“Natuurwijnen van hoog niveau”

proeverij zuiver wijnen

Aldus Jan en Kyra van Lissum op Proefschrift.nl. Lees het gehele artikel hier:

“Tijdens de collectieproeverij van Zuiver Wijnen proefden we een ruime selectie wijnen. Enkele wijnhuizen lichten we nader toe. Daarnaast vermelden we de wijnen geproefd op Wine Professional tijdens de wijn-spijssessie met restaurant Choux.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

De proeverijen van Zuiver Wijnen behoren tot de best bezochte proeverijen van Nederland. Het gepresenteerde gamma aan vins nature was groot en breed geschakeerd, het niveau van de wijnen hoog en veel producenten waren zelf aanwezig om hun producten toe te lichten.

Les Vignes de l’Ange Vin (Jean-Pierre Robinot), Loire

‘Cuvée TGV’ noemde hij in 2002 gekscherend zijn allereerste cuvée. Jean-Pierre Robinot reisde toen nog wekelijks per sneltrein vanuit Parijs naar zijn pas opgerichte domaine in Chahaignes in de Loirestreek. In Parijs runde hij al 12 jaar L’Ange Vin, een van de eerste wijnbars gespecialiseerd in vin nature. Bovendien gaf hij samen met Michel Bettane al lange tijd het vin nature-magazine ‘Le Rouge et Blanc’ uit. Rond de eeuwwisseling besloot hij terug te gaan naar zijn geboortestreek om zelf natuurwijn te maken. Na de eerste oogst sloot hij zijn wijnbar en verhuisde hij definitief. Rondom zijn huis kocht hij percelen land en plantte hij chenin, gamay en pineau d’aunis. Inmiddels bezit hij ongeveer 7 hectare verspreid over de appellaties Coteaux du Loir en Jasnières. De bodem wordt gedomineerd door een mix van rode klei, kalksteen en vuursteen. Uiteraard bewerkt hij zijn wijngaarden op biologische wijze en ook in de kelders laat hij de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, via een langdurige, natuurlijke gisting in oude eiken vaten, gevolgd door een lange houtrijping.

Robinot

Clot de l’Origine, Roussillon

Marc en Caroline Barriot onderhouden 8 hectare aan wijngaarden in het zuiden van de Roussillon, rondom Maury. De wijngaarden liggen tussen de 120 en 450m boven zeeniveau en zijn voornamelijk beplant met oude, inheemse druivenrassen als syrah, grenache noir, gris en blanc, muscat d’alexandrië en muscat à petits grains. De natuur mag hier zonder te veel interventie haar gang gaan, ook in de kelder, en dat proef je in de wijnen. De kenmerken van het warme zuiden worden gecombineerd met een opvallende spanning en levendigheid.

Origine

Weingut Maria & Sepp Muster, Südsteiermark

Het domein van Maria en Sepp Muster in het zuiden van Steiermark, dichtbij de Sloveense grens, is sinds 2003 biodynamisch gecertificeerd, en er wordt wijn gemaakt van druiven uit steile gaarden die zijn aangeplant op klei, mergel en kalksteen, op zo’n 450 meter boven zeeniveau. Deze bodemsamenstelling heet ‘Opok’, en de gelijkluidende serie wijnen van Muster hebben een zeer directe expressie van deze bodemsoort. Mineraliteit en stevige aardse tonen staan daarmee ook voorop. In de wijngaarden groeit en bloeit van alles: de ecologische balans zorgt voor een gezonde bodem vol leven, waardoor de wijnen energie en spanning krijgen. De lijfspreuk van de Musters is dan ook ‘more and more of less and less’, en kernwoorden zijn ‘loslaten’ en ‘eenvoud’. In de kelder geschiedt alles compleet natuurlijk. Over het algemeen wordt voor elke stap in het proces veel tijd genomen, en wordt de natuur veel tijd geboden. De wijnen rijpen bijvoorbeeld veelal minstens twee jaar in vaten voordat ze worden gebotteld. Het bottelen gebeurt zonder filtreren of klaren, en er wordt voor geen enkele wijn nog sulfiet gebruikt. De Musters hebben hun wijnen in drie series ingedeeld. De ‘Vom Opok’-wijnen met het groene label zijn afkomstig van relatief jonge stokken en hebben de meest duidelijke expressie van de Opok-bodem. De ‘Graf’- en ‘Sgaminegg’-wijnen zijn van de gelijknamige wijngaarden, met oudere stokken, en hebben bruine labels meegekregen. De okergekleurde labels zijn voor de wijnen die schilcontact hebben gezien.”

Muster

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader