbaar en prachtig op dronk om de herfstdagen mee door te komen. Er is ook een nieuwe cuvée meegekomen, Les Madères waarvan Zoé eerder een tank sample mee had naar Amsterdam tijdens de collectie-proeverij vorig jaar november. Een complexe Chenin Blanc, opgedragen aan haar grootmoeder, zeer serieus, kalkig, zout, natte stenen, getoaste hazelnoten en een fleurig witte-bloemen-neus. Voor de liefhebbers van het pure! Ook zijn er een aantal distillaten meegekomen op het transport, mooi voor de ‘heb’, als cadeau of om zelf af en toe van te nippen. Klik hier voor de wijnen van Clos du Tue-Boeuf.

In de webshop is tevens nieuw Georgisch pracht te vinden dat we hebben overgenomen van oud-importeurs. Twee wijnen van Freya, Amerikaans/Hongaarse wijnmaker en oprichter van de eerste natuurwijnbar in Tblisi ‘Vino Underground’. Zij maakt wijn op 750m2 in Imereti West-Georgië. Tikkeltje frisser in stijl vanwege het klimaat maar tevens een stukje spannender dan de meeste wijnen uit Imereti. We hebben Tsolikouri-Krakhuna mét en zonder lang schil-contact van Freya’s Marani beschikbaar. Daarnaast een oude jaargang Kisi-Khikhvi 2017 van Zuivere bekende John Wurdeman, Pheasant-Tears uit Kakheti. Exotische fruitmand, van passievrucht to kumquat. Prachtige aroma’s, vrij harde zuren, wat een geweld. Voor de extremisten welteverstaan.

Nog een nieuwtje uit de Jura… Foudre à Canon 2020 van Domaine de la Borde hadden we in het voorjaar al op magnum ontvangen, maar de 2019s waren in ‘klein’ formaat op voordat we ‘Savagnin met twee jaar vat-rijping’ konden zeggen. De 2020s zijn dus nu ook op ‘normaal’ formaat beschikbaar. Gefocuste wijn, uit de mythische appellatie Arbois-Pupillin AOP.

Al even genoemd in de vorige nieuwsbrief, maar we wijzen jullie graag richting de bijzondere wijnen van Tanca Nica, afkomstig van vulkanisch eiland Pantelleria. Zibibbo, Cataratto, Pignatello en Inzolia van ‘Soki Soki’ bodem bestaande uit puinsteen en zand, en van een bodem die zij zelf  ‘strong earth’ noemen, bestaande uit rode aarde en klei. Na een rampzalige vintage en daardoor een microscopische oogst in 2021 waren de weergoden in 2022 goed gezind. Nicoletta en Francesco hebben goede aantallen kunnen oogsten, en de kwaliteit van het fruit was klaarblijkelijk onberispelijk. Hierdoor kunnen we de wijnen voor het eerst met veel plezier beschikbaar maken in onze webshop! Fun-fact: bij Noma schenken ze dit groentenseizoen de 2022 Terra Forte in de pairing, dus wijn-spijs suggesties hebben we ook. Klik hier voor de wijnen van Tanca Nica.

Ten slotte hebben we, gegeven de tijd van het jaar, het Zuivere Wijnen Zomerpakket vervangen door het Zuivere Wijnen Herfstpakket. Zes van onze favoriete wijnen uit verschillende windrichtingen die bij elkaar voor een aardig prijsje worden aangeboden. Zeer geschikt voor eenieder om te genieten na een stevige herfstige boswandeling. Bekijk het pakket hier.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader